Kotimaa

KHO katsasti liito-oravametsän Forssassa

Kotimaa 10.10.2002 17:28
STT, MERJA ÅKERLIND
Korkein hallinto-oikeus jalkautui torstaina ensimmäisen kerran liito-oravametsään Forssan Konikalliolla. Hallintoneuvos Ilmari Ojanen totesi puheenjohtajana parin tunnin patikoinnin selvittäneen yhtä ja toista riidan osapuolten - hakkuita havittelevan metsänomistajan sekä niitä vastustavan luontoväen - näkemyksistä.

"Ei se tarkoita, että päättäminen olisi yhtään helpompaa."

Ojanen muistutti, ettei kyseessä ole Suomen ainoa metsiä koskeva oikeuskiista. Ratkaisussa on otettava huomioon sekin, että Euroopan unioni on vaatinut Suomelta nykyistä tiukempaa liito-oravan suojelua. Komissio on aloittanut valvontamenettelyn sekä luonnonsuojelulain että virkamiesten yhteistyön puutteista.

Hämeen ympäristökeskus ja Hämeenlinnan hallinto-oikeus ovat hyväksyneet metsänomistajan hakkuusuunnitelmat. Hallinto-oikeuden päätökseen liittyy määräys, jonka mukaan ympäristökeskuksen on merkittävä hakattavalla alueella selvästi havaittavissa olevat liito-oravan pesä-, kolo-, suoja- ja ravintopuut kulkuyhteyksineen.

Hallintoneuvos Ojanen lupasi KHO:n ennakkopäätöksen kohtuuajassa. Kysyttäessä hän tarkensi, että se tarkoittaa enemmän kuin kuukausi, mutta ei vuosia.


Ristiriitaista tietoa

Katselmusretkellä KHO:n viisi tuomaria sai kuulla ristiriitaisia käsityksiä siitä, kuinka merkittävästä liito-oravametsästä Konikalliolla on kysymys ja mitä liito-orava kaipaa elääkseen.

Lakimies Kurt Hemnell totesi metsänomistajan puolesta, ettei Konikallion tila kokonaisuudessaan ole eikä ole ollut liito-orava-alue eikä ainakaan tärkeä sellainen. Hakkuiden ulkopuolelle on sitä paitsi jäämässä isompi alue kuin luonnonsuojelulaki vaatii.

Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pauli Sampakoski ilmaisi huolensa siitä, ettei metsänomistaja saa mitään korvauksia liito-oravan elinympäristön suojelusta.

Hakkuita vastustava naapuripariskunta sekä Lounaisen Sisä-Suomen luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Alhainen korostivat liito-oravan käyttävän yli kymmenen hehtaarin aluetta kokonaisuudessaan ruokailuun, levähtämiseen, lisääntymiseen ja suojautumiseen. Sitä ei ole varaa enää pirstoa.

"Meillä on kylliksi kokemuksia muutaman puun jättämisestä hakkuuaukealle. Naapuripalstalta sellainen hävitti liito-oravat", totesi Alhainen.

Hallitusneuvos Hannu Karjalainen ympäristöministeriöstä muistutti hänkin, että liito-orava kietoutuu laajempaan kysymykseen vanhojen metsien suojelusta.

Luontoväki on valittanut KHO:een siitä, ettei Konikalliota otettu Natura-ohjelman laajennukseenkaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image