Kotimaa

Keskustan vaa­li­val­vo­jai­sis­sa otettiin iisisti – Yhden mepin pudotus oli odotettu

Kotimaa 26.5.2019 21:59
Anita Simola

Puoluejohto ei hätkähtänyt viidettä sijaa. Rehula: Neljä puoluetta on kasassa ja niiden erot ovat aika pienet

Keskustan vaalivalvojaisissa eurovaalien tulos ei aiheuttanut suuria tunteenpurkauksia, eikä yllätystä.

Väki oli kuunnellut ennakkopuheita ja kannatusmittauksia herkin korvin. Yhden parlamentaarikon pestin menetys oli odotettu.

Puolue menetti kolmesta mepistä yhden. Läpi ovat menossa nykyinen europarlamentaarikko Elsi Katainen sekä uutena Mauri Pekkarinen, joka kokosi komean äänisaaliin.

Puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä kuvaili tulosta illalla näin:

– Aika lailla odotusten raameissa tämä on, kun ajatellaan ennakko-odotuksia, hän toteaa viitaten eduskuntavaalien tulokseen ja kannatusmittauksiin.

Sipilä jatkoi, että tuloksesta näkyy ehdokkaiden iso henkilökohtainen panos vaalityöhön.

– Osa on jo syksystä lähtien valmistautunut vaaliin.

Pekkarisen iso äänimäärä ei ollut Sipilälle yllätys.

– Kentällä oli käsin kosketeltavissa se, että puolueen peruskannattajat lähtevät liikkeelle. Pekkarisella on ylivoimainen kokemus, niin kyllähän se näkyy hänen äänimäärässään.

Puolueen kannatus on putoamassa edellisistä eu-vaaleista kuutisen prosenttia.

Sipilä myöntää, että yleispoliittinen tilanne vaikuttaa kannatukseen ja lisäksi se, että vaalit olivat niin lähellä toisiaan.

Viides sija

Illan mittaan selvisi, että keskusta putoaa kannatusluvuissa viidenneksi suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa. Aiemmin vaali-iltana keskusta sinnitteli neljän suurimman puolueen ruudukossa. Puoluejohto ei pudotuksesta hätkähtänyt.

Varapuheenjohtaja Juha Rehula totesi, että eduskuntavaaleissa nähtiin jo selkeä viesti siitä, että kolmen suuren aika on ohi ainakin joksikin aikaa.

– Kun katsoo prosenttilukuja, niin neljä puoluetta on aika samassa kasassa. Kokoomus on selkeästi suurin, mutta erot sdp:n, vihreiden, perussuomalaisten ja keskustan välillä on aika pienet. Jos puolue pystyy saamaan kaksi parlamentaarikkona äänestystuloksen ollessa selvä, niin näissä oloissa tämä on siedettävä tulos.

Hän muistuttaa, että jos katseli gallupeja, niin niiden mukaan keskusta oli musertumassa ja perussuomalaiset olivat marssimassa ennätysnäkemättömään voittoon.

– En väheksy tulosta, ne ovat taulussa ja niiden mukaan eletään, mutta en näe tilanteessa dramatiikkaa. Oleellista on, että saamme kaksi edustajaa.

Jääkiekkoon kiertyy

Keskusta puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sai vastailla sosiaalisessa mediassa kiertävään viestiin.

Siinä muistutetaan ja vertaillaan, että Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995 ja 2011. Molemmat vuodet olivat vaalivuosia ja kummallakin kertaa keskusta oli saanut kevään vaaleissa rökäletappion.

Nyt sivustolla ihmetellään leikkisästi, että mitä jos tällä kertaa käy samoin. Keskustan tulos eduskuntavaaleissa oli historiallisen huono. Tietääkö se sitä, että Suomi saa kultaa?

– Ajattelen niin, että tänä keväänä keskusta on hoitanut oman leiviskänsä ja hoitakoot leijonat nyt omansa tänä iltana ja Suomelle maailmanmestaruuden. Vuonna 2023 toivomme, että voimme kääntää tilanteen.

Pirkkalainen arvioi, että EU-vaalit ovat ehdokasvetoiset. – Moni äänestää omaa suosikkiaan.

Vaalitunnelma kateissa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi Lännen Medialle, että vaalikentillä on ollut hiukan vaikeuksia saada aikaan vaalitunnelmaa.

– Sama homma on kuulemma ollut muillakin puolueilla. Eduskuntavaalit ja eurovaalit ovat liian lähekkäin toisiaan tänä keväänä. Tällainen tilanne on kerran 20 vuodessa ja nyt se sattui tälle vuodelle, hän toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos keskusta menee tämän porukan ( Rinteen)kanssa hallitukseen niin seuraavien eu vaalien jälkeen ei ole yhtään meppiä. Ei missään nimessä vasemmiston kanssa hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:50
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa
19:42
Suomen mitalitili ei auennut agilityn MM-kisojen avauspäivänä – maksikoirien joukkuekilpailun viides sija paras suomalaissijoitus
19:22
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
19:04
Viidessä eri osoitteessa toimiva poliisi aikoo taas muuttaa Oulussa – Ylitarkastaja uuden poliisitalon hinta-arviosta: "Se poikkesi siitä, mihin olimme varautuneet" Tilaajille
18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
85
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
58
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
57
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
44
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
34
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image