Kotimaa

Kes­kus­ri­kos­po­lii­si sai luvan tutkia Helsingin Sanomien toimittajalta ta­ka­va­ri­koi­dut laitteet

Poliisi takavarikoi joulukuussa toimittajalta muun muassa tietokoneen ja kaksi puhelinta sen jälkeen, kun lehti oli uutisoinut Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta salaisiin asiakirjoihin nojaten. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 7.3.2018 14:45 | Päivitetty 7.3.2018 15:55
STT, Kaleva

Keskusrikospoliisi on saanut käräjäoikeudelta luvan tehdä erityinen laite-etsintä Helsingin Sanomien toimittajalta takavarikoituihin laitteisiin.

Poliisi takavarikoi joulukuussa toimittajalta muun muassa tietokoneen ja kaksi puhelinta sen jälkeen, kun lehti oli uutisoinut Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta salaisiin asiakirjoihin nojaten.

Uutisoinnista aloitettiin rikostutkinta nimikkeellä turvallisuussalaisuuden paljastaminen. Mahdollista tietovuotajaa tutkitaan nimikkeellä virkasalaisuuden rikkominen.

Käräjäoikeus totesi jo helmikuun lopulla, että toimittajan kotiin tehdylle kotietsinnälle oli olemassa lainmukaiset edellytykset. Kotietsintä ja laite-etsintä ovat kaksi eri asiaa.

Toimittaja riitautti kotietsinnän ja takavarikot käräjillä, koska katsoi niiden vaarantavan toimittajan lähdesuojan.

Hänen mukaansa takavarikoidussa aineistossa on hänen muihin juttuprojekteihinsa liittyvää lähdesuojan alaista aineistoa, mutta ei Viestikoekeskus-uutisointiin liittyvää materiaalia.

Käräjäoikeuden päätös etsinnän laillisuudesta ei ole lainvoimainen, ja toimittaja kertoi heti tuoreeltaan valittavansa päätöksestä hovioikeuteen.

Kaiken kaikkiaan poliisi vei toimittajalta 19 esinettä. Joukossa on rikotun tietokoneen ja kahden puhelimen lisäksi esimerkiksi muistivihkoja ja muistitikkuja.

Oikeus: Laite-etsintä ei vaaranna oikeusturvaa

Oikeuden mukaan laite-etsintäpäätös ei vaaranna toimittajan oikeusturvaa, vaikka päätös etsinnän laillisuudesta ei olekaan saanut vielä lainvoimaa.

Toimittaja vaati, ettei käräjäoikeus ratkaisisi laitteiden tutkimista koskevaa kysymystä ennen kuin kotietsinnän ja takavarikoiden laillisuudesta on lainvoimainen päätös.

Oikeus kuitenkin katsoi, että laitteiden tutkimisen viivyttäminen ei ollut tarkoituksenmukaista eikä toimittajan omankaan edun mukaista.

Käräjäoikeus myös määräsi kaksi asianajajaa hoitamaan etsintävaltuutetun ja varaetsintävaltuutetun tehtäviä osana erityistä laite-etsintää. Etsintävaltuutetun tehtävä on valvoa, että lähdesuojaa ei murreta siinä vaiheessa, kun poliisi käy läpi toimittajan laitteita.

Helsingin Sanomien toimittajan asianajajan Kai Kotirannan mukaan toimittajille laissa tietyin edellytyksin turvattu lähdesuoja on koetuksella jo siinä vaiheessa, kun takavarikoita tehdään toimituksiin tai toimittajan työvälineisiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuka Suomessa valvoo KRP:n ja tuomioistuinten laillisuutta? Entäpä jos toimittajan kaikki laitteet on niin vahvasti kryptattu, että poliisi ei pääse tietoihin lainkaan käsiksi? Otetaanko vesikidutus käyttöön?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käräjäoikeudelta oikea päätös. Jos materiaali on määrätty salaiseksi silloin se on salainen, toimittajan olisi pitänyt ilmoittaa tiedosta vain poliisille eikä kirjoittaa lehdessä. Seuraava kysymys herää kuka antoi toimittajalle salaisen tiedon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:35
Lähes miljoona siviiliä on paennut sotaa Luoteis-Syyriassa – YK:n päällikkö: Syyriaan uhkaa syntyä "2000-luvun suurin humanitaarinen kauhutarina"
14:31
Nuoren kuljettajan ajama kelkka törmäsi laavuun Savukoskella, matkustaja kuoli – kuljettajalle päiväsakkoja kuolemantuottamuksesta
14:17
Aurinkosuudelma-näyttelyn avajaisissa kävijäennätys Oulun taidemuseossa – Ellen Thesleffin taide kiinnostaa yleisöä poikkeuksellisen paljon
13:30
Oulun Hiukkavaarassa alkaa Family Fortnite -pelikurssi varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen
13:05
Yhdysvalloissa esivaalikisa virkistyy miljardööristä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaaliväittelyihin
12:37
KRP: Suomalaisyhtiö Cargotecin esimiesten epäillään huijanneen yhtiöltä 14 miljoonaa – tapaus siirtyy syyttäjän harkittavaksi
12:36
Arvio: Nykysirkuksen selfie ihmistä ajavasta kisavietistä – Nilas Kronlid ja Manel Rosés lentävät vipulaudalla nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin Tilaajille
41
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
23
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
21
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
19
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
15
Jokien vedenpinnat ovat korkealla ja hyydepadot uhkaavat Pohjois-Pohjanmaalla – "Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne"
15
Lehti: Suomalaiset innostuivat muovinkierrätyksestä niin, että muovipakkausjätettä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa
12
Espresso House avaa kahvilan Oulun Ideaparkiin, Rotuaarin kahvila avaa ovensa helmikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

365 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karjasillan hometalo

Nimenomaan. Purkuun vain. Ja voihan siitä uudesta tehdä saman näköisen. Mitään spesiaalia ei noissa karjasillan mörskiss... Lue lisää...
Kopio.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image