Kotimaa

Keskustan poliitikkojen Nato-kommentteja: "Missä sota käydään, jos Suomi kuuluu Natoon?"

Muutamat kommentoijat pelkäävät, että jos Suomi liittyisi Natoon, mahdolliset puolustusliiton ja Venäjän väliset konfliktit käytäisiin Suomessa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 11.3.2015 12:20
Lauri Nurmi, Juha Vainio

Keskustan poliitikot vastustavat Suomen liittymistä Natoon. Vain alle seitsemän prosenttia keskustan kenttäväestä kannattaa Nato-jäsenyyttä ilman varauksia, mutta sitä vastustaa peräti 58 prosenttia keskustalaisista.

Neljännes keskustalaisista veisi Suomen Pohjois-Atlantin puolustusliittoon siinä tapauksessa, että Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä ensin tai samaan aikaan. Asia selviää Lännen Median puoluekyselystä, johon vastasi eri puolilta Suomea lähes 1 200 kunnallispoliitikkoa.

Keskustan poliitikot saivat kommentoida Nato-jäsenyyttä nimettömänä. Monien poliitikkojen mielestä optio pitää säilyttää, mutta tällä hetkellä Natoon ei kannata liittyä:

– En kannata tällä hetkellä. Omaa puolustusta voidaan parantaa. Naton jäsenmaksuihin menisi paljon rahaa, eikä siinä saavutettaisi yhtään mitään.

– Meidän ei pitäisi tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa hätiköidä. Nykyinen linja on sopiva, omaa puolustusta tulisi kehittää voimakkaasti yhteistyössä Ruotsin kanssa.

Muutamat kommentoijat pelkäävät, että jos Suomi liittyisi Natoon, mahdolliset puolustusliiton ja Venäjän väliset konfliktit käytäisiin Suomessa:

– Missä se sota käydään, jos Suomi kuuluu Natoon ja tulee sota? Luultavasti Suomen pitkällä itärajalla. Sitäkö me haluamme?

– Naton tulo Venäjän rajoille on ollut yksi kriisin syistä. Puhutaan vaikutuspiirien puolustamisesta, jota tekee niin USA, Nato kuin Venäjäkin alueillaan.

Muutamissa kommenteissa Nato-yhteistyö tyrmätään täysin:

– Jos Venäjä hyökkää Suomeen, tuskin Natosta on mitään hyötyä.

– Isäukko oli sodassa konekiväärimies, ja kerran hän perusteli, että sovussa pitäisi kyetä ryssän kanssa elämään. Oikeassa oli. Nato-jäsenyys ei asiaa muuksi muuta. Suomi on pieni valtio ryssän naapurissa, ja on sitä vastakin. Paras takuu rauhalle oli kyetä elämään ryssän kanssa sovussa. Ihan turha pullistella.

Osa keskustalaisista poliitikoista piti myös Natoon liittymistä oikeana ratkaisuna:

– Suomella on tulevaisuudessa kaksi vaihtoehtoa: itsenäinen Natoon kuuluva vapaa länsimaa tai sitten Venäjä vie meidät jossain vaiheessa.

– Venäjän johdon arvaamaton toiminta, jota osoittaa Ukrainaan suunnatut Venäjän sotilaalliset toimet, lisää sotilaallista uhkaa Suomen osalta.

– Nato-maihin ei ole koskaan hyökätty. Venäjän kehitys huolestuttaa.

Isoista puolueista Nato-kielteisiä ovat myös demarit ja perussuomalaiset. LM:n kyselyssä kaikkien kolmen puolueen kenttäväki vastustaa jäsenyyttä. Demaripoliitikoista jopa 72 prosenttia on Natoa vastaan. Perussuomalaiset on kyselyn perusteella Nato-myönteisempi puolue kuin sdp, mutta perussuomalaisistakin jäsenyyttä vastustaa yli puolet.

Hieman yllättävänä tietona voi pitää sitä, että perussuomalaisista löytyy enemmän Naton ehdottomia kannattajia kuin keskustalaisista. Heistä 13 prosenttia veisi Suomen heti Natoon ja 15 prosenttia silloin, jos Ruotsi päätyy jäsenyyden kannalle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on useasti todennut, että puolueen tehtävänä on johdattaa Suomi Natoon.

Kyselyssä 62 prosenttia kokoomuslaisista kannattaa liittymistä varauksetta ja 22 prosenttia yhdessä Ruotsin kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Heikko maa voi selvitä tulevasta sodasta vain puolueettomuuden ja itsenäisen puolustuspolitiikan avulla. Natomaana meidät pommitetaan TUUSAN nuuskaksi aivan kuten South parkissa ennustettiin. Syypäinä tulevaan tuhoomme näen KOkoomuksen, rkp:n, demarit ja kepun, koska he ovat maanpuolustuksemme ja puolueettomuudemme tuhonneet päätöksillään.
Emme ansaitse tätä maata, hävettää jos nuo saavat vielä teiltä ääniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan sisar-puolue Virossa ei ole edes tuominnut Venäjän toimia Ukrainassa .
Sehän on päivänselvää ,että Kepun vanhat politikot kaiholla kaipaavat aikoja ,jolloin kansan ja kilpailijoiden paimentaminen "Moskova-kortilla" oli varsin helppoa.
Siihen kysymykseen ,missä sota käydään jos Suomi kuuluu Natoon ? Vastaus on : Siellä missä Vanäjälle ei ole kovin kovaa vastusta , esim. Etelä-Ruotsi olisi Putinille namupaikka , Itä-meri kontrolliin ja Atlannin aalloille.
Ruotsi tarvitsee kipeästi lisää kunnon sotilaita etelä-osan puolustamiseen .
Ei Venäjä niin tyhmä ole että pyrkii Atlantille Suomen kautta , Kaliningradista suoraan Etelä-Ruotsin yli , sitä ovat harjoitelleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kokoomus saisi päättää Suomen asioista jatkossa,suomi kuuluisi Venäjään vuonna 2017. Kokoomus mm. Ostaa ydinvoimalan Venäjältä ja kokoomuslaiset pelaa jääkiekkoa Venäjän pääsarjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta kannattaa Pekkarisen innolla Venäjältä ostettavaa voimalaa ja Suomi-Venäjä seuraa johtaa kepulainen Lehtomäki jne.Mekö siis kuulumme Venäjään vuonna 2017?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjää ei kiinnosta, olemmeko heidän kavereitaan vai emme. Heitä kiinnostaa vain, olemmeko vahvoja vai heikkoja ja mikä on miehityksestä mahdollisesti saatava hyöty.

Tältä pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Venäjä hyödy mitään Suomen miehityksestä , se haluaa Atlantille , Ruotsi tarvitsee enemmän Suomea Etelä-osansa puolustukseen kuin Suomi Ruotsia Itä-rajan mestsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä miehitys jo olisi se hyöty, koska Putin on tunnustanut pitävänsä tsaarin Venäjän rajoja niinä oikeina Venäjän rajoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika erikoista peliä Keskustalta kaiken kaikkiaan. Ollaanko Keskustassa vielä UKK:n huumassa? Mites esim. turvataan Suomen tarvitsemat pääomasijoitukset ulkomaita, kun investointiympäristö muuttuu ennustamattomaksi? Tuleeko IMF:ltä apua vai ryhdytäänkö myymään suosiolla sotaobligaatioita? Kepun pitää ottaa huomioon, että isänmaan olemassaolo on tärkein asia ei vain yrityksille vaan myös Suomen uskottavalle puolustuspoitiikalle. Siksi äänestäkää mieluummin Kokoomusta, koska siellä on tajuttu nämä asiat ajoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun ja kaikkien puolueettomien keskustapuolueen rauhankannattajien UKK:n henkeen! Natotta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Junckers ehdottaa EU:n oman armeijan luomista ja meidän Niinistö kannattaa niihin liittymistä.
Vaarallista - vaarallista - vaarallista! Eikö sotajoukkoja ole jo riittävästi - EU:kin haluaa supervallaksi, uudeksi Venäjäksi!
Mikä on tilanne, kun EU:lla on sotajoukot - tilanne johtaa siihen, että EU hyökkää Israelin kimppuun ja Suomi siinä rakkina mukana!
EU:n sotajoukot ovat paljon vaarallisemmat kuin Nato!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU hyökkää Israelin kimppuun? Miksei vaikka Australian, Bangladeshin tai Meksikon kimppuun? Mikä ihmeen hatusta vedetty valtio tuo on olevinaan jonkinlaisena kielteisenä esimerkkinä? EU ei hyökkäisi yhtään kenenkään kimppuun, ellei tämä ensin hyökkäisi EU:n kimppuun tai kyseessä olisi puuttuminen törkeään kansanmurhaan jossakin naapurustossa. Tosin sekin olisi todella pitkässä varressa EU:n jahkailun tuntien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyökätään Israeliin, EU supervallaksi .... En nyt oikein tiedä onko ehta trolli asialla, vai muutenko vain ajatuksenkulku liikkuu hämärän rajamailla. Taitaa olla Israel tosi korkealla prioriteetillä EU:n hyökkäslistalla? Siinä olen samaa mieltä, että EU joukkoihin ei kannata luottaa koska niitä ei koskaan tule PISTE.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään ole oikein kannattanut Natoon menemistä, mutta en kannata myöskään Kollajan rakentamista, joten en voi kannattaa Kepuakaan. Kun tuo ikuinen itäinen uhkamme on taas ruvennut kovin levottomaksi, niin ehkä mieleni vielä kääntyy Natomieliseksikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useissa kommenteissa lähdetään siitä ajatuksesta, että sota syttyy. Ei syty, sillä Putin on talouspolitiikallaan vienyt venäläiset kaalisoppa -linjalle. Vuonna 2012 dieetti-linja näkyi jo venäläisten elämässä. Nyt ei ole edes venäläisille rikkaille suomalaista Violaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri siksi sota syttyy. Kun venäläisten elämä kurjistuu putinaattorin hyökkäysten tuloksena vielä enemmän, alkaa kansa napista, ja mikä sen helpompi keino estää syyn valuminen omille niskoille, kuin aloittaa sota jotain toista valtiota vastaan ja syyttää kyseistä valtiota kaikesta kurjuudesta. Jos ei hyökätä niin sitten voi käydä kuin Mussolinille tai Caucesculle, ja sitä putinaattori tuskin haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota soditaan Suomessa joka tapauksessa.
Ollaanko sillon yksin vai porukassa pitää päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi pärjää satsaamalla ja kehittämällä puolustustaan. Nato toisi Venäjän asevoimat 1100 km pitkälle itärajalle kymmenkertaisena nykyiseen verrattuna. Konfiltin syttyessä Suomi olisi helposti taistelutanner.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image