Kotimaa

Keskustan Kaikkonen luopuisi presidentin syn­ty­pe­rä­vaa­ti­muk­ses­ta, kokoomuksen Jokinen pitäisi kiinni

Kotimaa 7.5.2017 14:59
STT, Kaleva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on valmis harkitsemaan presidentin syntyperävaatimuksen poistamista perustuslaista, kun lakia tarkastellaan seuraavan kerran laajemmin.

–  Ajattelen niin, että ei se oikein 2000-luvun tasa-arvoajattelua vastaa. Se ei kohtele Suomen kansalaisia samalla tavalla, Kaikkonen sanoo STT:lle.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sen sijaan pitäisi kiinni perustuslain nykyisestä muotoilusta. Hänen mukaansa presidentin tehtävä edellyttää syntyperäisyyttä.

–  Tässähän on ollut myös keskustelua kaksoiskansalaisuudesta. Siinä yhteydessä sanoin, että jos lähtee tavoittelemaan Suomen presidenttiyttä, niin silloin pitäisi luopua toisesta kansalaisuudesta.

"Aikansa elänyt rajoitus"

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo, että Suomen perustuslakia olisi syytä muuttaa niin, ettei presidentin tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen.

–  Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla? Ojanen kysyy.

Ojasen mukaan monissa Länsi-Euroopan demokratioissa ei vaadita syntyperäisyyttä, vaan kansalaisuus riittää, vaikka presidentin valtaoikeudet olisivat hyvinkin laajat.

–  Minusta syntyperäisyyden vaatimus tarpeettomasti rajoittaa merkittävää – ja koko ajan kasvavaa – osaa ei-syntyperäisistä Suomen kansalaisista asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa. Samalla vaatimus tarpeettomasti rajoittaa äänestäjien valinnanvaraa löytää heille sopiva ehdokas.

Suomessa syntyperäisyyttä edellytettiin aiemmin myös ministereiltä, mutta tämä vaatimus poistettiin viime vuosituhannen lopulla.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen avustaja kertoi STT:lle sähköpostitse, ettei ministeri kommentoi asiaa sunnuntaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Presidentin on aivan ehdottomasti oltava syntyperäinen suomalainen! Tässä näkee, miten näissä kepun ehdotuksissa ei ole päätä eikä häntää!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä sitten kun todella suuressa kansansuosiossa kylpevä suomalais-venäläinen henkilö yllättäisi presidentinvaaleissa ja ilmoittaisi ulkopoliittisen linjan muutoksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvä juttu kerran kaikkonen on tätä mieltä.
Sitten myös annetaan rikolliselle mahdollisuus osallistua presidenttn vaaleihin ehdokkaaksi.
Muuten ei tuo systeemi vastaa 2000 luvun tasa-arvoajattelua.
Alkaa mennä nämä jutut nyt liian suvaitsevaiseksi ja tasa- arvo pelleilyksi jossa uhataan maan turvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin epävarmoina aikoina on presidentin hyvä olla aivan syntypeäinen suomalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

*Kuvitelkaa tähän liuta kirosanoja* Tottakai nyt presidentin pitää olla suomalainen. Se ei ole mikään aikansa elänyt rajoitus.

Ilmeisesti tällä pohjustetaan sitä että EU määrää pian suomen presidentiksi jonkun sattumanvaraisen uusaatelisen. Maaorjuutta kohtihan tässä mennään, olemmehan ensimmäinen sukupolvi joka on köyhempi kuin vanhempamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image