Kotimaa

KHO korotti roimasti bus­si­kar­tel­li­ju­tun seu­raa­mus­mak­su­ja – Mat­ka­huol­lol­le 4,3 miljoonan lasku

KHO kohotti muun muassa Pohjolan Matkan seuraamusmaksua 300 000 euroon. Myös kuusi muuta linja-autoyhtiötä ja Matkahuolto saivat korotusta maksuihinsa. KUVA: Risto Pikkupeura
Kotimaa 20.8.2019 10:33
STT

Korkein hallinto-oikeus (KHO) korotti tiistaina merkittävästi niin kutsutussa bussikartellijutussa määrättyjä seuraamusmaksuja.

KHO:n mukaan Matkahuolto, seitsemän linja-autoyhtiötä ja Linja-autoliitto päättivät vuonna 2010 sulkea uudet reittiliikennelupavuorot Matkahuollon aikataulu- ja lipunmyyntipalvelujen sekä pakettipalvelujen ulkopuolelle. Tarkoituksena oli estää tai ainakin vaikeuttaa uusien reittiliikenteen vuorojen pääsyä markkinoille ja säilyttää markkinat jo alalla toimivilla linja-autoyhtiöillä, KHO katsoi.

KHO:n mukaan kilpailurikkomus esti ja viivästytti markkinoiden avautumista ja haittasi kilpailun avaamista. Kilpailulain ja unionin kilpailusääntöjen vastainen toiminta jatkui vuodet 2010–2015.

Aiemmin markkinaoikeus oli määrännyt osapuolille kullekin 100 000 euron suuruisen seuraamusmaksun. KHO:n mukaan päätös oli lainvastainen, koska siinä ei huomioitu sitä, että tuomitut olivat esimerkiksi liikevaihtonsa valossa hyvin erikokoisia taloudellisia kokonaisuuksia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) oli vaatinut jutussa alun perin miljoonien eurojen seuraamusmaksuja. Suurinta maksua, liki kahdeksaa miljoonaa euroa, KKV vaati Matkahuollolta. KHO katsoi, että ottaen huomioon kilpailunrajoituksen laatu ja laajuus, kesto, moitittavuus sekä Matkahuollon osuus siinä, markkinaoikeuden määräämää seuraamusmaksua on korotettava 4,3 miljoonaan euroon.

Koiviston Auto -konsernille KHO määräsi 2,3 miljoonan euron seuraamusmaksun, Väinö Paunulle 600 000 euron maksun ja Vainion liikenteelle 500 000 euron maksun. Savonlinja-konsernin maksu nousi 400 000 euroon. Pohjolan Matkalle ja Pohjolan Liikenteelle kullekin määrättyä seuraamusmaksua KHO korotti 300 000 euroon.

Länsilinjat-yhtiölle ja Linja-autoliitolle määrätyt 100 000 euron seuraamusmaksut KHO piti ennallaan.

MAINOS

Kommentoi

Miten Onni bussi voi kuljettaa sitten muutamalla eurolla. Eikö siinäkin pitäisi olla jotain hämärää. Olihan yhteenaikaan tietossa, että jos Bitsija myydään alle 5 euron silloin ei makseta kaikkeja maksuja. Yritetäänkö noilla miljoona sakoilla ajaa kaikki Suomen liikenne konkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkahuolto teki viime vuonna 2,2 miljoonaa tappiota, joten nyt määrätty 4.3 miljoonaa sakkoa syventää ahdinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikevaihtoa tulee kuitenkin 90 miljoonaa vuodessa, eli ei firma ihan täysin ahdingossa ole. Mutta kyllä tuollainen sakkosumma jo kirpaisee aika lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nostivatkin jo täydessä hiljaisuudessa tavaroiden kuljetusmaksut tappiin n. +30% !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja loppulaskun maksaa kuluttaja lippujen hinnoissa. Nostakaa vain polttoaineen hintaa, mutta suomalaiset kuljetusalan yrittäjät ovat pian konkurssissa. Uudet korotukset tietävät 10 000e lisä laskua vuodessa per ammattikäytössä oleva auto. Mutta hallitushan ei ole pitkään aikaan ajanut suomalaisten asiaa, ei aiempi hallitus, ja varsinkaan nykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin tapaus osoittaa mihin ahneus ja vääränlainen kilpailu johtaa. Itse aion kartaa näitä kaikkia rangaistuja yhtöitä omissa kuljetus- ja matkatarpeissani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkahuollon ja Koiviston Auton sanktiot ovat jo aika rajuja, mutta kyllä oli tuo kartellikin törkeä. Kuinka typerä (ahne) täytyy olla, että lähtee tuollaiseen, sillä paljastuuhan se aivan varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isojen linja-autofirmojen ökyisännät kuvittelivat vielä 2000-luvulla voivansa sopia hinnat ja toiminta-alueet 70-luvun tyyliin. Nenille tuli. Erittäin tervetullut sanktio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs tämä nyt sitten meinaa? Onko tarkoitus nostaa hinnat pilviin, ettei köyhemmät pysty enää matkustamaan ollenkaan. Matkustajat ne kustannukset joutuu aina jokatapauksessa maksamaan. Nyt on sentäs matkahuollon sivuilta saanut eri firmojen tarjouslippuja ostettua edullisestikin, taitaa siis loppua sekin lysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkustaja ei maksa, kuin murto- osan matkastaan ja loput maksaa valtio. Linja- autoyhtiöitä tuetaan valtion toimesta liikaakin eli lippujen hinnat voisi nousta ja matkustajat maksakoon kyydin itse.
Kyllä niitä nettilippuja saa vastaisuudessakin ostaa yhtiöiden omalta sivulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain kunnat tukevat kuntalaisten matkustamista kaupunki ja seutulipputuen kautta. Valtio hankkii vain kilpailuttamalla välttämätöntä työ ja asiointiliikennettä. Suurimmat kaupungit maksavat eniten tukea ostoliikenteen kautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et tunnu lainkaan tietävän, mistä puhut. Pikavuoroliikenne, mistä tässä jutussa on kyse, on täysin markkinaehtoista liikennettä, ei tuettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihan kaikkea linja- autoliikennettä tuetaan riippumatta onko se pikavuoro, lähiliikenne, tai linjaliikenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoranaista tukea ei valtio myönnä markkinaehtoiselle liikenteelle, mutta välillisiä tukia kyllä eli siinä mielessä olet osittain oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näimpä matkustajat ovat korkeampina lippuhintoina saaneet nämä sakot saaneet maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
20
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image