Kotimaa

Kes­kus­kar­ta­non katto sai palaa itsekseen loppuun – kerrostalon kaikki asukkaat siirrettiin turvaan suuren tulipalon alta Porissa

Keskuskartanona tunnettu kerrostalo Porin keskustassa palaa edelleen. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat alkuillasta ilmiliekeissä. Ylimmässä kerroksessa on lähinnä asuntoja.
Kotimaa 15.5.2019 22:01 | Päivitetty 16.5.2019 6:29
Riikka Sipilä

Keskuskartanona tunnetun kerrostalon yläkerrokset ja katto peittyivät tulimereen keskiviikkona alkuillasta. Satakunnan pelastuslaitos päätti puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

Porin Keskuskartanon palo on saatu pääosin sammutettua, kertoo STT. Palon sammuttamisessa on siirrytty jälkivartiointivaiheeseen.

Sammutustyöt jatkuivat keskiviikkona illalla useita tunteja Porissa Keskuskartanona tunnetun korkean kerrostalon ympäristössä. Tulipalon ei ole kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja.

Kaikki yhdeksänkerroksisen talon asukkaat saatiin evakuoitua pari tuntia tulipalon havaitsemisesta ja heidät siirrettiin palopaikalta hotellimajoitukseen Yyteriin. Savusukeltajat varmistivat yleisavainten avulla, että kerrostalon asunnoissa ei enää ollut ketään.

Satakunnan pelastuslaitos sai tiedon kerrostalon yläkerroksissa roihuavasta tulipalosta puoli kuuden aikaan illalla. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat jo alkuillasta ilmiliekeissä.

Keskuskartanon ylimmissä kerroksissa on ullakon lisäksi lähinnä asuntoja. Kerrostalon alakerroksissa, katutasossa on ravintola sekä useita liikehuoneistoja.

Ylipaineistus estää tulipalon etenemisen

Palokunta sammutti liekeissä olevan talon kattorakenteita useita tunteja nosturi apunaan.

Pelastuslaitos päätti kuitenkin puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

– Keskuskartanossa on hyvät rakenteet talon ylimpiin kerrosten asuntoihin. Suunnitelmissamme on antaa sen palaa itsekseen loppuun, jotta saataisiin asuntoja ja omaisuutta säästettyä, kertoo Tiina Kielinen Satakunnan pelastuslaitoksen johtokeskuksesta.

Pelastuslaitoksen taktiikkana on ullakon hallittu poltto, jolla pyritään mahdollisimman pieniin vesivahinkoihin. Porrashuoneet ylipaineistetaan ja kerrostalon ylimmät asunnot varmistetaan, jottei tulipalo ei pääsisi leviämään niihin.

Silminnäkijät uskovat, ettei talosta jää jäljelle mitään

Silminnäkijöiden mukaan tulipalo vaikutti sellaiselta, että on myös täysin mahdollista ettei muutaman vuosikymmenen ikäisestä kerrostalosta ole aamun valjetessa enää mitään jäljellä.

Kerrostalon katto oli kaikessa kuumuudessa nopeasti mennyttä ja ullakko tuhoutui käytännössä täysin vain muutaman tuntia tulipalon syttymisen jälkeen.

Keskuskartanon massiivista tulipaloa oli sammuttamassa noin 20 pelastuslaitoksen yksikköä, tulipalopaikalla oli myös poliisin partioita ohjaamassa liikennettä ja useita ensihoidon ambulansseja.

Satakunnan pelastuslaitos on vedonnut ihmisiin, että he välttäisivät turhaa liikkumista Porin keskustassa, Satakunnan-, Itsenäisyyden- ja Presidentinpuistokatujen välisellä alueella.

MAINOS

Kommentoi

Talon pituuden ja korkeuden huomioon ottaen, viisas päätös oli antaa sen palaa loppuun.
Toisaalta, jos olisi ollut kymmenen nostolava-autoa, katosta ei olisi palanut kuin puolikas.
Kaluston riittämättömyys.
Muissakin kaupungeissa rakennetaan baabelin torneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla
9:26
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Minäpä kerron, joten nyt kuulolle! Yleisin palkka "täällä" ei todellakaan ole 4000 kuukaudessa, joten älä puhu höpöjä! ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image