Kotimaa

Keskusta pysäytti per­he­va­paa­uu­dis­tuk­sen – Orpo: "Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti tänään, että hän on pysäyttänyt uudistuksen etenemisen.
Kotimaa 9.2.2018 17:00
STT

Keskusta, kokoomus ja siniset ovat eri mieltä perhevapaauudistuksen kaatumisesta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti tänään, että hän on pysäyttänyt uudistuksen etenemisen, ja että keskusta haluaa siirtää sen seuraavalle hallitukselle.

Saarikon mielestä hallituksen perhevapaauudistukselle asettamat reunaehdot ovat liian tiukat, koska lisärahaa ei ollut luvassa. Tämän vuoksi "teoriassa hyvältä vaikuttanut uudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt perheille leikkauksena".

–  Perhevapaauudistuksen toteuttaminen hallitusneuvottelujen kautta takaa mielestäni myös sen, että lopputuloksesta voi tulla perheille parempi. Isot, resursseja väistämättä vaativat uudistukset on luontevinta toteuttaa silloin, kun talouskehys on auki ja rahat niin sanotusti pöydällä. Sen tämä ponnistus todisti, että ilman rahaa ei voi saada parempaa uudistusta perheille, Saarikko kirjoittaa Facebookissa.

Hallitus päätti aloittaa perhevapaauudistuksen valmistelun elokuun budjettiriihessä. Reunaehdot olivat, että perheiden valinnanvapaus säilyy, kotihoidon tuki ja mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen asti kotona säilytetään, eikä perhevapaisiin olla valmiita laittamaan lisää rahaa.

"Kokoomus ei anna periksi"

Saarikon vetämään ministerityöryhmään kuulunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) järkyttyi Saarikon perumispäätöksestä ja vaatii nyt pääministeri Juha Sipilää (kesk.) ottamaan asian hallituspuolueiden puheenjohtajakolmikon käsittelyyn.

–  Kokoomus ei anna periksi ennen kuin perhevapaauudistus on maalissa. Uudistus on meille sydämen asia ja sille on laaja yhteiskunnallinen tarve, Grahn-Laasonen sanoi STT:lle.

Myös siniset haluaa jatkaa neuvotteluja.

–  Ei anneta tämän kaatua, vaan palataan neuvottelupöytään, sanoi puolueen puheenjohtaja, kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho Twitterissä.

Sipilä ei tänään kommentoi perhevapaauudistuksen tilannetta STT:lle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoo Twitterissä, että kokoomus haluaa jatkaa ratkaisun hakemista perhevapaisiin.

  – Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa, hän tviittasi.

"Keskustan eduskuntaryhmä ei uudistusta kaatanut"

Grahn-Laasosen mukaan keskusta ilmoitti tänään, että sen eduskuntaryhmä ei ole valmis uudistukseen. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kiisti tämän Twitterissä.

–  Keskustan eduskuntaryhmä ei perhevapaauudistusta kaatanut. Aiheesta on käyty kyllä kriittistäkin keskustelua. Keskusta halusi perheille nykyistä parempaa perhevapaajärjestelmää. Kun se ei nyt ollut mahdollista, parempi olla tekemättä huonoa uudistusta. Kunnon uudistus myöhemmin, Kaikkonen sanoi.

Grahn-Laasosen mukaan malleja on ollut pöydällä monia ja kokoomus on valmis etsimään yhä ratkaisua.

–  Neuvottelut ovat edenneet hyvin. Olemme kokoomuksessa joustaneet monissa kohdin ja etsineet ratkaisua ja meillä olisi edelleen valmius siihen. Siinä mielessä keskustan päätös yllätti murheellisesti, Grahn-Laasonen luonnehti hänen, Pirkko Mattilan (sin.) ja Saarikon ministerityöryhmän valmistelutyötä perhevapaauudistuksen parissa.

Sinisten Simon Elo kertoi Twitterissä, että puolue olisi ollut valmis tukemaan isien vanhemmuutta jopa kaksinkertaistamalla isyysvapaan yli sataan arkipäivään perheiden valinnanvapautta kunnioittaen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sipilä on opettanut mitä sana vatulointi tarkoittaa. Se tarkoittaa kepulaista päätöntä haahuilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä nyt ei todellakaan ollut ensimmäiner´en uudistus, jonka tämä hallitus peruuttaa eikä jää varmasti viimeiseksikään. Uudistuksella usea hallituksen ministerit elvistelivät kuukaisikaupalla ja tässä näemme lopputuloksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ei tuommoista kannata jatkaa, muutenkin valtion ja kuntien pitää säästää sosiaalimenoja jotka ovat jo paisuneet aivan liian suuriksi. Aivan älytöntä että nykyään kunnan maksaa uusavuttomille työttömille vanhemmille siitä että molemmat makaavat kotona videopelin ääressä kaljapullot lattialla. Ja pienet lapset kuskataan Kelataksilla päiväkotiin, että saadaan viettää laatuaikaa sossun rahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisivat kaataneet maakuntahankkeen. Se jos mikä lisää menoja julkissektorilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä yhtään miestä, joka jäisi puoleksi vuodeksi kotiin. Tämä kaikki olisi lapsilta pois. Lasten psykiatrien mukaan on lapsen kehityksen kannalta haitallista, jos joutuu olemaan isossa päiväkoti ryhmässä ennen kolmea ikävuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perhevapaiden uudistaminen sopii sekä kokoomukselle että sinisille.
Keskustalla äidin ja isän asemaa tasavertaistava esitys ei kelpaakaan.
Miksi ei?
Sen vuoksi, että keskustassa vaikuttavat nykyisin myös valtakunnallisesti äärimmäisen vanhoilliset uskonnolliset voimat, ennen muuta herätysliikkeiden edustajat, kärjessään vanhoillislestadiolaiset.
Nyt maistetaan koko Suomessa samaa "lääkettä", josta me oululaiset olemme saaneet osamme jo vuosikymmenet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun otatte järjen käyttöön myös sote uudistuksessa jonka toimivuudesta ei ole riittäviä takuita, niin usko Keskustapuolueeseen palaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi hyvä, että hallituspuolueet riitaantuisi, että päästäisiin pääministeristä eroon, se on tärkeintä ja kaikkein paras ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gran-Laasonen toimii tunteen varassa, kun taas Saarikko käyttää järkeä. Nyt ei ole varaa tähän uudistukseen, jonka toimivuudesta ei ole riittäviä takuita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

103
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
86
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
63
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Suomen koko järjestelmä on läpeensä korruptoitunut, jos korruptio määritellään globaalisti. Suomessa on piilokorruptioa ... Lue lisää...
Virkamies itsekin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image