Kotimaa

Keskustan kan­san­edus­ta­ja kritisoi presidentti Niinistön ja Cheekin lem­mik­ki­va­lin­to­ja

Kotimaa 13.2.2018 16:02 | Päivitetty 13.2.2018 16:24
STT

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä pitää valitettavana, että julkisuuden henkilöt hankkivat epäterveitä koirarotuja ja nostavat samalla näiden suosiota Suomessa. Erityisesti hän nostaa esiin presidentti Sauli Niinistön bostoninterrierin Lennun, joka on saanut jopa kansainvälistä huomiota.

Kärnä sanoo olevansa huolissaan epäterveiden rotujen suosion lisääntymisestä.

- Eräitä esimerkkejä ovat presidentti Niinistön julkisuuteen tuoma bostoninterrieri Lennu ja Cheekin omistama ranskanbulldoggi Otus. Uusi (eläinsuojelu)laki tulee vaatimaan muutoksia juuri Lennun ja Otuksen tyyppisten koirien jalostukseen. Rotujen terveysongelmat ovat vakavia, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Bostoninterriereillä on lyhyeksi jalostetun kuononsa takia alttiutta muun muassa hengitysongelmiin.

Kärnä sanoo toivovansa julkisuuden henkilöiden tarkastelevan jatkossa hankkimiensa lemmikkien eettisiä ongelmia. Hän toivoo, että julkkikset hankkisivat Suomen olosuhteisiin jalostettuja, terveitä koirarotuja.

- Kun suosittu henkilö hankkii koiran ja tuo sen julkisuuteen, aiheuttaa se usein kysyntäpiikin saman rodun edustajissa. Näin kävi myös Lennun ja Otuksen kanssa. Se puolestaan lisää koirien ylijalostusta, Kärnä toteaa.

- Tämä on hyvin valitettava ilmiö, ja sellaista ei pitäisi tukea, vaikka oma lemmikki rotunsa terve edustaja olisikin. Erityisesti kansakunnan arvojohtaja voisi halutessaan puuttua tähän.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Kun Kärnä nyt on huolissaan eläinten hyvinvoinnista, olisi hänen nyt viisasta puuttua turkistarhaukseen. Se on eläinrääkkäystä. Siellä eläimet kärsivät koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikko Kärnälle tuskin kuuluu, mitä lemmikkejä kukakin perheeseensä ottaa.

Kärnä itse istuu vesistöraiskauksista tunnetun Kemijoki Oy:n hallintoneuvostossa. Tavoitteena loppujenkin Kemijoen vesistöalueiden ja luontoarvojen tärvääminen vesivoimalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin omat Ranskikseni hengittävät hyvin jopa trooppisessa ilmastossa ja parempaa rotua en ole omistanut sitten pariin vuosikymmeneen. Entinen suosikki oli Dobberi ja on edelleen listalla vaikken enää omista niitä.
Mutta tietenkin tarkkana täytyy olla että hoidetaan hyvin oli rotu mikä tahansa, samalla ottaen huomioon eri rotujen
perusvaatimukset.
Toisaalta täytyy todeta että monet rodut on pilattu juuri sillä että niistä on tullut julkkis rotu television tai kuuluisan henkilön ”ansiosta”. Silloin monet ”tietämättömät” ryhtyvät jalostamaan pentuja heikolla tiedoilla ja vain rahan kiilto silmissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulin jo, että tuo kärnä olisi itsensä nolannut jo tarpeeksi, mutta näyttää se yltävän vieläkin alemmas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulle näköjään, mutta mulle ei sillä nyt kärnä mokasi jälleen ja huolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taijan ottaa pystykorvan ja antaa hänen nimeksi Mikko. Nekin on kovia räksyttämään kylillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäisin vielä, että muutan etelään kun lappilaisetkin on niin kovia räksyttämään joka paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keväiset koirajutut nostettu pintaan
ja Kärnän lähtölaskenta eduskunnasta alkanut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä Kärnä on oikeassa Niinistön koirarotu ei pysty hengittämään kunnolla liiallisen jalostuksen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärnällä päivät vähenee Paavon edellä. Nyt ottaa kantaa omiin ja vieraisiin asioihin. Joka päivä joku uusi kohde. Ihime spede.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan se tapa tuokin pysyä Kärnän otsikoissa. Jospa se näillä kommentoinnella pääsisi suoraan seuraavissa vaaleissa eikä taas varasijalta Paavon kieltäytyessä eduskuntapaikasta seuraavien vaalien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh eiköhän oo jokaisen oma asia mimmosen koiran ottaa tai lemmikin lennu ja otus ovat varmasti hyvien omistajien huomasa saavat rakkautta ja huolen pitoa ja ruokaa ulkoilua on sulla henkilö pienet huolet ja piirit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienet on sun murheet ! Lennu ja otus ovat siksi tuon näköisiä , koska ihmiset käy koira näyttelyssä ja ihmisten mieliksi tehdään tietyn näköinen koira . Katso minkä näköinen englaninbuldog on nyt ja mitä on ollut 20-v sitten . Ja otuksen ja Lennun omistajat ovat onneksi järki ihmisiä . Hoitavat hyvin ja käyttää eläinlääkärissä . Tarpeen niin vaatiessa . Se lemmikki otetaan aina itselleen omalle perheelle . Ei muille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viis siitä voiko eläinparka hengittää normaalisti kunhan nokka on oikein lytyssä että saadaan se toivottu ulkonäkö aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on hyviä koirarotuja omasta takaa,kuten suomenpystykorva joka on tämän vuoden maatiaiseläin sekä monia muita ilmastoon sopeutuneita koiria.Esim bostoninterrieri on vieläpä kamalan ruma otus koiraksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image