Kotimaa

Kes­kus­ta­nuo­ret tyrmää Fennovoiman täy­den­nys­lu­van

Kotimaa 18.9.2014 11:20
Kaleva

Suomen Keskustanuoret tyrmää Fennovoiman täydennyslupahakemuksen.

Valtioneuvosto päättää torstaina kannastaan ministeri Vapaavuoren esitykseen. Keskustan nuorisojärjestön mielestä hanke on niin huteralla pohjalla, ettei sille voi näyttää vihreää valoa.

Järjestö huomauttaa, että kotimainen omistus on kuntien varassa, eikä ydinjätteen loppusijoitusta ole ratkaistu.

”Teollisuuden alkujaan ajamasta ydinvoimalasta on tullut julkisen rahan hanke. Suurin osa kotimaisesta omistuksesta on veronmaksajien rahaa, sillä kunnalliset energiayhtiöt Keravalta Keminmaalle omistavat Fennovoimasta jopa 40 prosenttia”, Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen painottaa.

Keskustanuorten mielestä hanketta pitävät pystyssä kuntien ja kaupunkien hallituksissa ja liikelaitosten johtokunnissa tehdyt poliittiset päätökset.

Järjestö toteaa, että vain kymmenesosa Fennovoimasta on yksityisten suomalaisten yritysten omistuksessa, ja moni yritys on myynyt osuutensa. Esimerkiksi Oulun Energia on arvioinut, ettei hankkeen liiketaloudellisesta kannattavuudesta ole varmuutta.

Nuorisojärjestön mukaan Fennovoiman hanke ei edistä Suomen energiaomavaraisuutta, vaan Suomi olisi riippuvainen Venäjän hallintoa lähellä olevasta ydinreaktorin toimittaja Rosatomista paitsi rakentamisen aikana, myös ydinpolttoaineen ja huollon osalta seuraavien vuosikymmenten ajan.

”On hämmästyttävää, että ministeri Vapaavuori on valmis laskemaan vaadittuun 60 prosentin kotimaiseen omistusosuuteen myös mitkä tahansa EU- ja ETA-maiden alueelta tulevat omistajat”, Säkkinen sanoo.

Säkkinen myös toteaa, että ydinjätteen loppusijoituksen puuttumista ei voi katsoa läpi sormien.

Järjestö myöntää, että alueellisesti Fennovoiman rakentamisella olisi suuri merkitys Pohjois-Suomelle. Keskustanuoret kuitenkin katsovat, että suuri voimalaitoshanke on keskittämistä puhtaimmillaan.

”Kunnalliset sähköyhtiöt voisivat käyttää Fennovoimaan kiinnittämänsä pääomat energiainvestointeihin omilla alueillaan. Se loisi kysyntää kotimaiselle työlle, teknologialle ja raaka-aineille.”

Keskustanuorten mielestä ydinvoiman lisärakentamiseen sidotut voimavarat jarruttavat rohkeita päätöksiä vaihtoehtoisten energiamuotojen edistämiseksi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on aiemmin kertonut äänestävänsä eduskunnassa Fennovoiman täydennusluvan puolesta, jos hallitus tuo asianmukaisen esityksen käsiteltäväksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tätä nuorten ulostuloa kannatan. Sipilä yrittää istua yhtäaikaa kaikilla palleilla. Herran perustelut tämän Fennovoiman puolesta ovat aivan käsittämättömiä: muka jatkuvuutta päätöksiin. Mikä on poliitikko, joka ei pysty lukemaan muuttuneita tilanteita ja muovaamaan näkemystään siltä pohjalta? Tai sitten tilanne on se, että hän alunpitäenkin on ydinvoiman vankka kannattaja, että todellisuudessa kotimainen hajautettu bioenergiatoiminta on hänelle toissijainen asia. Näin: koska samalla rintaäänellä samalta pallilta näitä ei uskottavasti samanveroisina puolusteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Keskusta nuoret. Syrjäyttäkään Sipilä mahdollisimman pian pois puolueen johdosta koska Sipilän ydinvoima kommentit ovat niin huolestuttavaa luettavaa että ei voi käsittää. Keskusta puolue ei todellakaan ansaitse tämmöistä johtajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se on sanottu. Keskustanuoret ovat alkiolaisen keskustalaisuuden ytimessä. On valtava pettymys, että vanha jäärä polvi nyt Sipilän vetämänä todellisuudessa kulkee hyvin lähellä kokoomusta ja kannattaa energiapolitiikassaan Fennovoiman kaltaista keskitettyä ydinvoimaratkaisua. Joku toivo voi elää, kun tämä porukka on olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Istuuko Kepu jälleen kahdella tuolilla vai eikö nuoret ole huomanneet miten tärkeää lupa ja rakentaminen on emopuolueelle. Mutta jos teille ei passaa menkää vihreisiin siellä löytyy samoin ajattelevia jotka ei ymmärrä että virtaa pitää olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usko ihmisiin palautuu, kun sentään keskustanuorilta löytyy tämän verran järkeä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Keskustanuoret! Olette 100% oikeassa lausunnossanne Fennovoiman riskialttiista, taloudellisesti kannattamattomasta hankkeesta. Puolueenne vanhemman polven, Juha Sipilä etunenässä, tulisi kuunnella teitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohhoh. Hatunnosto keskustanuorille suoraselkäisestä kannanotosta. Vanhempia poliitikkoja vaivaa äärimmäinen sinisilmäisyys ja suomettuneisuus tämän Russovoima-projektin äärellä, mutta nuorissa on toivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image