Kotimaa

Keskustan ryhmän kova tuu­le­tus­ko­kous Berneristä alkoi – " Ei tässä seinille hyppiminen auta "

Varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) keskusteli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) kanssa ennen keskustan eduskuntaryhmän kokouksen alkua.
Kotimaa 21.2.2019 14:29
Kirsi Turkki

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkosen mukaan seinille hyppiminen ei auta, vaan asiat keskusteltava rauhassa läpi. Tilannetta helpottaa se, että liikenne- ja viestintäministerinä toimiva Anne Berner (kesk.) aloittaa SEB:n hallituksessa vasta kesäkuussa.

Keskustan eduskuntaryhmän jäsenet menivät varsin vaitonaisina ryhmäkokoukseensa torstaina. Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui iltapäivällä puimaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ehdokkuutta ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen. Anne Bernerin ehdokkuus SEB:n hallitukseen on herättänyt kitkerää keskustelua keskustan kansanedustajien piirissä jo keskiviikosta alkaen.

– Katsotaan ja keskustellaan asiat rauhassa. Eiköhän tämä huolella käydä koko paketti, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi.

SEB:n uusi hallitus valitaan pankin yhtiökokouksessa 26. maaliskuuta Tukholmassa. SEB on Ruotsin toiseksi suurin pankki Nordean jälkeen. Pankin suurin omistaja on Wallenbergien suvun sijoitusyhtiö Investor.

Keskustan ryhmälle Bernerin ehdokkuus SEB:n hallitukseen tuli täytenä yllätyksenä. Asia selvisi tiistaina SEB-pankin yhtiökokouskutsusta, joka julkaistiin pankin verkkosivuilla.

Berner itse ilmoitti keskiviikkona, että hän aikoo jatkaa ministerinä sen jälkeen, kun hänet on nimitetty yhtiökokouksessa pankin hallitukseen. Pankin hallitus kokoontuu järjestäytymiskokoukseensa jo yhtiökokouspäivänä 26. maaliskuuta. Keskiviikkoiltana oikeuskansleri Tuomas Pöysti viestitti, että Bernerin hallitusjäsenyydelle on olemassa perustuslaillinen este hänen toimiessaan ministerinä.

Tilanne muuttui torstaina, kun SEB kertoi, että Bernerin kausi pankin hallituksessa alkaa vasta 1. kesäkuuta. Berner ei osallistu pankin hallituksen kokouksiin ennen sitä.

– Eiköhän tämä nyt ole tällä selvä. Aluksi oli vallalla väärää käsitystäkin. Oli sellaista luuloa, että Bernerin hallitusjäsenyydessä on kyse täysipäiväisestä toimesta. Kysehän on luottamustoimesta, pääministeri Juha Sipilä sanoi Lännen Median haastattelussa.

Kitkerää keskustelua

Bernerin jatko ei ollut monen keskustaedustajan mielestä lainkaan läpihuutojuttu. Uusia nimiä keskustalaiseksi pätkäliikenneministeriksi oli runsaasti. Keskustan edustajista ainakin Matti Vanhasen, Mauri Pekkarisen, Anne Kalmarin ja Mikko Alatalon nimet olivat esillä.

Liike-elämässä toiminut Berner valittiin 2015 keskustan kansanedustajaksi 9700 äänellä Uudenmaan vaalipiiristä. Hän nousi ensimmäisen kauden kansanedustajana suoraan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suosikkina liikenne- ja viestintäministeriksi. Berner ilmoitti heti kansanedustajaksi valintansa jälkeen, että hän on vain yhden kauden kansanedustaja.

Berner muistetaan liikenne- ja viestintäministerinä monista kiistellyistä uudistuksista, kuten taksilaista. Suomen väylien yhdistämisessä suureen liikenneverkkoyhtiöön hän epäonnistui.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Olisihan oikeus ja kohtuus että Berner ihan oma-aloitteellisesti eroaisi. On täysi vääryys ettei eroa. Olisi hyvä olla joku karenssi ja sanktiot jos vie tärkeää tietoa mennessään. Pitää muistaa suomen vähäväkistä kansaa kun äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa älämölöä. Hallitus vaihtuu ja myös liikenneministeri. Eduskunnasta pois jäävät saavat tehdä aivan vapaasti töitä, olipa työ sitten mitä tahansa tai missä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valheita ja uusia selityksiä jo ennenkuin entiset valheet ja selitykset on unohtettu, pahalta näyttää äänestäjän silmissä tuo kepulaisten porukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiralainen otappa selvää montako oikeasti työlistynyt niin että ihminen tulee palkallaan toimeen ja työllisyyden kesto 1-30 päivää vaiko 1-3 kuukautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko keskustalaisilla tapana hyppiä seinille? Vai mistä hyppiminen tuli mieleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median aikaansaama mylläkkä. Keskeneräiset asiat tuodaan esiin ennenkuin edes ollaan perillä asioiden todellisesta laidasta. No, saahan niistä raflaafia otsikoita, mutta lässähti tämäkin , kun totuus asiasta tuli ilmi. Kommentoijat mediassa ehtivät jo "repiä pelihousunsa moneen kertaan". Lopputulema: paljon melua tyhjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän ne intressit ole tulevassa työssä joten päätöksentekokin sen mukaista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan vanhat konkarit eivät luopuneet viime vaaleissa kun valtaa piti vain saada itselleen ja laskivat ,että voivat vielä päästä läpi. Riviedustajaksi jäivät kaikki. Jos olisvat antanneet nuorille tilaa niin keskustalla olisi nyt kova nuorten joukko kasassa. Pitäisi aikanaa lopettaa hommat ja antaa nuoremmille valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelin mitä ne "tärkeät raidehankkeet" on mihin perneriä tarvitsee kovasti. Homma aukesi kun katoin mitä liikenneministeriössä on valmisteilla;
Raideliikenteen yksityistäminen tyssää jos Berner saa nyt monoa!!!!!!!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sanoi lukeneensa Oikeuskanslerin lausunnon jonka mukaan asia on kunnossa. Tosin Oikeuskansleri ilmoitti ettei ole sellaista lausuntoa kirjoittanut. Mutta eihän Sipilä nyt sentään menisi valehtelemaan, eihän????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse linee sähköpostista. Onko se kirjallinen vai ei? Ehkä ei virallisesti mutta kirjallinen vastaus se sähköpostikin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mattojako talvipakkasessa tuulettavat? Taitanevat vaan kokoustaa silmänkääntötemppuna ja todeta kaikki on hyvin. PR:n kannalta parempi sanoa "asioista on keskusteltu".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bernerin näytöt olivat erittäin heikot. Hapuilua ja huonosti valmisteltujen asetusten kokeilua. Katastrofi toisensa perään. Samaan kategoriaan menee myös Lindström, jonka työllisyyskokeilut vain pahensivat kansankunnan talouden tilaa. Kokonaisuutena nykyhallitus kisaa huonoimman hallituksen tittelistä Kataisen ja Stubbin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika ihmeellinen käsitys nykyhallituksesta. 140000 työtöntä sai töitä 14000 nuorta pois syrjäytymisestä, hyviä työelämänmuutoksia kikyllä nostettiin suomi muiden maiden kanssa kilpailukkykyiseksi, Lindström ja Berner omien ministeriöidensä moottoreita. Ei taida olla oikein selvillä Meijulla kansakunnantalouden tilan mittarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikken olekaan eri mieltä hallituksen saavutuksista, niin sanon suoraan että Berner on mennyt vain katastrofista katastrofiin ja se nainen tulee olemaan historiallisen kallis ministeri keskustalle. Maine meni. Pekka Puska vielä niittasi arkkuun nauloja niinkin yksinkertaisen asian takia kuin uusi alkoholilaki. Ei ole jäänyt kovin ruusuista kuvaa näiden kahden sankarin teoista ja takuulla näkyy vaaliuurnilla. Harmittaa että pohjoisen puolestapuhujapuolue tuhoaa itse itsensä muutaman katastrofien luojan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lipposen hallitukset ovat olleet historian huonoimmat. Eläkeläiset lienevät samaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image