Kotimaa

Keskustan sote-veteraanit teilaisivat kokoomuksen uudet linjaukset ja kehuivat sdp:n sote-mallia: Kokoomuksen mallissa kuuluu Vapaavuori"

Sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.) sekä keskustan varapuheenjohtajat Juha Rehula ja Hannakaisa Heikkinen (oik.) esittelivät keskustan sote-mallia tiedostusvälineille perjantaina.
Kotimaa 15.3.2019 15:12
Aki Taponen

"Ruusut ja apilat ovat nyt samalla kedolla", keskustalaiset tulkitsevat.

Helsinki

Keskustan sote-mallin perjantaina esitelleet uudistusveteraanit arvostelivat kovin sanoin kokoomuksen sote-linjauksia, joiden mukaan sote-palvelut voitaisiin tulevaisuudessakin järjestää kuntapohjalta.

Keskustalaiset yllättyivät kokoomuksen uudistushaluttomuudesta, kun se ei haluakaan luoda uutta hallinnon tasoa eli maakuntia.

– Ainakin minulle kokoomuksen viesti oli se, että ei tässä nyt ihmeitä tarvita, kunhan katsotaan, mihin mennään, sanoi perhe- ja peruspalveluministerinä aiemmin tällä vaalikaudella toiminut keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula.

Nykyisen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk.) mukaan kokoomuksen linjauksista kuului läpi Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kokoomus. Vapaavuori oli hallituksen viikko sitten kaatuneen sote- ja maakuntauudistuksen keskeisin vastustaja.

– Se oli sellaista ajattelua, joka sopii suurimmille kaupungeille. Se ei ollut ajattelua koko Suomesta, Saarikko arvosteli hallituskumppani kokoomuksen uusia sote-linjauksia.

– Jos tuo halutaan toteuttaa, se kuulostaa väistämättä pakkoliitoksilta, Saarikko kiteytti ja muistutti, etteivät kuntayhtymätkään täytä perustuslainmukaisuutta, vaan tarvitaan vaaleilla valittu toimielin.

"Yllättävä näkemysero aiempaan"

Saarikon mukaan kokoomuksen uusissa linjauksissa on yllättävä näkemysero verrattuna siihen pöytään, jossa sote- ja maakuntauudistusta yhdessä rakennettiin.

– Jos sanotaan, ovatko hallituskumppanit peruuttaneet toisistaan, niin ei keskusta ole luopumassa kokonaan valinnanvapaudesta, vaan esittää edelleen jatkovalmisteluun asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjettia.

Jos kokoomuksen tie on se, että kunnat päättäkööt itse, se sataa keskustan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen mukaan suoraan hoivajätien laariin.

– Ne ovat kolkuttelemassa kuntien ovilla ja kertomassa yksinkertaisia ratkaisujaan vanhus- ja vammaispalvelujen järjestämiseen.

"Sdp:n malli selkiytynyt"

Sdp:n torstaina esittelemää vähintään 18 sote-kunnan mallia keskustalaiset kiittelivät.

– Sdp:n malli on vaalikauden aikana selkiytynyt. Keskustan ja sdp:n mallissa on paljon yhteistä, Saarikko sanoi.

Hän näki yhtäläisyyksiä uudistuksen toivotussa valmistelutavassa, rahoituspohjassa sekä itsehallintoalueiden määrässä ja niiden vaaleilla valitussa hallintomallissa samoin kuin vanhusten hoitajamitoituksessa.

– Keskeisimmät erot liittyvät siihen, että keskusta esittää maakunnan tavoitteeksi olla monialainen.

Keskustan mallissa maakunnat vastaisivat myös elinvoima- ja aluekehitystehtävistä sekä työvoima- ja yrityspalveluista. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan niille tulisi siirtää kaikki ne tehtävät, mitä kaatuneessa uudistuksessa esitettiin.

Demarien mallissa sote-kunta huolehtisi vain sosiaali- ja terveyspalveluista eikä mammuttimaakuntia tulisi.

– Toki näistä eroja löytyy, mutta Annika Saarikon sanoin ruusut ja apilat ovat nyt samalla kedolla, Rehula sanoi.

Rehulan mukaan myös vihreillä ja vasemmistoliitolla on uudistuksesta hyvin samanlainen tilannekuva.

Keskustan sote-malli perustuu 18 monialaisen maakunnan pohjalle, jossa maakunta päättää palveluverkosta ja erikoissairaanhoito on maakunnan vastuulla.

Maakunta käyttää tukenaan yksityisiä ja kolmannen sektorin tarjoamia palveluja.

Palvelujen rahoituksen päävastuu on keskustan mallissa valtiolla, mutta myös maakuntaveroa voidaan selvittää ja harkita. Asiakasmaksut ovat yhdenvertaiset koko maassa.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Tätä sopi SDP:ltä odottaakin. Eli lisää suojatyöpaikkoja epäonnistuneille poliitikoille uuteen hallintohimmeliin ja näille vielä verotusoikeus päälle. Siis jokaiseen uuteen hallintohimmeliin vähintään 20 poliittista suojatyöpaikkaa ja heidän lisäksi johtajat, apulaisjohtajat, pikkupäälliköt ja vielä jokunen oikeaa työtä tekeväkin. 18 uuteen hallintohimmeliin tulee noin 1000 palkansaajaa, keskipalkka sivukuluineen noin 10 000 e/kk, siis 10 milj. euroa/kk, kaikkiaan 120 milj. euroa vuosi. Meidän rehellisten veronmaksajien elätettäviksi ! On siinä säästöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei äänestetä ? seurataan kuinka hillo tolpan nuolijat työllistyy voisivat vaikka oppia jotain.
kaikki on kansan käsissä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP varasti Hallituksen mallin jota se on neljävuotta ensin haukkunut suuvaahdossa.Kepu ei näytä edes ymmärtävän tapahtunutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä tulkittavissa siten, että vaaleissa ääni SDP:lle tuokin sivutuotteena mukanaan kepun seuraavaankin hallitukseen? Nyt taisi SDP:n gallupkiito flopata pahasti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehula kävi vierailulla täällä siikalatvalla ei aikaakaan kun kunnallinen vanhustenhoito myytiin attendolle eli siinäkin oli kepulaisilla sormet pelissä.Kunnalisessakin vanhusten hoidossa oli paljon parannettavaa varsinkin hoitajien määrissä nyt on menty siitäkin vielä huonompaan suuntaan yö hotajia ei ole nykyään lääkkeet jakaa kuka sattuu vaikkei ole lupaa lääkkeiden jakamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaan kyllä se on sitte imelääki imelämpi tuo keskustapuolue, sipilälläki niin pikkukoira ilme vaalikeskustelussa kuin vaan naamalle voi saada ja sitte taas aletaan muka puhtaalta pöydältä ja kaikki entiset kiristykset ym. unohdetaan tai etten rohkenis sanoa jopa ,että annetaan anteeksi.taas ollaan eläkeläisten ja viljelijöitten kanssa niin hyvää pataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tulee sote, on se sitten kepun, kokkareiden tai demarien, niin saako edelleen käydä yksityisellä lääkärillä. Vai pitääkö jonotella julkisella puolella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää että palataan punamulta hallitukseen, ei paha koska silloin tehtiin yhdessä isoja uudistuksia. Iso kysymys on mahtuuko Sipilä kumppaneineen siihen hallitukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä mahtuu hyvinkin punamultahallituksen rengiksi reippaan vaalilaihdutuksen jälkeen. Rinne ja Sipilä näyttävät jo nyt tanssivan yhdessä sujuvasti maakuntaruusuilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pakkaa olemaan vaan niin, että mitä suurempi pumppu sen jäykempi ja kustannuksiltaan kalliimpi.
Nykyiset erityissairaanhoitopiirit tästä hyvänä esimerkkinä.
En kyllä löydä yhdestäkään tai kenekään sotemallista sitä, millä taloudellisuutta ja tehokkuutta nostetaan, että edes nykyiset palvelut kyettäisiin säilyttämään.

Niin vieraantuneita nämä hallintoväsääjät ja ns. asiantuntijat tuntuvat arjen elämästä olevan.

Mitä jos hylättäisiin kaikki nämä mallit ja esimerkkiä otettaisiin vaikkapa itävallasta?
Siellä ainakin kaikki pääsevät lääkäriin ja hammaslääkäriin helposti ja voivat jopa itse valita kenelle menevät, jos niin itse haluavat!
Eikä tarvitse pyörää keksiä uudelleen...

Tässä olisi suomen päättäjille opeteltavaa ja ei muuta kuin uusi eduskunta lentokoneeseen katsomaan!
Tulee pitkässä juoksussa Suomelle halvemmaksi jopa sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote ja Sote, niinkauan kun Sotea ajetaan Verovaroin Yksityisellepuolen siitätulee Yrityksille Rahantekokone, Vanhuspalvelu sen jo osoitti Yksityistäminen Rikastutaa Yrityksiä a niiden Johtoa sekä Sijoittajia, Tekisivät ennemin SOTESTA Osuuskunnan jonka Varat jää Osuuskuntaan ja Käyttäjienhyödyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi herraisä tuota kepun hallituskiimaa. Nämä maalaisliittolaiset eivät häpeä yhtään mitään yrittäessään luikerrella demarien apupuolueeksi ja upottaa samaan kattilaan kaikki Suomen kunnat. Ei vaan ole järkeä. Kaikkein eniten myötähäpeää pitää tuntea demareita kohtaan, jotka yhtään häpeilemättä ovat perustamassa kolmatta julkishallinnon tasoa. Näitä täytyy varoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n ei pidä lähteä kepujen maakuntamallia ajamaan, ajakoon konkurssivaihtoehtoaan keskenään tynkäpuolue sinisen tulevaisuuden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääni kokkareille on riistobisneksen hyväksyntää, jolla rahat ohjataan paratiisisaarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on ainoa puolue, joka ei enää tavoittele Soten rakenneuudistusta ja kolmen miljardin säästöjä. Kokoomuksen mallissa Suomi jäisi myös Soten digitalisoinnin ja tekoälyn hyödyntämisen kehitysmaaksi. Essayahin viiden yliopistosairaalan Sote-malli saattaa olla kaikkein paras. Vastaavaanhan päädyttiin juuri Tanskassa. Maakuntamallikin on kelvollinen. 400 kunnan ja kuntayhtymän malli on kelvoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Keskusta,että älysittä laittaa jarrut päälle.Iso kasa ruusuja Keskustalle. Vapaavuorihan siellä kummitteli kokoajan taustalla. Vapaavuori tuntuu päättävän koko Suomen asioista. Hän on Kalifiksi Kalifin paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.Meinaako SDP tulla Keskustan apuvoimaksi maakuntahallinnolle .Matkimalla ei nouse SDP pääministeriksi .Seuraava galluppi jo heti näyttää kaapin kaatavan.Verotus mörkinä kehtaavat vielä mainita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

6:50
Poliisi nappasi kiinni Oulun Rajakylässä miehen, jota epäillään huumeissa ajamisesta autolla
6:37
Nainen kaahasi poliisia pakoon autolla Raahessa – etsintäkuulutettu mies löytyi auton tavaratilasta
6:27
Yön uutiskooste: Google muuttaa hakukonetoimintojaan, SDP:n etumatka kokoomukseen on kasvanut
6:18
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
6:17
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita
6:00
Kyllä minua kiinnostaa enemmän se, mitä ehdokas ajattelee, kuin se, miltä hän näyttää Lukijalta
6:00
Itärajan yli tulisi paljon porukkaa laittomasti, jos venäläiset päästäisivät läpi – Rajavartiolaitos sai viime vuodelta hätkähdyttävät lukemat Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Syy siihen, miksi eläkkeiden ostovoima laskee on taitettu indeksi. Syyllinen taitettuun indeksiin on SDP Paavo Lipposen... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image