Kotimaa

Keskustan puo­lue­hal­li­tus tiukkana Väyryselle - Sipilä toivottaa kisaan "rehdin pelin säännöillä"

Kotimaa 8.2.2018 11:49 | Päivitetty 8.2.2018 13:23
STT

Keskustan puoluehallitus on yksimielisesti linjannut, että kilpailevan puolueen jäsen Paavo Väyrynen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi. Puolue yhtyy näin yhdistysoikeuden asiantuntijoiden ministeri Lauri Tarastin ja professori Heikki Halilan arvioon.

Puoluehallitus sanoo tiedotteessaan, että keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.

Väyrynen on ollut perustamassa kilpailevaa kansalaispuoluetta. Lisäksi Väyrynen kuuluu sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustossa kristillisdemokraattien valtuustoryhmään.

- Asiantuntijoidenkin mielestä tämä on osoitus siitä, että Väyrynen on irtautunut kahdella tavalla Suomen Keskustasta poliittisessa toiminnassa, puoluehallitus sanoo.

Europarlamentaarikko Väyrystä ei tuoreeltaan tavoitettu kommentoimaan puoluehallituksen linjausta. Hän on parhaillaan europarlamentin istunnossa Strasbourgissa. Väyrynen lähetti asiasta kuitenkin tiedotteen. Hänen mielestään asiantuntijoiden lausunto osoittaa, että säännöt ovat monitulkintaiset.

- Tästä syystä he ehdottavatkin sääntöjen muuttamista, Väyrynen sanoo tiedotteessa.

Väyrynen myös huomauttaa, että lausunnonkin mukaan vaalikelpoisuuden ratkaisee puoluekokous. Hän uskoo puoluehallituksen kannanoton tähtäävän siihen, että ennen puoluekokousta vältettäisiin perusteellinen keskustelu puolueen linjasta ja tulevaisuudesta.

Sipilä: Rehti kisa sopii, muttei Väyrysen ehdoilla

Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän mukaan puolueessa käydään mielellään rehti kisa linjasta ja puheenjohtajuudesta, mutta se edellyttää, että Paavo Väyrynen luopuu kilpailevasta puoluehankkeesta.

Sipilä sanoo toivottavansa Väyrysen tervetulleeksi kisaan, mutta nyt puoluehallituksen määrittelemillä rehdin pelin säännöillä, ei Väyrysen ehdoilla.

- Periaate on aina ollut se, että kunnioitetaan puoluekokouksen päätöksiä, tuetaan valittua linjaa ja niitä henkilövalintoja, mitä on tehty. Minä osaltani sitoudun siihen.

- Tässä voi tulla vaikka mitä näytelmiä, mutta puolueen ja minun osaltani tämä on nyt tässä, Sipilä jatkaa.

Sipilän mukaan hän ei ole keskustellut äskettäin Väyrysen kanssa.

- Kävin keskustelun ennen kuin hän perusti kilpailevan puolueensa. Sen jälkeen olen katsonut, että hän on itse sulkenut oven, jota me olemme määrätietoisesti pitäneet hänelle avoinna.

Puoluesihteeri: Vaikealta näyttää

Asiantuntijoina puoluehallitukselle lausuneet Tarasti ja Halila katsovat, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen. Heidän mielestään keskustan sääntöihin pitäisi kuitenkin tarkennukseksi tehdä lisäys, jonka mukaan puolueen puheenjohtajaksi ei voida valita henkilöä, joka on vaalia edeltäneen 12 kuukauden aikana ollut muun puolueen jäsen.

Puoluehallituksen mukaan asiantuntijoiden esittämät sääntömuutokset valmistellaan osana Seinäjoen puoluekokouksen päättämää puolueen sääntöjen uudistamista.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaskan mukaan Väyrysen vaalikelpoisuus Sotkamon puoluekokouksessa näyttää nyt erittäin vaikealta.

- Meillä on Suomen ykkösasiantuntijat nyt antaneet lausuntonsa, johon puoluehallitus yhtyy. Toki viime kädessä päätös on puoluekokouksessa menettelytapavaliokunnalla, mutta tämä marssijärjestys nyt näyttää aika selvältä.

Ovaskan mukaan asiaa ei muuta se, jos Väyrynen nyt eroaa Kansalaispuolueesta.

- Tällaisia virkavapausasioita, tai että lähdetään loikkimaan sinne tänne ja tuonne, sellaista ei voida missään tapauksessa hyväksyä.

Ovaskan mukaan puoluehallitus pohti pitkään myös kysymystä Väyrysen erottamisesta. Se päätyi siihen, että kun sääntöuudistuksia on muutenkin teossa, katsotaan, hyväksyykö puoluekokous ne. Jatkossa puoluehallitus olisi se elin, joka tarvittaessa voi erottaa yhdistyksen.

Keskustelussa määriteltiin myös reilun pelin sääntöjä.

- Reilun pelin säännöt ovat juuri niitä, että ollaan puolueen jäsenenä ennen vaalia ja myös sen jälkeen. Ja että ollaan avoimesti, noudatetaan samoja sääntöjä, ei hypitä puolueesta toiseen.

Ovaskan mukaan viime viikkojen tapahtumat ovat olleet erittäin haitallisia sekä keskustalle että varmasti Väyryselle itselleen.

MAINOS

Kommentoi

Väyrynen on osoittanut olevansa tarpeellinen keskustalle siten,että sai hyvän kannatuksen presidentinvaaleissa keskustan Vanhaseen verrattuna ja
on aidosti pelastamassa keskustaa. Paavo on pitänyt keskustan suurpuolueena ja hänellä on tukijoukkonsa.
Puoluekokous ratkaisee puheenjohtajan. Ei kukaan arvosta sellaista puoluetta, jossa kokenutta kunniapuheenjohtajaa kohdellaan huonosti
ikäänkuin peitelletysti hallituksen epäonnistuttua päätöksissään, josta pitäisi pitää ääntä. Näin se tosiasia on.
Kahden miehen asiantuntijalausunnot ei voi ratkaista puoluekokouksen puolesta huitaisulla muutosta, josta seuraa puolueen katoaminen kuin
liberaalipuolueelle kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistymisvapaus kuuluu Läntisen maailman sivistysvaltioissa kansalaisten perusoikeuksiin.

Keneltäkään ei tarvitse pyytää lupaa laillisen yhdistyksen perustamiseen tai sellaiseen liittymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkäs on unohtunut Suomessa voimassa oleva laki yhdistymisen vapaudesta. Nyt Sipilä kuuluttaa että pitää pysyä puolueen jäsenenä kävipä vaalissa miten tahansa. Se ei Sipilälle tuo perustuslaki mene perille sitten millään. Onko keskustan säännöt edes lain mukaisia kun rajoittavat yhdistymisen vapautta.
Paavo taitaa olla liian kova luu Sipilälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ollaan puolueen jäseniä ennen vaaleja ja sen jälkeen, ei hypitä puolueesta toiseen ". Joo, hyvin näytti loikkarit kelpaavan Sipilälle ja nyky keskustalle ainakin hallitus kumppaneiksi ja hallituksessa istuu nyt sellainenkin puolue (siniset) ministereineen jota kukaan ei ole edes äänestänyt, vaivaisen 1,6 prosentin kannatuksella. Reilun pelin säännöt näyttää olevan nykyään vähän sellaisia joista voikin itselle olla eniten hyötyä.
Puolueen linja on ollut Sipilän kaudella kyllä enemmänkin jo kokoomuslaista kuin mitä keskustalta on totuttu odottamaan ja puoluejohdon pitää olla kaikessa tietysti "yksimielinen" jos on kerran sitoutunut tällaiseen linjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... On tosi rehtiä peliä, kun muutetaan sääntöjä ja ihan suoraan sanotaan, että muutos tapahtuu toisen ehdokkaan poissulkemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isä Aurinkoinen pelkäsi kilpailua.

Äänet Paavolle kaikesta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meikäläinen ei lähe enää keskustan tupailtoihin jos Väyrysen ajojahti ei lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rotat saa pitää puolueensa, joten eipähän tarvitse enää äänestää Porvari puoluetta koskaan, tämä on minulle nyt periaatteen kysymys. Puolueen linja ei ole viime aikoina olut minun linja, joskus oli ei enää, samaa mössöä koko hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ylläoleva kommentti tulkittavissa, että Paavoa kannattamalla äänestääkin vasemmistoa? Tuliko Paavon väri vihdoin julki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös.mutta nythän tulee joku ns asiantuntija häsläämään tässäkin asiassa.paavolla oma puolue.no olkoot siitä tyytyväinen.mutta ei.nyt janoaa kostoaan vain.milloinkahan paavo nukkuu yön yli jalasmökissään ja tajuaa että aika meni jo ajat sitten.no paavo jatkaa ja jatkaa kukaan ei tiedä paavon matkaa ja päämäärää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päätös. Tosin Väyrynen kommentoi joka tapauksessa päätöksen olevan väärä ja vastoin puolueen sääntöjä. Paavon kaksoisjäsenyys ei tietenkään ole vastoin sääntöjä, vaikka toisen puolueen jäsenyys onkin säännöissä kielletty. Kyse on Väyrysen mielestä ja alkiolaisten siinä ohessa ajojahdista-vähintäänkin siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image