Kotimaa

Kes­kus­kar­ta­non katto sai palaa itsekseen loppuun – kerrostalon kaikki asukkaat siirrettiin turvaan suuren tulipalon alta Porissa

Keskuskartanona tunnettu kerrostalo Porin keskustassa palaa edelleen. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat alkuillasta ilmiliekeissä. Ylimmässä kerroksessa on lähinnä asuntoja.
Kotimaa 15.5.2019 22:01 | Päivitetty 16.5.2019 6:29
Riikka Sipilä

Keskuskartanona tunnetun kerrostalon yläkerrokset ja katto peittyivät tulimereen keskiviikkona alkuillasta. Satakunnan pelastuslaitos päätti puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

Porin Keskuskartanon palo on saatu pääosin sammutettua, kertoo STT. Palon sammuttamisessa on siirrytty jälkivartiointivaiheeseen.

Sammutustyöt jatkuivat keskiviikkona illalla useita tunteja Porissa Keskuskartanona tunnetun korkean kerrostalon ympäristössä. Tulipalon ei ole kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja.

Kaikki yhdeksänkerroksisen talon asukkaat saatiin evakuoitua pari tuntia tulipalon havaitsemisesta ja heidät siirrettiin palopaikalta hotellimajoitukseen Yyteriin. Savusukeltajat varmistivat yleisavainten avulla, että kerrostalon asunnoissa ei enää ollut ketään.

Satakunnan pelastuslaitos sai tiedon kerrostalon yläkerroksissa roihuavasta tulipalosta puoli kuuden aikaan illalla. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat jo alkuillasta ilmiliekeissä.

Keskuskartanon ylimmissä kerroksissa on ullakon lisäksi lähinnä asuntoja. Kerrostalon alakerroksissa, katutasossa on ravintola sekä useita liikehuoneistoja.

Ylipaineistus estää tulipalon etenemisen

Palokunta sammutti liekeissä olevan talon kattorakenteita useita tunteja nosturi apunaan.

Pelastuslaitos päätti kuitenkin puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

– Keskuskartanossa on hyvät rakenteet talon ylimpiin kerrosten asuntoihin. Suunnitelmissamme on antaa sen palaa itsekseen loppuun, jotta saataisiin asuntoja ja omaisuutta säästettyä, kertoo Tiina Kielinen Satakunnan pelastuslaitoksen johtokeskuksesta.

Pelastuslaitoksen taktiikkana on ullakon hallittu poltto, jolla pyritään mahdollisimman pieniin vesivahinkoihin. Porrashuoneet ylipaineistetaan ja kerrostalon ylimmät asunnot varmistetaan, jottei tulipalo ei pääsisi leviämään niihin.

Silminnäkijät uskovat, ettei talosta jää jäljelle mitään

Silminnäkijöiden mukaan tulipalo vaikutti sellaiselta, että on myös täysin mahdollista ettei muutaman vuosikymmenen ikäisestä kerrostalosta ole aamun valjetessa enää mitään jäljellä.

Kerrostalon katto oli kaikessa kuumuudessa nopeasti mennyttä ja ullakko tuhoutui käytännössä täysin vain muutaman tuntia tulipalon syttymisen jälkeen.

Keskuskartanon massiivista tulipaloa oli sammuttamassa noin 20 pelastuslaitoksen yksikköä, tulipalopaikalla oli myös poliisin partioita ohjaamassa liikennettä ja useita ensihoidon ambulansseja.

Satakunnan pelastuslaitos on vedonnut ihmisiin, että he välttäisivät turhaa liikkumista Porin keskustassa, Satakunnan-, Itsenäisyyden- ja Presidentinpuistokatujen välisellä alueella.

MAINOS

Kommentoi

Talon pituuden ja korkeuden huomioon ottaen, viisas päätös oli antaa sen palaa loppuun.
Toisaalta, jos olisi ollut kymmenen nostolava-autoa, katosta ei olisi palanut kuin puolikas.
Kaluston riittämättömyys.
Muissakin kaupungeissa rakennetaan baabelin torneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

92
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
44
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
40
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
22
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
16
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
14
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
12
Leijonat taistelee iltapäivällä loppuottelupaikasta tutuilla ketjukoostumuksilla – Venäjän tähtihyökkääjä Kovaltshuk: "Suomi on vienyt meiltä hermot monta kertaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image