Kotimaa

Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin kes­kus­sai­raa­laan ko­ro­na­vi­ruse­päi­lyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista

Lapin keskussairaala. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 28.1.2020 23:47 | Päivitetty 28.1.2020 23:50
STT, Mirko Siikaluoma

Kiinalainen matkailija on tuotu Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle eristykseen koronavirusepäilyn vuoksi.

Matkailija on kotoisin Wuhanin alueelta, josta hän on lähtenyt viisi vuorokautta sitten, ja hän on sairastanut kaksi vuorokautta hengitystieinfektiota, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas STT:lle.

Matkailija oli hakeutunut alun perin Ivalon terveyskeskuksen päivystykseen. Matkailija on alle 40-vuotias ja hänen kuntonsa on kohtuullisen hyvä, Broas kertoo.

Potilaasta on otettu näytteet ja ne lähetetään Helsinkiin aamulla Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) tutkittavaksi.

–  Uskoisin, että huomisen päivän aikana saadaan tuloksia, Broas sanoo.

Koronaviruksen oireet ovat samantyyppisiä kuin influenssassa ja muissa flunssissa. Potilas täytti kuitenkin kolme kriteeriä varotoimenpiteille, eli hän on tulossa Wuhanista, hänellä on hengitystieinfektio-oireita sekä kuumetta.

Broasin käsityksen mukaan kyseessä on lomamatkailija, mutta tämän tarkka matkareitti ja mahdolliset muut olinpaikat Suomessa ennen Ivalon tuloa ovat vielä selvittämättä.

Broas kertoi Iltalehdelle, että mikään ei itsessään viittaa, että potilaalla olisi juuri koronaviruksen oireita.

Suurin osa koronavirustartunnoista on peräisin Wuhanin kaupungista Kiinasta ja sen ympäristöstä. Wuhanin koronavirukseen kuolleiden määrä Kiinassa nousi tiistaina jo 106:een.

Ivalossa epäiltiin viime viikolla koronavirusta kahden muun kiinalaismatkailijan tapauksessa, mutta epäilyt paljastuivat aiheettomiksi.

Uusimmasta epäilystä kertoi ensin Iltalehti.

Kommentoi

: Kiinalaiset iso ryhmä Lapin matkailulle tuoneet paljon rahaa yrityksille.. Tauti voi levitä, Etelä-Suomen talviloma lähettyy: Suomalaiset voi jäädä pois Lapin lomakohteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen toimet on taas täysin käsittämättömiä. Muualla maailmassa Kiinasta tulijat laitetaan karanteeniin ja lennot Kiinaan lopetetaan. Suomessa "tarkkaillaan tilannetta" ja mitään ennalta ehkäisevää ei tehdä. Kaikki kahden viikon sisään Kiinasta tulleet pitäisi laittaa karanteeniin kahdeksi viikoksi. Ei noin tarttuvaa tautia enää pystytä hallitsemaan, jos ei jo ennakkoon yritetä jotain tehdä eikä vasta sitten, kun tuulettimesta ropisee kökkäreitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se Suomeenkin tulee ennemmin tai myöhemmin kumminkin tämän kevään aikana..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WHO:n tutkimuksen mukaan Kiinassa menehtyy vuosittain noin 600 ihmistä 100 000 asukasta kohden tavalliseen kausi-influenssaan. Kiinan väkilukuun suhteutettuna siis yli 8 000 000 ihmistä, pääosin yli 65 vuotiaita tai sairaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha toivoa, että kiinalaisten tilalle tulisi matkailijoita jostain mualta, kun tämä korona riehuu täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan käytännön tasolla kiinnostaa, että mitenkä näissä eristys ja tautitapauksissa menee kustannusten korvaukset eli maksut? Ilmaista hoitoa kun ei ole.
Lankeaako loppulasku maksettavaksi matkaajalle heti sairaalasta, hoituuko aina matkavakuutuksen muodossa, vai lähteekö lasku Kiinalle vai maksaako Suomen veronmaksajat kiltisti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukomatkailijoilla on yleensä kattavat sairaus- ja matkavakuutukset. Eristys ei maksa sen enempää, kuin muukaan sairaanhoito. Eristystiloista voi tulla pulaa, jos potilaita on paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa oiskohan THL sanonut seuraavaa (tapausten todennäköisyys Suomessa on hyvin pieni). Toivottavasti ei nähdä kuinka asiantuntija tahot ovat taas olleet liian toivekkaita asian suhteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan että ei ole koronavirusta. Jos on niin henkilö on voinut 5 päivän ajan tartuttaa koronavirusta muihin. Suomenkin olisi nyt parhainta laittaa kiinni vähäksi aikaa matkailukohteet koska nämä ovat otollisimmat paikat viruksille levittäytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image