Kotimaa

Keskustan Mikko Kärnä onnittelee Antti Rinnettä ja tölväisee kokoomusta – "Selkävoitto Va­paa­vuo­res­ta"

Mikko Kärnä on riemuinnut päätöksestä somessa, ja tapansa mukaan hän lähetti asiasta myös mediatiedotteen.
Kotimaa 23.5.2019 16:53
Heikki Uusitalo

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä ei peittele iloaan siitä, että hallitusneuvotteluissa on sovittu soten rakentamisesta maakuntamallin pohjalle. Hallitusneuvotteluja vetävän Antti Rinteen (sd.) mukaan itsehallinnollisia maakuntia tulee 18.

Uusillle maakunnille siirtyvät ensivaiheessa sote-palvelujen lisäksi myös ensihoito sekä pelastustoimi.

Pääkaupunkiseudun osalta selvitetään mahdollisuutta erillisratkaisuun. Selvitys tehdään tämän vuoden loppuun mennessä. 

Kärnä on riemuinnut maakuntapäätöksestä somessa, ja tapansa mukaan hän lähetti asiasta myös mediatiedotteen.

Kokoomuksen riveistä maakuntamallia on paheksuttu. Näin ovat tehneet esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

– Kaupunkilaisten painajainen jatkuu. Säätytalon maakuntaratkaisu on pettymys mutta ei yllätys. On huono alku hallituksen ja kaupunkien väliselle yhteistyölle. En tosin usko että tämäkään toteutuu. Valtavasti menee taas energiaa hallinnon kimpussa eikä palveluiden kuten pitäisi, Vapaavuori kirjoitti Twitterissä.

Kärnän pitää maakuntamallia tulevan hallituksen "upeana voittona" ja kokoomuksen tappiona. 

– Onnittelen Antti Rinnettä ja tulevaa hallitusta jo tässä vaiheessa tästä upeasta voitosta, jonka saimme yhdessä kokoomuksesta. Selkävoiton saimme Helsingin pormestari Jan Vapaavuoresta. Kokoomuksen ajama markkinamalli sekä valinnanvapaus poltettiin yksissä tuumin saunan pesässä ja kannettiin vastuuta koko Suomesta. Vapaavuoren metropolihaaveet laitettiin samalla uuniin, Kärnä kommentoi tiedotteessaan.

Kärnän mielestä politiikassa pitäisi välttää selkävoittoja, mutta nyt se oli paikallaan. 

– Vapaavuoren on syytä reflektoida, olisiko kannattanut olla rakentavampi edellisellä hallituskaudella? Hän ansaitsi tämän henkilökohtaisen arvovaltatappion. Helsingin pormestarin olisi muutenkin syytä keskittyä enemmän Helsingin asioihin kuin tilskuttamaan valtakunnanpolitiikasta. Tervetuloa vain tänne mukaan, jos kannatus riittää.

Hallitusneuvotteluiden sote-ryhmää vetävän Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan tavoitteena on, että sote-uudistuksen myötä järjestetään maakuntavaalit ja rahoitusta sotelle haetaan maakuntaverolla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Hieno homma. Silmitön "berner-tyyppinen" rahastusmalli kaatui. Sote kyllä tarvitaan jonot on sitä luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mieleen lähinnä takavuosien ja vielä tämänkin ajan suomalainen Oligarkiksi pyrkivä hahmo ja käsitys länsimaalaisesta yhteiskunnasta:

UskovainenKommunistiPappi on suotavaa, olla mikäli haluaa kuulua joukkoon ja vaurastua. Muut joutavat köyhtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiemmin luultiin, että upseeri on herrasmies-no poikkeus vahvistaa säännön. Kärnällä on pakonomainen tarve olla esillä joka asiassa, mutta kukin taaplaa tyylillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Tulevaisuudessakin vain Puolueen Jäsenkirja on pätevyyden merkki. Suomenmaa -lehti vähentää väkeä, joka siirtyy johonkin ministeriöön? Kuten Puolue toimiston väki siirrettiin 1990-luvulla. Ei ole kansalaisella tarvetta moraaliseen toimintaan tämänkään rosvojoukon alaisuudessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuuta alettiin laittaa lahtipenkkiin 1980 - luvun lopulla. Meno jatkuu. Muuten ketkäpä siellä hallituksessa silloin olivatkaan asialla - tai olivat tuppisuina, hiljaa kuin kirnupiimä.. Viimeisin suurempi veto oli seminaarin ällistyttävä ryöstö tohtoritason renkipoikaisten avustuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselin tuossa Kärnän ja Vapaavuoren henkilöhistorioita. Molemmat pk-seudulta kotoisin, toinen tuomittu useasta rikoksesta, toinen myi Carunalle sähköjohdot alennuksella, toinen hävinnyt pariin otteeseen puolueensa pj-vaalit, jne, jne. Tämä toinen on nolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaisliittoon paluu tuhoaa keskustan.

Kaupunkeihin tulo ei onnistunut vanhakantaiselta puolueelta. Nyt näyttää vielä siltä, että syrjäisimmät alueet valuvat perussuomalaisten laariin. Keskustalaiset maakuntahimmelin virkamiehet tulevat näyttämään syrjästä katsoen liian herraskaisilta. EU:ssa keskusta kuuluu liberaaliin ryhmään, mikä on tosi outoa. Keskustan identiteetti on todella hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervemenoa Kärnä haukkumaasi vihervasemmistoon. Kärnän takki kääntyi nopeampaa kuin salaman jälkeentuleva jyrinä. Meni kyllä viimeinenkin uskottavuuden pisara Kärnästä. Kaikki vähänki järjevät ovat ajat sitten huomanneet mikä luikuri on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia, että perusterveydenhuolto saadaan lopulta kuntoon, päästään lääkäriin ajanvarauksella kun tarve.
Erikoisairaahoito onkin kunnossa.
Yksityinen sektori pilasi täysin omat mahdollisuutensa jo etukäteen, ahneella on p......nen loppu valitettavasti.
Olisi toivonut myös yksityisiä palveluita joita työssä ollessa sai, lääkäriin tunnissa periaatteella. Ahneus vanhusten palveluja tuottaneissa yrityksissä oli kunnioitukseni loppu. Julkinen sektori ottakoon täysvastuun kaikesta, kukaan ei saa rikastua Suomalaisten rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi vaipuvat sitten takaisin viime vuosituhannelle. Keskustalaisella aluepolitiikalla näillä maakunnilla ei ole kuin resurssirooli, eli metsät hakataan, malmit kaivetaan ja luonnon tuhoaminen viimeistellään. Taitanee minunkin lisäksi moni muukin akateemisesti koulutettu alkaa katselemaan töitä oikeista sivistysvaltioista. Suomea ei tämän maakuntamallin jälkeen voida sellaiseksi laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaavuori tietää mistä puhuu, kun kertoo kaupungistumisen olevan maailmanlaajuinen megatrendi. Se tarkoittaa sitä, että kaupunkien rooli kasvaa jatkossa ja toimii elinkeinon ja hyvinvoinnin tuottajana yhteiskunnassa. Keskustalainen ajattelu ei tunnusta tätä tosiasiaa, vaan ajaa vain omaa etuaan saadessaan "kepuleita" ympäri Suomea maakuntamallillaan. Nyt kun Kepuli-Sipilä sai tahtonsa läpi, joutuvat kepulaiset vastineeksi nielemään Antilta karvaita vero- ja talouskurimuksia kurkustaan ja siten peräytymään "kynnyskysymyksistään"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen luullut että suomalainen talonpoika on itsellinen isänmaallinen yrittäjä. Heitä varmaan harmittaa että kepu liimasi heidät viherpunikkien kylkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikka on sitten hauskaa. Kansa äänesti vasemmistoa ja persuja kampittaakseen soten ja maakuntamallin ja kepun siinä samalla. Noh, kansa sai soten, maakuntamallin eikä Kepustakaan sittenkään näköjään eroon päästy. Nyt sitten jännityksellä saadaankin odottaa kaatuuko aktiivimalli vai kääntääkö Rinne ja Li Andersson molemmat takkinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu, että kokoomuksen paikallinen sopiminen ja yksityistämishuijaukset alkavat kaatua. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu tosi kauhealta, että kaupunkipuolueina tunnetut vihreät ja SDP nostavat näin kädet pystyyn ja antavat maalaisliittolaisen kepun kuljettaa teuraalle kuin sitä pässiä narussa. Suorastaan pelottaa tuleva hallintohimmeli, sen hinta veronmaksajille ja hallinta pois kunnilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntahallinto tulee johtamaan kaikkea sitä osa-aluetta mitä ennen johti n. 300 kuntaa. Sosiaali palo rakennus ym. Kunnissa ei tarvitse tulevaisuudessa näitä alueita, koska väki vähenee. Tällöin saadaan säästöjä aikaiseksi ja vielä tietojärjestelmät saadaan toimimaan.
En ymmärrä miksi täällä hakutaan omia päättäjiä, kun helsingissä päättää vihreät, sossut ja kokkareet. Meidän pitäisi täällä tyhjenevässä pohjoisessa
puhaltaa yhteen hiileen. Ruotsissa kävi jo seitsemän kymmentä luvulla, että pohjoinen tyhjennettiin ja pakolaiset tuli tekemään niitä töitä jota ruottalainen ei halunnut tehdä, niinpä siellä on rotuviha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Kärnäkö siellä taas mahtailee? Ei ehkä kannattaisi kepulaisena ja demarien kainalokeppinä tölviä kannatuksella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavaa, kun joku lyö vastaan etelän kuninkaalle. Toki meillä on tasavalta, vaan vapaavuori ei halua sitä myöntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image