Kotimaa

Keskustan vaa­li­val­vo­jai­sis­sa otettiin iisisti – Yhden mepin pudotus oli odotettu

Kotimaa 26.5.2019 21:59
Anita Simola

Puoluejohto ei hätkähtänyt viidettä sijaa. Rehula: Neljä puoluetta on kasassa ja niiden erot ovat aika pienet

Keskustan vaalivalvojaisissa eurovaalien tulos ei aiheuttanut suuria tunteenpurkauksia, eikä yllätystä.

Väki oli kuunnellut ennakkopuheita ja kannatusmittauksia herkin korvin. Yhden parlamentaarikon pestin menetys oli odotettu.

Puolue menetti kolmesta mepistä yhden. Läpi ovat menossa nykyinen europarlamentaarikko Elsi Katainen sekä uutena Mauri Pekkarinen, joka kokosi komean äänisaaliin.

Puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä kuvaili tulosta illalla näin:

– Aika lailla odotusten raameissa tämä on, kun ajatellaan ennakko-odotuksia, hän toteaa viitaten eduskuntavaalien tulokseen ja kannatusmittauksiin.

Sipilä jatkoi, että tuloksesta näkyy ehdokkaiden iso henkilökohtainen panos vaalityöhön.

– Osa on jo syksystä lähtien valmistautunut vaaliin.

Pekkarisen iso äänimäärä ei ollut Sipilälle yllätys.

– Kentällä oli käsin kosketeltavissa se, että puolueen peruskannattajat lähtevät liikkeelle. Pekkarisella on ylivoimainen kokemus, niin kyllähän se näkyy hänen äänimäärässään.

Puolueen kannatus on putoamassa edellisistä eu-vaaleista kuutisen prosenttia.

Sipilä myöntää, että yleispoliittinen tilanne vaikuttaa kannatukseen ja lisäksi se, että vaalit olivat niin lähellä toisiaan.

Viides sija

Illan mittaan selvisi, että keskusta putoaa kannatusluvuissa viidenneksi suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa. Aiemmin vaali-iltana keskusta sinnitteli neljän suurimman puolueen ruudukossa. Puoluejohto ei pudotuksesta hätkähtänyt.

Varapuheenjohtaja Juha Rehula totesi, että eduskuntavaaleissa nähtiin jo selkeä viesti siitä, että kolmen suuren aika on ohi ainakin joksikin aikaa.

– Kun katsoo prosenttilukuja, niin neljä puoluetta on aika samassa kasassa. Kokoomus on selkeästi suurin, mutta erot sdp:n, vihreiden, perussuomalaisten ja keskustan välillä on aika pienet. Jos puolue pystyy saamaan kaksi parlamentaarikkona äänestystuloksen ollessa selvä, niin näissä oloissa tämä on siedettävä tulos.

Hän muistuttaa, että jos katseli gallupeja, niin niiden mukaan keskusta oli musertumassa ja perussuomalaiset olivat marssimassa ennätysnäkemättömään voittoon.

– En väheksy tulosta, ne ovat taulussa ja niiden mukaan eletään, mutta en näe tilanteessa dramatiikkaa. Oleellista on, että saamme kaksi edustajaa.

Jääkiekkoon kiertyy

Keskusta puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sai vastailla sosiaalisessa mediassa kiertävään viestiin.

Siinä muistutetaan ja vertaillaan, että Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995 ja 2011. Molemmat vuodet olivat vaalivuosia ja kummallakin kertaa keskusta oli saanut kevään vaaleissa rökäletappion.

Nyt sivustolla ihmetellään leikkisästi, että mitä jos tällä kertaa käy samoin. Keskustan tulos eduskuntavaaleissa oli historiallisen huono. Tietääkö se sitä, että Suomi saa kultaa?

– Ajattelen niin, että tänä keväänä keskusta on hoitanut oman leiviskänsä ja hoitakoot leijonat nyt omansa tänä iltana ja Suomelle maailmanmestaruuden. Vuonna 2023 toivomme, että voimme kääntää tilanteen.

Pirkkalainen arvioi, että EU-vaalit ovat ehdokasvetoiset. – Moni äänestää omaa suosikkiaan.

Vaalitunnelma kateissa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi Lännen Medialle, että vaalikentillä on ollut hiukan vaikeuksia saada aikaan vaalitunnelmaa.

– Sama homma on kuulemma ollut muillakin puolueilla. Eduskuntavaalit ja eurovaalit ovat liian lähekkäin toisiaan tänä keväänä. Tällainen tilanne on kerran 20 vuodessa ja nyt se sattui tälle vuodelle, hän toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos keskusta menee tämän porukan ( Rinteen)kanssa hallitukseen niin seuraavien eu vaalien jälkeen ei ole yhtään meppiä. Ei missään nimessä vasemmiston kanssa hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image