Kotimaa

Kes­kus­kar­ta­non katto sai palaa itsekseen loppuun – kerrostalon kaikki asukkaat siirrettiin turvaan suuren tulipalon alta Porissa

Keskuskartanona tunnettu kerrostalo Porin keskustassa palaa edelleen. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat alkuillasta ilmiliekeissä. Ylimmässä kerroksessa on lähinnä asuntoja.
Kotimaa 15.5.2019 22:01 | Päivitetty 16.5.2019 6:29
Riikka Sipilä

Keskuskartanona tunnetun kerrostalon yläkerrokset ja katto peittyivät tulimereen keskiviikkona alkuillasta. Satakunnan pelastuslaitos päätti puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

Porin Keskuskartanon palo on saatu pääosin sammutettua, kertoo STT. Palon sammuttamisessa on siirrytty jälkivartiointivaiheeseen.

Sammutustyöt jatkuivat keskiviikkona illalla useita tunteja Porissa Keskuskartanona tunnetun korkean kerrostalon ympäristössä. Tulipalon ei ole kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja.

Kaikki yhdeksänkerroksisen talon asukkaat saatiin evakuoitua pari tuntia tulipalon havaitsemisesta ja heidät siirrettiin palopaikalta hotellimajoitukseen Yyteriin. Savusukeltajat varmistivat yleisavainten avulla, että kerrostalon asunnoissa ei enää ollut ketään.

Satakunnan pelastuslaitos sai tiedon kerrostalon yläkerroksissa roihuavasta tulipalosta puoli kuuden aikaan illalla. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat jo alkuillasta ilmiliekeissä.

Keskuskartanon ylimmissä kerroksissa on ullakon lisäksi lähinnä asuntoja. Kerrostalon alakerroksissa, katutasossa on ravintola sekä useita liikehuoneistoja.

Ylipaineistus estää tulipalon etenemisen

Palokunta sammutti liekeissä olevan talon kattorakenteita useita tunteja nosturi apunaan.

Pelastuslaitos päätti kuitenkin puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

– Keskuskartanossa on hyvät rakenteet talon ylimpiin kerrosten asuntoihin. Suunnitelmissamme on antaa sen palaa itsekseen loppuun, jotta saataisiin asuntoja ja omaisuutta säästettyä, kertoo Tiina Kielinen Satakunnan pelastuslaitoksen johtokeskuksesta.

Pelastuslaitoksen taktiikkana on ullakon hallittu poltto, jolla pyritään mahdollisimman pieniin vesivahinkoihin. Porrashuoneet ylipaineistetaan ja kerrostalon ylimmät asunnot varmistetaan, jottei tulipalo ei pääsisi leviämään niihin.

Silminnäkijät uskovat, ettei talosta jää jäljelle mitään

Silminnäkijöiden mukaan tulipalo vaikutti sellaiselta, että on myös täysin mahdollista ettei muutaman vuosikymmenen ikäisestä kerrostalosta ole aamun valjetessa enää mitään jäljellä.

Kerrostalon katto oli kaikessa kuumuudessa nopeasti mennyttä ja ullakko tuhoutui käytännössä täysin vain muutaman tuntia tulipalon syttymisen jälkeen.

Keskuskartanon massiivista tulipaloa oli sammuttamassa noin 20 pelastuslaitoksen yksikköä, tulipalopaikalla oli myös poliisin partioita ohjaamassa liikennettä ja useita ensihoidon ambulansseja.

Satakunnan pelastuslaitos on vedonnut ihmisiin, että he välttäisivät turhaa liikkumista Porin keskustassa, Satakunnan-, Itsenäisyyden- ja Presidentinpuistokatujen välisellä alueella.

MAINOS

Kommentoi

Talon pituuden ja korkeuden huomioon ottaen, viisas päätös oli antaa sen palaa loppuun.
Toisaalta, jos olisi ollut kymmenen nostolava-autoa, katosta ei olisi palanut kuin puolikas.
Kaluston riittämättömyys.
Muissakin kaupungeissa rakennetaan baabelin torneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
64
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
46
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
33
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
29
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image