Kotimaa

Kiinalaisten komponenttien pula on elin­kei­no­mi­nis­te­ri Lintilän ykköshuoli ko­ro­na­vi­ruk­sen vaikutuksista Suomeen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että koronaviruksen uhkaa ei pidä liioitella, mutta myöskään silmiä ei pidä sulkea. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.2.2020 12:05
Kirsi Turkki

Matkailua edistävä Visit Finland alkaa etsiä Suomeen kiinalaisia korvaavia matkailijaryhmiä Keski-Euroopasta. Suomalaisen Superparkin kaksi sisäpuistoa Kiinassa on suljettu.

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt Kiinan Wuhanista alkunsa saaneen koronaviruksen vaikutuksia Suomeen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) painottaa, että koronaviruksen vaikutuksia on äärettömän vaikea ennustaa, koska kukaan ei osaa ennakoida viruksen leviämistä ja kestoa.

Lintilä sanoo, että ykköshuoli suomalaisen elinkeinoelämän kannalta on se, että komponenttien saaminen Kiinasta on vaikeutunut tai jopa pysähtynyt, koska tehtaiden tuotantoa Kiinassa on pysähtynyt. Korvaavia komponentteja on vaikea löytää.

– Missäpä tuotteessa ei olisi kiinalaisia komponentteja, Lintilä muistuttaa.

Koronan vaikutuksesta kiinalaiset eivät myöskään käy kauppaneuvotteluja, vaan keskittyvät nyt omien asioidensa hoitoon. Kiinalaisten rahoittajien vetäytyminen maailmalta näkyy myös. Lisäksi rahtikustannukset ovat nousseet ja kuljetuksiin on pitänyt etsiä myös uusia vaihtoehtoja.

Superparkin puistoja Kiinassa kiinni

Kuluttajabisneksessä Kiinassa toimiva suomalainen Superpark -yhtiö on yksi koronaviruksesta kärsivistä yhtiöistä. Yhtiön kaksi Kiinassa toimivaa sisäaktiviteettipuistoa on suljettu ja kävijämäärät myös muissa Aasiassa sijaitsevissa puistoissa ovat laskeneet.

Vuokatista lähtöisin olevan Superparkin toimitusjohtaja Juha Tanskanen ei vielä halua arvioida yhtiön menetyksiä. Varotoimia on tehostettu erityisesti yhtiön Hongkongin puistossa, jossa muun muassa asiakkaiden kuume mitataan ja puhdistusta on lisätty.

Kotimaassa Superpark -puistojen kävijämäärät ovat kasvussa. Superpark -yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna noin 20 miljoonaa euroa.

Risteilijätilauksien perumisia ei näköpiirissä

Risteilyala on jo kärsinyt paljon koronaviruksesta. Diamond Princess-alus on ollut jo pitkään karanteenissa japanilaisessa satamassa matkustajien kasvavien tartuntojen vuoksi.

Useat risteilyvarustamot ovat peruneet Aasian risteilyjään. Meyer Turun telakan suurasiakas Royal Caribbean Cruises ilmoitti viime perjantaina, että varustamo on perunut yhteensä 18 Aasian risteilyään.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera kertovat seuraavansa tilannetta.

Neuvotteleva virkamies Jyrki Orpana Temin elinkeino- ja innovaatio-osastolta kertoo, että mitään indikaatioita ei vielä ole näkyvissä siitä, että telakoiden risteilijätilauksia peruttaisiin koronaviruksen vaikutusten takia.

Visit Finlandilta uusia kampanjoita

Kiinalaisten ryhmämatkat ovat peruuntuneet kevään osalta Lappiin, mutta myös muualle Suomeen. Kiinalaiset ovat Suomen viidenneksi suurin matkailijaryhmä. Vuonna 2019 kiinalaisilla oli 441 000 majoitusvuorokautta Suomessa.

Finnair on perunut tällä hetkellä kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 28. maaliskuuta asti.

Lintilän mukaan matkailua Suomeen edistävä Visit Finland alkaa kampanjoida Suomea Keski-Eurooppaan, jotta kiinalaisten tilalle saataisiin korvaavia matkailijoita. Talven menetyksiä uudet kampanjat eivät tietenkään voi kokonaan korvata.

Työllisyystavoite karkaa

Kiinan osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin 15 prosenttia. Nykyarvioiden mukaan koronaviruksen takia Kiinan bkt putoaisi 0,3-1 prosenttia.

Kaikki vientiä hidastavat tekivät ovat Suomelle merkittäviä, koska Suomen bruttokansantuotteesta 40 prosenttia tulee viennistä.

Lintilän mukaan koronavirus tuo hallitukselle lisää haasteita saavuttaa 75 prosentin työllisyystavoite. Budjettiriiheen mennessä kasassa pitäisi olla 30 000 uutta työpaikkaa.

– Mitään oikeudenmukaisia keinoja työllisyyden nostamiseksi ei pidä sulkea pois, vaan kaikki on pöydällä, Lintilä sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vai ovat kiinalaiset matkailijatkin määritelty puuttuviksi komponenteiksi. Ristiriitaista tilanneviestintää kuvaa se, että hihat on kääritty ylös, mutta kädet on kyynärpäitä myöten ristissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, on kyllä otsikossa ja kuvan alapuolella olevassa tekstissä veikeästi yhdistelty asioita ;D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei kuulkaas nyt, jos jokin asia on kiinni Kiinan kommunistien toimittamista komponenteista, niin on aika katsoa peiliin. Joutaa sellainen puulaaki konkurssiin. Tässä maailmassa ei ole koskaan aikaisemminkaan mikään asia toiminut joka on rakennettu kommunismin varaan. Se on oma moka jos on mennyt liiketoimintansa noin heikolle pohjalle rakentamaan.

Joko muuten kuulitte, että Yhdysvaltojen tiedustelu ei jatkossa tee enää yhteistyötä niiden maiden kanssa joilla on käytössä Kiinan kommunistien 5G vekottimia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on Yhdysvallat enempi riippuvainen Kiinasta kuin Suomi. Applen tuotanto on lähes täysin riippuvainen komponenteista ja kokoonpanosta. Jos rupeaa itse tekemään niin kännykän hinta nousee tuplasti. Niin kallista on työ siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän vielä lisäyksenä että Kiinalaisen laadun vaihtelu myös kompenenteissa aiheuttaa suoraan turhia kustannuksia yrityksen liiketoiminnalle. Vaihtoehtoisia toimittajia pitäisi saada Eurooppaan. Toivoa sopii että se onnistuisi vaikka voi olla toivoton tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image