Kotimaa

Kesko pääsi irti Fennovoimasta – 200 miljoonan euron osuus ydin­voi­ma­las­ta menee myytäväksi

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle suunnitellaan venäläisen Rosatomin ydinvoimalaa. KUVA: Fennovoima
Kotimaa 10.1.2017 14:31
Henripekka Kallio

Välimiesoikeus ratkaisi Keskon ja Fennovoiman muiden kotimaisten osakkaiden omistuskiistan Keskon eduksi.

Kesko ilmoitti toissa keväänä, ettei sen kiinteistöyhtiö Kestra osallistu ydinvoimalan jatkorahoitukseen. Fennovoiman kotimaisia omistajia edustava Voimaosakeyhtiö SF katsoi, että Kestra on sitoutunut rahoittamaan hanketta loppuun asti. Osapuolet sopivat, että asia ratkaistaan välimiesmenettelyssä.

Välimiesoikeuden tänään tiistaina antama ratkaisu merkitsee, että Kesko pääsee lähes kokonaan eroon nykyisestä kolmen prosentin omistusosuudestaan Pyhäjoelle rakennettavasta ydinvoimalasta. Fennovoiman kotimaisia osakkaita edustava Voimaosakeyhtiö SF joutuu nyt etsimään Keskon osakkeille uuden isännän.

– Mahdollista on, että se on joku nykyisistä omistajista, tai sitten joku muu, sanoo Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Jussi Lehto.

Hanhikiven ydinvoimala on noin seitsemän miljardin euron kokonaisinvestointi. Keskolta vapautuva osuus siitä on siis noin 200 miljoonaa euroa.

Lehdon mukaan Voimaosakeyhtiö SF pyrkii ratkaisemaan omistuskysymyksen mahdollisimman pian.

– Hankkeeseen tulee paljon ulkopuolista rahoitusta ja tämä on sellainen osuus, että aika pitkälle saadaan mennä ennen kuin alkaa olla minkäänlaisia rahahuolia.

Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoiman osakkeista 66 prosenttia. Keskon noin kolmen prosentin osuuden lisäksi rahoitussitoumus puuttuu yhä 0,9 prosentin osuudelta, jolle ei ole vielä löydetty omistajaa.

– Mutta siihen meillä on olemassa pääomat, Lehto huomauttaa.

Lehto korostaa, ettei välimiesoikeuden ratkaisu vaaranna Fennovoimalle asetettua kotimaisuusehtoa, jonka mukaan ydinvoimalan omistuksesta vähintään 60 prosenttia tulee olla EU- tai Efta-maissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

kyllä kannattaa kaikkien erota fennovoiman meren myrkyttäjästä ja ei tarvi lahjoittaa miljoonia turhuuteen potkitaan vain pois koko tyhmä fennovoima

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hieno homma nyt voi kesko ostaa sähköä fennovoimasta kun muuten ois saanut oma kustanne hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi uskottavampaa jos katkaiset kokonaan johdot sähköverkkoon. Sitäpaitsi toiset kuluttajat subventoivat aurinkopanelisähkön siirtomaksut verkkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun päättäjät laittoivat lupaa kyselemättä veronmaksajien rahat myös Fennovoimaan, miten niistä pääsee irti ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"aika pitkälle saadaan mennä ennenkuin alkaa olla minkäänlaisia rahahuolia" kuulostaa hyvältä. Loistava tulevaisuus, mitä tästä sitten vaahdotaan kokoaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten Oulun kaupungin kannattaa jättäytyä pois tuollaisesta vanhanaikaisesta voimalasta ja käyttää rahat kaupunkilaisten hyvinvointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän postilaatikkoyhtiöstä ja mistä maasta tällä kertaa löytyy yllättäen "luotettava" sijoittaja? Taitaa tästä välimiesoikeuden ratkaisusta tulla esimerkkitapaus, kun muutkin aikoinaan epämääräisillä perusteilla mukaan houkutellut haluavat nyt päästä irti tästä tragikoomisesta venäläisestä sopasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Kaleva näyttää nyt rummuttavan ydinvoimaa vastaan julkaisten jopa isona juttuna helsinkiläisen paikallispoliitikon mielipiteitä, niin kertokaapa te toimittajat, miten sitä sähköä sopisi tuottaa.
Kyllähän se tietenkin on tiedossa, että Tampereen tiedotusopin laitoksella opetetaan, että sähköä ja rahaa saa seinästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku tekee tuossa melkoisen tilin mutta Keskon rahahan se on kuluttajilta kupattu! Voi lahjoitella hyviin tarkoituksiin vaikka kuinka paljon, aina sitä saa lisää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kesko pääsi irti Fennovoimasta – 200 miljoonan euron osuus ydin­voi­ma­las­ta menee myytäväksi"

Minäkin haluan irti siitä - eikä minulle tarvitse maksaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut toiset sanoo, että pitäisi saada lisää investointeja ja sitä kautta työtä Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei liene kannattavaa ottaa tuota osuutta edes ilmaiseksi, jos mukana tulee 3x hintalappu jatkosta.
Tuosta kotimaisuus hommahan oli täyttä teatteria, muistaakohan sitä enää kukaan. Ei ainakaan päättäjät.
Toisekseen, koko voimala tuntuu olevan venäläisten itselleen tilaama, väliin on vain keksitty Fennovoima niminen puulaaki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

91
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
49
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
44
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
33
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
27
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
18
Amerikkalaislehdeltä kova väite: Suomi todennäköisesti salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelut – Ulkoministeriö: Nauhoittamattomuus on sääntö
14
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image