Kotimaa

KHO korotti roimasti bus­si­kar­tel­li­ju­tun seu­raa­mus­mak­su­ja – Mat­ka­huol­lol­le 4,3 miljoonan lasku

KHO kohotti muun muassa Pohjolan Matkan seuraamusmaksua 300 000 euroon. Myös kuusi muuta linja-autoyhtiötä ja Matkahuolto saivat korotusta maksuihinsa. KUVA: Risto Pikkupeura
Kotimaa 20.8.2019 10:33
STT

Korkein hallinto-oikeus (KHO) korotti tiistaina merkittävästi niin kutsutussa bussikartellijutussa määrättyjä seuraamusmaksuja.

KHO:n mukaan Matkahuolto, seitsemän linja-autoyhtiötä ja Linja-autoliitto päättivät vuonna 2010 sulkea uudet reittiliikennelupavuorot Matkahuollon aikataulu- ja lipunmyyntipalvelujen sekä pakettipalvelujen ulkopuolelle. Tarkoituksena oli estää tai ainakin vaikeuttaa uusien reittiliikenteen vuorojen pääsyä markkinoille ja säilyttää markkinat jo alalla toimivilla linja-autoyhtiöillä, KHO katsoi.

KHO:n mukaan kilpailurikkomus esti ja viivästytti markkinoiden avautumista ja haittasi kilpailun avaamista. Kilpailulain ja unionin kilpailusääntöjen vastainen toiminta jatkui vuodet 2010–2015.

Aiemmin markkinaoikeus oli määrännyt osapuolille kullekin 100 000 euron suuruisen seuraamusmaksun. KHO:n mukaan päätös oli lainvastainen, koska siinä ei huomioitu sitä, että tuomitut olivat esimerkiksi liikevaihtonsa valossa hyvin erikokoisia taloudellisia kokonaisuuksia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) oli vaatinut jutussa alun perin miljoonien eurojen seuraamusmaksuja. Suurinta maksua, liki kahdeksaa miljoonaa euroa, KKV vaati Matkahuollolta. KHO katsoi, että ottaen huomioon kilpailunrajoituksen laatu ja laajuus, kesto, moitittavuus sekä Matkahuollon osuus siinä, markkinaoikeuden määräämää seuraamusmaksua on korotettava 4,3 miljoonaan euroon.

Koiviston Auto -konsernille KHO määräsi 2,3 miljoonan euron seuraamusmaksun, Väinö Paunulle 600 000 euron maksun ja Vainion liikenteelle 500 000 euron maksun. Savonlinja-konsernin maksu nousi 400 000 euroon. Pohjolan Matkalle ja Pohjolan Liikenteelle kullekin määrättyä seuraamusmaksua KHO korotti 300 000 euroon.

Länsilinjat-yhtiölle ja Linja-autoliitolle määrätyt 100 000 euron seuraamusmaksut KHO piti ennallaan.

MAINOS

Kommentoi

Miten Onni bussi voi kuljettaa sitten muutamalla eurolla. Eikö siinäkin pitäisi olla jotain hämärää. Olihan yhteenaikaan tietossa, että jos Bitsija myydään alle 5 euron silloin ei makseta kaikkeja maksuja. Yritetäänkö noilla miljoona sakoilla ajaa kaikki Suomen liikenne konkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkahuolto teki viime vuonna 2,2 miljoonaa tappiota, joten nyt määrätty 4.3 miljoonaa sakkoa syventää ahdinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikevaihtoa tulee kuitenkin 90 miljoonaa vuodessa, eli ei firma ihan täysin ahdingossa ole. Mutta kyllä tuollainen sakkosumma jo kirpaisee aika lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nostivatkin jo täydessä hiljaisuudessa tavaroiden kuljetusmaksut tappiin n. +30% !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja loppulaskun maksaa kuluttaja lippujen hinnoissa. Nostakaa vain polttoaineen hintaa, mutta suomalaiset kuljetusalan yrittäjät ovat pian konkurssissa. Uudet korotukset tietävät 10 000e lisä laskua vuodessa per ammattikäytössä oleva auto. Mutta hallitushan ei ole pitkään aikaan ajanut suomalaisten asiaa, ei aiempi hallitus, ja varsinkaan nykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin tapaus osoittaa mihin ahneus ja vääränlainen kilpailu johtaa. Itse aion kartaa näitä kaikkia rangaistuja yhtöitä omissa kuljetus- ja matkatarpeissani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkahuollon ja Koiviston Auton sanktiot ovat jo aika rajuja, mutta kyllä oli tuo kartellikin törkeä. Kuinka typerä (ahne) täytyy olla, että lähtee tuollaiseen, sillä paljastuuhan se aivan varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isojen linja-autofirmojen ökyisännät kuvittelivat vielä 2000-luvulla voivansa sopia hinnat ja toiminta-alueet 70-luvun tyyliin. Nenille tuli. Erittäin tervetullut sanktio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs tämä nyt sitten meinaa? Onko tarkoitus nostaa hinnat pilviin, ettei köyhemmät pysty enää matkustamaan ollenkaan. Matkustajat ne kustannukset joutuu aina jokatapauksessa maksamaan. Nyt on sentäs matkahuollon sivuilta saanut eri firmojen tarjouslippuja ostettua edullisestikin, taitaa siis loppua sekin lysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkustaja ei maksa, kuin murto- osan matkastaan ja loput maksaa valtio. Linja- autoyhtiöitä tuetaan valtion toimesta liikaakin eli lippujen hinnat voisi nousta ja matkustajat maksakoon kyydin itse.
Kyllä niitä nettilippuja saa vastaisuudessakin ostaa yhtiöiden omalta sivulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain kunnat tukevat kuntalaisten matkustamista kaupunki ja seutulipputuen kautta. Valtio hankkii vain kilpailuttamalla välttämätöntä työ ja asiointiliikennettä. Suurimmat kaupungit maksavat eniten tukea ostoliikenteen kautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et tunnu lainkaan tietävän, mistä puhut. Pikavuoroliikenne, mistä tässä jutussa on kyse, on täysin markkinaehtoista liikennettä, ei tuettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihan kaikkea linja- autoliikennettä tuetaan riippumatta onko se pikavuoro, lähiliikenne, tai linjaliikenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoranaista tukea ei valtio myönnä markkinaehtoiselle liikenteelle, mutta välillisiä tukia kyllä eli siinä mielessä olet osittain oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näimpä matkustajat ovat korkeampina lippuhintoina saaneet nämä sakot saaneet maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:58
Migrin ylijohtaja: Haavoittuvassa asemassa oleville turvapaikanhakijoille yksilöllistä apua – tarve psykologiselle tuelle voi olla tavallista suurempi
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image