Kotimaa

Kiisteltyä va­lin­nan­va­paut­ta on ruodittu tarkkaan oi­keus­kans­le­rin pöydällä

Hallitus on viilannut esitystään terveys- ja sosiaalipalvelujen valinnanvapaudesta viime hetkiin asti. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 8.3.2018 12:42
Jussi Orell

Kiistelty ja moneen kertaan vatkattu soten valinnanvapautta koskeva lakiesitys annetaan tänään eduskunnalle.

Lännen Median tietojen mukaan valinnanvapausesitystä on ruodittu viime viikot ja aivan viime hetkiin asti oikeuskanslerin virastossa.

Hallituslähteistä arvioidaan, että lakiesityksen uskotaan olevan nyt sellaisessa kuosissa, että se on hyväksyttävissä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vahvistaa, että oikeuskanslerinvirasto on ollut mukana prosessissa.

– Oikeuskanslerinvirasto käy aina lait läpi ennen valtioneuvoston listojen lähtemistä ja niin on tapahtunut tässäkin. Huomioita esitettiin ja niihin vastattiin täsmennyksinä, Saarikko sanoo Lännen Medialle.

Esityksestä ja mahdollisista viime hetken viilauksista kuullaan lisää torstaina iltapäivällä, kun valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö järjestävät tiedotustilaisuuden.

Laajan sote- ja maakuntauudistuksen muut osat ovat eduskunnassa valmiina odottamassa; vain vaikea valinnanvapaus on puuttunut.

Sote-palvelujen valinnanvapauden on määrä tulla voimaan näillä näkymin vuoden 2021 alusta.

Eduskunta käy lakiesityksestä lähetekeskustelun ensi viikon keskiviikkona. Sen jälkeen lait lähtevät valiokuntakäsittelyyn. Äänestämään päästään aikaisintaan kesäkuussa.

Äänestyksestä on tulossa jännitysnäytelmä, sillä hallituksella on varsin ohut enemmistö, eli 106 edustajaa. Lisäksi puhemies Paula Risikko (kok.) ei saa äänestää.

Kokoomuksen venettä ovat keikuttaneet viime päivinä kansanedustajat Elina Lepomäki,Hjallis Harkimo ja Susanna Koski. Heistä Lepomäki on ainoa, joka on kertonut äänestävänsä vastaan, jos esitys pysyy nykymuodossaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) pommittaa sote- ja maakuntapakettia jatkuvasti. Hänen tavoitteena on kaataa esitys.

Ylen tuore selvitys kertoo, että enemmistö kokoomuslaisista on sotelakien takana.

Hallituslähteistä kerrotaan, ettei ole poissuljettu sekään vaihtoehto, että muutama oppositioedustaja tulisi valiokuntakäsittelyn jälkeen hallituksen esityksen taakse. Jo edellisen hallituksen aikana sote-uudistusta yritettiin osittain samoin eväin. Vastuu pois kunnilta ja isommat sote-alueet. Tämä oli toiveena.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat viime päivinä patistaneet ryhmiensä edustajia ruotuun. Sanoma on ollut, että uudistus tarvitaan. He ovat myös lainanneet perustuslakivaliokunnan aiempaa kannanottoa, jonka mukaan uudistus pitää tehdä kiireesti.

Valinnanvapautta voidaan karkeasti kuvata kolmella pilarilla eli sote-keskuksen valinnalla, asiakassetelillä ja henkilökohtaisella budjetilla.

Asiakas voi valita yksityisen tai julkisen sote-keskuksen, jonka asiakkaaksi hän listautuu.

Sote-keskus tarjoaa yleislääkärin palveluja ja tiettyjä erikoislääkäreiden vastaanottoja ja terveysneuvontaa. Mukana ovat myös sosiaalityöntekijän palvelut.

Asiakassetelillä voi valita palveluntuottajan, kunhan maakunta on ensin arvioinut, mitä palveluita asiakas tarvitsee.

Eduskunnassa on torstaina perinteisesti kyselytunti. Sote-paketin ei uskota nousevan pääaiheeksi, sillä yleensä oppositiopuolueet sopivat jo hyvissä ajoin käsiteltävät asiat kyselytunnille. Veikkaus on, että tänään tunnilla nousevat esille tasa-arvokysymykset naisten päivän kunniaksi.

MAINOS

Kommentoi

'' Sanoma on ollut, että uudistus tarvitaan. He ovat myös lainanneet perustuslakivaliokunnan aiempaa kannanottoa, jonka mukaan uudistus pitää tehdä kiireesti. '' - Totta.

Miksi siihen on ypätty yksityistäminen ja markkinaehtoisuus kun kummallakaan ei ole mitään tekimistä julkisen peruspalvelun kanssa?
Koska me 5,5 miljoonaa suomalaista ollemme väärät omistaja niin meidän rahamme pitää antaa harvoille ja valituille sijoittajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Hallituslähteistä arvioidaan, että lakiesityksen uskotaan olevan nyt sellaisessa kuosissa, että se on hyväksyttävissä. ''
Ai että ne samat lähteet, jotka ovat tuon esityksen tehneet arvioivat omaa tuherrustaa läpimeneväksi. Sepä yllätys.

Jos ko esitys sisältää edelleen aikeen lahjoittaa meidän verovaroja yksityisille yrityksille pelkkien ilmoittautuneiden perusteella eikä tuolle meidän sijoituspääomallemme aseteta samoja tuotto- ja voittovaatimusta kuin yksityiselle pääomalle on se rahojemme omaisuudensuojan rikkomista (eli varastamista) sekä siis ilmiselvä rikos - korruptiota, petos, kavallus - lahjuksia valituille yhtiöille ja niiden omistajille.

'' Ylen tuore selvitys kertoo, että enemmistö kokoomuslaisista on sotelakien takana. ''
Kuinka moni ja kuinka paljon heistä omistaa itse noita yhtiöitä, joille meidän rahojamme on tarkoitus (rikollisesti) lahjoittaa?
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

huonot ajat koittavat suomea.. yksityis jätit jakavat 6 miljardia vuodessa puhdasta voittoa.. valtio tukee molempia yhteensä 12 miljardilla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
74
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
56
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
43
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
28
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Onko USAssa lapsilisää? Minä olen siinä käsityksessä, ettei todellakaan ole. Kertomuksesi kuulostaa uskomattomalta. Ver... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image