Kotimaa

KHO: Siskonsa pa­hoin­pi­del­lyt irakilaismies karkotetaan kotimaahansa

Korkein hallinto-oikeus otti kovan kannan kunniaväkivaltaan.
Kotimaa 14.7.2017 11:00 | Päivitetty 14.7.2017 11:35
STT

Siskonsa pahoinpitelystä tuomittu 22-vuotias irakilaismies karkotetaan kotimaahansa, linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO) tuoreessa ratkaisussaan. Tuomion mukaan mies oli pahoinpidellyt siskoaan useita kertoja.

- Valittaja on lyönyt sisartaan avokämmenellä kasvoihin, potkinut jalkoihin, lyönyt tätä vesipiipun varrella sekä repinyt hiuksista, KHO:n tiedotteessa todetaan.

Mies oli vedonnut pahoinpitelyssä kulttuurisiin syihin.

- Valittaja on rikosasian käsittelyssä kertonut, että heidän kulttuurissaan tyttären on elettävä tiettyjen sääntöjen mukaan, ja koska sisar ei ole totellut valittajaa, on valittaja tehnyt sisarelleen mainittua ruumiillista väkivaltaa.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että perheen sisäinen, kulttuurisilla syillä perusteltu väkivalta osoittaa piittaamattomuutta Suomen perustuslain ja kansainvälisten sopimusten arvoja kohtaan.

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvalla Suomessa oleva ulkomaalainen voidaan karkottaa, jos hän syyllistyy rikokseen, josta enimmäisrangaistus on vähintään vuosi vankeutta.

Mies oli saapunut Suomeen äitinsä ja siskonsa kanssa vuonna 2010. Hän oli tällöin 16-vuotias.

KKO: Uhkaillut siskoa toistuvasti tappamisella

KHO:n ratkaisusta ilmenee, että kyseessä on sama mies, jonka osalta korkein oikeus (KKO) hylkäsi heinäkuun alussa syytteet kunniamurhan valmistelusta. Miehen epäiltiin sopineen Irakissa asuvan isänsä kanssa pikkusiskonsa surmaamisesta perheen kunnian palauttamiseksi. Todistajana olleen poliisin mukaan syytetty oli kertonut, että hänen siskonsa olisi pilannut suvun kunnian toimimalla kulttuuriin sopimattomalla tavalla.

Syyttäjän mukaan mies lähetti eri henkilöille huhtikuussa 2015 chat-viestejä, joissa hän puhui esimerkiksi siskonsa puukottamisesta, nälkään näännyttämisestä, syömisestä ja hautaamisesta.

KKO totesi, että mies oli uhkaillut toistuvasti tuolloin 16-vuotiasta siskoaan tappamisella ja väkivallalla. Oikeuden mukaan mies oli kuitenkin uhkaillut lukuisia muitakin ihmisiä ja uhkausten laatu oli vaihteleva. Tämän vuoksi KKO:n mukaan ei voitu riittävän luotettavasti päätellä, että mies oli päättänyt yksityiskohtaisen suunnitelman turvin tappaa sisarensa.

KKO:n mukaan ei voitu myöskään osoittaa, että surmaa olisi suunniteltu isän kanssa.

Kyseessä oli ensimmäinen KKO:n ennakkopäätös törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua koskevassa asiassa.

Myös hovioikeus oli hylännyt syytteen. Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin miehen reiluksi kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja pahoinpitelystä.

Pahoinpitelyasiaa ei käsitelty enää KKO:ssa. Siten miehen kuuden kuukauden ehdollinen hovituomio siskon pahoinpitelystä jäi voimaan.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki kulttuurit ja käytännöt eivät ole eettisesti yhtä hyviä ja oikeudenmukaisia. Moraalinen kulttuurirelativismi sopii ehkä historiantutkimukseen, mutta ei nykypäivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Suomessa eletään meidän lakien mukaan, jos se ei tunnu hyvältä niin ainahan sitä voi palata takaisin kotimaahansa. Meidän ei tarvitse suvaita moista käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaan kulttuuriin pitää tietysti olla oikeus, mutta jos se on ristiriidassa Suomen lain kanssa, niin lain mukaan mennään. Harmi vaan, että Suomalaisia väkivaltarikoksiin syyllistyneitä ei voida karkoittaa johonkin... vaikka etelänavalle :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä piti mennä Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen asti? Noh, ehkei tämän jälkeen enää tarvitse. Erinomainen päätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallinto-oikeudessa on vain kaksi astetta: hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No näinhän asioiden pitääkin mennä, jos haluaa ylläpitää kulttuurillisista syistä suomen lakien vastaista toimintaa niin sitä voi harrastaa maassa josta tänne on tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

80
Lähes 200 metriä pitkä risteilyalus Amadea saapui Ouluun – aluksen lähdön voi nähdä Nallikarista
64
Hallikainen haluaa Oulun kaupungilta lievempiä ukaaseja torihotellin rakentamiselle – esittää vakuuden pienentämistä puoleen miljoonaan ja rakennusajan ehdollista pidentämistä
56
Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä
53
Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kasvisravintoon siirtyminen ei onnistu sormia napsauttamalla
32
Maria Ohisalo: "Jos pelkäisin, en olisi lähtenyt politiikkaan"
31
Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin
22
Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image