Kotimaa

Keskustan Kaikkonen luopuisi presidentin syn­ty­pe­rä­vaa­ti­muk­ses­ta, kokoomuksen Jokinen pitäisi kiinni

Kotimaa 7.5.2017 14:59
STT, Kaleva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on valmis harkitsemaan presidentin syntyperävaatimuksen poistamista perustuslaista, kun lakia tarkastellaan seuraavan kerran laajemmin.

–  Ajattelen niin, että ei se oikein 2000-luvun tasa-arvoajattelua vastaa. Se ei kohtele Suomen kansalaisia samalla tavalla, Kaikkonen sanoo STT:lle.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sen sijaan pitäisi kiinni perustuslain nykyisestä muotoilusta. Hänen mukaansa presidentin tehtävä edellyttää syntyperäisyyttä.

–  Tässähän on ollut myös keskustelua kaksoiskansalaisuudesta. Siinä yhteydessä sanoin, että jos lähtee tavoittelemaan Suomen presidenttiyttä, niin silloin pitäisi luopua toisesta kansalaisuudesta.

"Aikansa elänyt rajoitus"

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo, että Suomen perustuslakia olisi syytä muuttaa niin, ettei presidentin tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen.

–  Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla? Ojanen kysyy.

Ojasen mukaan monissa Länsi-Euroopan demokratioissa ei vaadita syntyperäisyyttä, vaan kansalaisuus riittää, vaikka presidentin valtaoikeudet olisivat hyvinkin laajat.

–  Minusta syntyperäisyyden vaatimus tarpeettomasti rajoittaa merkittävää – ja koko ajan kasvavaa – osaa ei-syntyperäisistä Suomen kansalaisista asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa. Samalla vaatimus tarpeettomasti rajoittaa äänestäjien valinnanvaraa löytää heille sopiva ehdokas.

Suomessa syntyperäisyyttä edellytettiin aiemmin myös ministereiltä, mutta tämä vaatimus poistettiin viime vuosituhannen lopulla.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen avustaja kertoi STT:lle sähköpostitse, ettei ministeri kommentoi asiaa sunnuntaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Presidentin on aivan ehdottomasti oltava syntyperäinen suomalainen! Tässä näkee, miten näissä kepun ehdotuksissa ei ole päätä eikä häntää!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä sitten kun todella suuressa kansansuosiossa kylpevä suomalais-venäläinen henkilö yllättäisi presidentinvaaleissa ja ilmoittaisi ulkopoliittisen linjan muutoksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvä juttu kerran kaikkonen on tätä mieltä.
Sitten myös annetaan rikolliselle mahdollisuus osallistua presidenttn vaaleihin ehdokkaaksi.
Muuten ei tuo systeemi vastaa 2000 luvun tasa-arvoajattelua.
Alkaa mennä nämä jutut nyt liian suvaitsevaiseksi ja tasa- arvo pelleilyksi jossa uhataan maan turvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin epävarmoina aikoina on presidentin hyvä olla aivan syntypeäinen suomalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

*Kuvitelkaa tähän liuta kirosanoja* Tottakai nyt presidentin pitää olla suomalainen. Se ei ole mikään aikansa elänyt rajoitus.

Ilmeisesti tällä pohjustetaan sitä että EU määrää pian suomen presidentiksi jonkun sattumanvaraisen uusaatelisen. Maaorjuutta kohtihan tässä mennään, olemmehan ensimmäinen sukupolvi joka on köyhempi kuin vanhempamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:48
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
18:41
Mitä Googlen hankkeet tarkoittavat Kainuussa ja Haminassa ja paljonko ne tuovat työpaikkoja?
18:33
Helsinki Horse Show'n osallistujalistaan kova vahvistus – mukaan saksalainen huippuratsastaja Michael Jung
18:32
Suomen lentopallomiehet ovat selvinneet jo yhdestä painekattilasta – lauantaina edessä on toinen, kun joukkue kohtaa Ranskan
18:00
Mauno Vanttaja vietti viisi pitkää päivää tulitaistelujen ja silmittömän joukkomurhan keskellä – kuusamolainen poliisi teki elämäntyönsä YK:ssa Tilaajille
17:45
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
17:01
Asiantuntijat: Googlen hanke lisää tuulivoimaa tuntuvasti ja tuo mainehyötyjä, jotka voivat poikia lisää investointeja – Myös Ikea investoi Suomeen
69
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
49
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
45
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
35
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
28
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

Suunitelmat neljän korvetin hankkimisesta merivoimille teki Sipilän, Orpon ja Soinin sosialistihallitus. Nykyinen halli... Lue lisää...
sosialistit suunnitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image