Kotimaa

Keuhkosyöpä pitäisi löytää nykyistä aiemmin, sillä se löydetään usein vasta levinneessä vaiheessa – seulonnan mah­dol­li­suut­ta pohditaan

OYSin syöpätautien erikoislääkäri Jussi Koivunen muistuttaa, että keuhkosyövän seulonta pitäisi pystyä kohdentamaan nimenomaan tupakoitsijoihin. KUVA: Matti Räty
Kotimaa 21.2.2020 18:30
Pekka Rahko

– Keuhkosyövän hoitotulokset eivät ole kovin hyviä, OYSin syöpätautien erikoislääkäri ja Pohjoisen Syöpäkeskuksen johtaja Jussi Koivunen toteaa.

Nyt lääkäreille on kuitenkin tarjolla hieman apua hankalan taudin hoitoon, sillä Suomessa on ensimmäistä kertaa koottu laaja tietokanta, jonka avulla on mahdollista kehittää keuhkosyövän hoitoa.

– Meillä on kyllä syöpärekisteri, mutta se on hoitotietojen osalta hyvin epäkattava, Koivunen kertoo.

Lääkeyhtiö MSD on yhdessä kaikkien viiden yliopistosairaalan kanssa kerännyt keuhkosyöpäpotilaiden hoitotiedot vuosilta 2014–2018.

Uuden tietokannan avulla hoitojen tehoa voidaan vertailla ja näin saada tietoa siitä, miten hoidon tasoa ja tuloksia voidaan parantaa.

Tietojen avulla voidaan esimerkiksi vertailla, tehoaako jokin hoitomuoto paremmin tietyille potilasryhmille tai parantavatko uudet hoitomuodot potilaiden ennustettua selviämistä myös hoitotilanteissa.

Lääkärit toivovat kuitenkin nyt kerätyn aineiston lisäksi pysyvää ja julkisesti ylläpidettyä laaturekisteriä. Koivusen mukaan tarve koskee myös muita syöpiä.

Syitä huonoihin hoitotuloksiin on monia, sillä keuhkosyöpä on Koivusen mukaan ”tautina kauhean hankala”.

– Se todetaan usein levinneessä vaiheessa, jolloin parantavia hoitoja ei voi enää tarjota, Koivunen kertoo.

– Keuhkosyöpä myös aiheuttaa oireita vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa ja on aggressiivisempi kuin monet muut syövät.

Moni sairastunut ei myöskään tunnista oireita, mikä lykkää hoitoon hakeutumista.

Melkein puolet keuhkosyövistä diagnosoidaan vasta, kun syöpä on edennyt neliportaisella asteikolla pahimmalle eli neljännelle asteelle. Tämän levinneisyysasteen syöpä tarkoittaa laajalle levinnyttä syöpää tai syöpää, joka on jo lähettänyt etäpesäkkeitä.

Vain 16 prosenttia potilaista sai diagnoosin lievimmällä eli ensimmäisellä asteella.

Hiljattain julkaistussa kansainvälisessä keuhkosyöpäraportissa toivottiin muun muassa diagnosoinnin varhaistamista ja ehdotettiin seulontakokeilua. Tietokonetomografiaseulonnan on kansainvälisissä tutkimuksissa havaittu vähentävän merkittävästi kuolleisuutta.

Koivunen pitää kokeilua mielenkiintoisena ajatuksena, mutta toteutuksessa on haasteita.

– Pilotti pitäisi pystyä kohdentamaan nimenomaan tupakoitsijoihin, hän pohtii.

Tupakointi on Koivusen mukaan riskitekijänä niin merkittävä, että onnistunut seulonta vaatii sen huomioon ottamista. Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä: se aiheuttaa 90 prosenttia keuhkosyövistä.

– Seulontaan liittyy paljon vääriä positiivisia tuloksia, jotka aiheuttavat paljon lisätutkimuksia ja hirveästi turhaa huolta, Koivunen lisää.

Seulonnan mahdollisuudesta aiotaan kuitenkin keskustella alan asiantuntijoiden työryhmässä.

Myös valistuksella voitaisiin saada potilaita hakeutumaan tutkimuksiin nykyistä varhaisemmassa vaiheessa.

Koivunen kuitenkin huomauttaa, että pitkään tupakoineilla potilailla on usein monenlaisia oireita, joten oire ei aina tarkoita syöpää.

Keuhkosyöpä aiheuttaa Suomessa noin 2 300 kuolemaa vuodessa. Keuhkosyöpä on miesten toiseksi ja naisten neljänneksi yleisin syöpämuoto.

Tehokkain keino vähentää keuhkosyöpäkuolleisuutta on tupakoinnin vähentäminen väestössä. Tupakointiin verrattuna muiden riskitekijöiden, kuten asbestin tai radonin, merkitys on vähäinen.

Nyt kerätyn tietokannan mukaan koko hoitojakson kustannukset yhtä keuhkosyöpäpotilasta kohti olivat vuosina 2014–2018 keskimäärin 26 800 euroa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Vain parin lääkeyrityksen kanssa tehty suuntaa antava tutkimus. Ei mitään järisyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää nyt seuraavaksi juttu tästä syöpökeskuksesta. Kuulostaa jotenkin oudolta viritykseltä. Varmaan joku amerikkalainen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keuhkosyötäpotilaiden hoitotiedot? On kerätty ja tallennettu tietoja keuhkosyöpää sairastuneista henkilöistä jotka eivät ole saaneet lainkaan hoitoa? Oulussa osataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työterveyslääkärin terveystarkastuksen yhteydessä pitää kuunnella tarkasti keuhkot, se kuuluu rutiinitutkimuksiin. Terveystarkastukset ovat arkipäivää suomalaisissa yrityksissä, sillä niistä on lailla säädetty, poikkeuksena kuitenkin pienet muutaman työntekijän yritykset.
Röntgen- ja tietokonetomografiatutkimuksia EI pidä tehdä usein, röntgenkuvien ottamisen välillä pitää olla 3-5 vuotta. Tarpeettomat seulonnat on syytä lopettaa. Suomessa hoitokäytännöt ovat kokeiluasteella, siksi yksilön oman vastuuoton tärkeys omasta terveydestä ja tutkimuksista korostuu merkittävästi. Hoitokokeiluihin EI pidä ryhtyä vapaaehtoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seulontaa tottakai!Olihan" tubikuvauksiakin"vielä -70luvulla.Alaikäisetkin sai marsdia Tubitoimistoon kuviin ja samalla reisulla ostaa irtotupakkaa kioskilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän henkilön joka ei ole eläessään polttanut tupakkaa saatikka ollut asbestin kanssa tekemisissä ja sai keuhkosyövän. Toinen joka ei ole koskaan juonut alkoholia suuria määriä, sai haimatulehduksen. Joten ei nämä asiat aina ole niin musta/valkoisia enkä puolustele tupakoitsijoita mutta en kyllä teitäkään jotka väitätte sen olevan ainoa tapa keuhkosyöpä saada. Saasteet joita ilmasta hengitämme, aiheuttaa ihan yhtälailla tuhoa ja saavat pahimmillaan pitkäaikaisiakin sairauksia puhkeamaan, ei vain se mitä suuhun itse laitamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksittäiset anekdootit ovat, no yksittäisiä anekdootteja. Aina löytyy joku, joka on polttanut koko ikänsä ja eli silti satavuotiaaksi.

Mutta lähes kaikki keuhkosyöpään sairastuneet ovat tupakoijia.

Ilmansaasteet eivät ole Suomessa kovin merkittävän keuhkosyövän aiheuttaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tupakoitsijat maksa syöpänsä itse. Veroa tupakan hinnassa 80% ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämäkin tutkimusala on Oulussa vielä niin lapsenkengissään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen, mikä saa esittämään tällaisia argumentteja asiasta, josta ei ole kirjoittajalla selvästi parempaa tietoa. Kiitos Jussille upeasta työstä keuhkosyöpäpotilaiden hyväksi! Keuhkosyövän hoitoon ja tutkimukseen liittyvät haasteet ovat samat koko Suomessa, ja Oulu profiloituu kyllä muiden yliopistosairaaloiden joukosta erinomaisena asiantuntijana ja aktiivisena keuhkosyövän tutkijana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keuhkoja vaurioittava aine tupakan lisäksi on asbesti.
Suomi on periaatteessa oikeusvaltio asbestin on tiedetty olevan yhteydessä heikkoon työsuojelun valvontaan liittyvää rikollista toimintaa.

Rakennusalan lisäksi laivanrakennuksessa on käytetty
paloeristeenä asbestia, joihin työntekijät on altistuneet.

Vakuutusyhtiöt on haluttomia korvaamaan rikoksia, joten vastuut viranomaistoiminnassa
välinpitämättömyys jää
yhteiskunnan, meidän veronmaksajien maksettavaksi,
niinkuin tupakan aiheuttamat monenlaiset sairaudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun suuren rahan etu on kyseessä, niin siinä ei rahvaan terveys paina mitään. Suomessahan asbesti todettiin vaaralliseksi vasta sitten kun Ohtaansalmen asbestikaivos Tuusniemellä ehtyi. Muualla se todettiin vaaralliseksi jo ainakin 20 vuotta aiemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakointi on oma valinta, ja siitä jojainen kantaa itse seurauksensa. En ymmärrä tätä holhoamista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On oma valinta, mutta veronmaksajathan sen aiheuttaman keuhkosyövän hoidon maksaa. Valistus on paikallaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen tupakoiva keuhkosyövän sairastava voisi maksaa viulut omasta pussista, ei veronmaksajien yhteisestä kassasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keuhkis on tosiaan lähes aina omien valintojen aiheuttama. Siispä siihen sairastunut maksakoon hoitonsa omasta pussistaan kun kerta on ollut varaa hankkiakin syöpäkääryleet ja muut myrkyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakointi on täysin mielipuolista, mutta moni sairaus johtuu paljolti myös vähäisestä liikunnasta yhdistettynä epäterveelliseen liikuntaan. Pitäisikö heidänkin siis maksaa hoitonsa itse?

Jos kyllä, niin miksi maksamme OECD-maiden lähes kovinta kokonaisveroastetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri osa syövistä on itseaiheutettuja, tupakoinnilla on selvä yhteys keuhkosyöpään, lihavuus yhdistyy moneenkin syöpätyyppiin - niin ja ennen kaikkea alkoholin käyttö lisää hyvinkin monen syövän ilmaantuvuutta rintasyövästä alkaen. Suojaamattomat yhdynnät lisäävät kohdunkaulan ja peniksen syöpää, toki myöskin suun ja nielun alueen syövillä on yhteyttä seksikäyttäytymiseen. Huonot länsimaiset ruokatottumukset lissävät perä- ja paksusuolen syöpää jne jne.
Kuitenkin on seulottu ja hoidettu vuosikymmenet sitä sun tätä - korostamatta yksilön omaa vastuuta asiassa. Kaikki taudit, joissa oma syy on selkeästi osoitettavissa, on saatettava omakustanteisiksi, sitäkö kansa todella haluaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image