Kotimaa

Kiertääkö joulu vielä mahassa? Terveen ihmisen vatsa ei syömällä repeä, toteaa asiantuntija

Moni söi taas jouluna kinkkua, rosollia ja laatikoita yli kylkiensä. Jouluun kuuluvat isot ateriat ja hiukopalat, useita kertoja päivässä. KUVA: Slotte Clas-Olav
Kotimaa 28.12.2018 18:00 | Päivitetty 28.12.2018 18:01
Riikka Sipilä

Lännen Media kysyi Keski-Pohjanmaan keskussairaalan gastroenterologian poliklinikan osastonylilääkäriltä Ilkka Vihriälältä, voiko joulunajan ylensyömisellä saada vatsalaukkunsa tai muun ruoansulatuselimistönsä vaurioitumaan lopullisesti.

– Hetkellinen jouluähky aiheuttaa herkästi esimerkiksi närästystä tai ummetusta, mutta terve ihminen ei syömällä saa vatsaansa repeämään. Sen sijaan jos ylensyöminen jatkuu pitempään, seurauksena on ylipaino, joka taas altistaa monille eri sairauksille.

Liiallisesta joulusyömisestä johtuvat vatsavaivat ovat vain poikkeustapauksissa vaarallisia. Vihriälä kertoo, että toisinaan terveydenhuollosta haetaan apua esimerkiksi sappikivien aiheuttamiin kipuihin tai niin voimakkaaseen närästykseen, että sitä erehdytään luulemaan sydänkohtaukseksi.

Useimpien suomalaisten ruokavalio muuttuu joulun aikaan melkoisesti normiarkeen verrattuna. Vihriälän mukaan lautasmallia ei kannattaisi unohtaa juhlapyhinäkään.

– Perinteiset jouluruoat, kuten imelletyt laatikot ja majoneesipohjaiset salaatit sisältävät normaalia enemmän sokereita, suolaa ja rasvaa.

Monelta jää tuoreiden kasvisten tai vihreän salaatin syöminen suorastaan olemattomaksi, jolloin kuitujen saanti vähenee reippaasti.

Erilainen ruoka, jota myös yhtäkkiä syödään paljon tavanomaista enemmän, saa ruoansulatuksen toimimaan hitaammin ja kaasunmuodostuksen kiihtymään.

– Se tosin on aika yksilöllistä, kuinka paljon suolen bakteerikanta ilmaa tuottaa. Kun maha toimii, silloin ilmakin liikkuu.

Liikkuminen helpottaa oloa

Luonnollista ehkä, mutta seurassa röyhtäilyä tai piereskelyä ei ympäristössä aina katsota hyvällä.

Vihriälä suositteleekin lähtemään vaikka pienelle kävelylenkille, jos ilmavaivat rupeavat häiritsemään itseä tai muita.

– Eikä liikkuminen ole ollenkaan huono ajatus joulun aikaan noin muutenkaan.

Ylensyönnin aiheuttamia vaivoja voi helpoiten välttää parhaiten syömällä yksinkertaisesti vähän vähemmän. Jouluna se on kuitenkin usein helpommin sanottu kuin tehty.

Omaa ruoansulatusta voi yrittää auttaa perinteisillä keinoilla, kuten syömällä jouluun muutoinkin hyvin sopivia kuivattuja luumuja.

– Ohimenevää närästystä voi myös yrittää lievittää ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Apteekeissa on lisäksi tarjolla erilaisia kuituvalmisteita ja suolta stimuloivia laksatiiveja, joilla voi tehostaa tarvittaessa ummetuksen hoitoa. Jos närästys tai ummetus jatkuu yhtäjaksoisesti pitempään, on parempi kääntyä lääkärin puoleen.

Miksi syömme liikaa joka joulu, vaikka tiedämme, ettei se kannattaisi?

– Oletan, että kyse on perinteistä. Jouluna suomalaiset ovat aina tavanneet syödä suurella porukalla ja hyvin. Nykyaikana vain syödään arkenakin energiantarpeeseen nähden usein liikaa, ja jouluna syöminen vielä tuplaantuu vaikka vähempikin riittäisi, Vihriälä arvelee.

Yleinen vaiva

Hyvin yleinen vaiva, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Ihmisen elintoiminnot hidastuvat hänen vanhetessaan.

Ulostekerrat vähenevät tai ulostaminen vaikeutuu. Normaalisti suoli tyhjenee 8–72 tunnin välein.

Turvotusta ja kouristelevia kipuja voi aiheuttaa myös suolitukos, joka on eri asia kuin ummetus. Suolitukos vaatii jo lääkärissä käyntiä. Suolitukoksen aiheuttajina ovat yleisimmin erilaiset kiinnikkeet tai tyrät.

Ummetus vaatii hoitoa vain, jos se aiheuttaa vaivoja. Lyhytaikaisiin vaivoihin voi saada lievitystä esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavilla laksatiiveilla.

Ummetuksen syitä ovat elämäntavat, kuten liikunnan vähyys, vähäkuituinen ravinto tai riittämätön nesteensaanti. Myös tietyt sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta.

Toiminnallisia syitä ovat ärtyvän suolen oireyhtymä tai hitaan läpikulkuajan ummetus.

MAINOS

Kommentoi

On myönnettävä, jatkuva pieruntuotanto on niin suurta, että energiaa olisi pappatunturille koko kesän ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja vanha nuutti viikkoa myöhemmin

hyvä tuomas joulun tuopi, paha nuutti poijes viepi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image