Kotimaa

Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa ne­lin­ker­tai­nen olym­pia­voit­ta­ja

Lasse Virénin poikkeukselliseen urheilumenestykseen oli useita syitä. Hänellä oli pitkät jalat ja kookas sydän, jonka leposyke oli rutkasti alle keskiarvon. KUVA: Vesa Moilanen
Kotimaa 21.7.2019 20:55
Katri Keskitalo

Vehmasta, kumpuilevaa järvimaisemaa silmänkantamattomiin. Myrskylän pikkupitäjän näkymä itäisellä Uudellamaalla on kuin suoraan Aleksis Kiven kirjasta.

Lasse Virén on viihtynyt nykyisin parintuhannen asukkaan Myrskylässä seitsemän vuosikymmentä, koko ikänsä.

– Täällä on sillä viisiin hyvä sijainti, ettei Helsinkiin ole kuin reilun tunnin ajomatka, ja vaikkapa Lahti, Kouvola ja Porvoo ovat vielä lähempänä. Toisenlainen tilanne on jossain Kainuun ja Pohjois-Karjalan syrjäkylillä, Virén kertoo.

Nelinkertainen kestävyysjuoksun olympiavoittaja on kansainvälisesti yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista. Suomi on kotiseutuhenkiselle maalaispojalle paras paikka.

– Kun on paljon eri puolilla Suomea kiertänyt, harmittaa aika lailla, kuinka pitäjissä kauppaliikkeet ovat tyhjentyneet ja keskusta autioitunut, Virén vakavoituu.

Virén laskee elävänsä elämässään uutta vaihetta. Hän on vapaaherra, urheilu-, yrittäjä- ja poliitikkouran jälkeen.

– Olen vapaa kaikesta, systemaattisesti jättäytynyt pois kaikista tehtävistä. Varsinkin politiikassa on ihmisiä, jotka eivät osaa vetäytyä. Pitää antaa tilaa nuoremmille, koska maailma muuttuu.

Virén on aina täysin keskittynyt siihen, mitä on ollut tekemässä.

– Urheilu oli ykkösasia 1980-luvun alkuun saakka. Sen jälkeen tärkeimmäksi tuli työ. Meillä on ollut suvussa isoisän perustama kuljetusalan yritys viime vuosisadan alkupuolelta lähtien. Politiikan tehtävät tulivat siinä sivussa mukaan. Nyt elämä on oleskelua, Virén listaa.

Ollakseen yksi kaikkien aikojen suomalaisista urheilusankareista hän ei todellakaan romantisoi urheilua.

– Suhteeni liikuntaan on huono, Virén virnistää ja kertoo, että lenkkeily on jäänyt aika päiviä sitten.

Sitä tosin on haastateltavan sutjakan varren perusteella vaikea uskoa. Vyötäröllä ei ole ylimääräisiä elämän merkkejä. Hyötyliikunta riittää hänelle.

– Olen rymynnyt sahan kanssa metsässä. Siellä pääsee rankaisemaan itseään.

Virénin urheilu-uran vedenjakaja on vuosi 1969. Silloin hän voitti Ruotsi-maaottelun 5 000 metriä. Itseluottamus lujittui, ja lisääntyneet harjoituskilometrit käänsivät uran yhä jyrkempään nousuun.

Jossiteltavaa ei lopulta juuri jäänyt.

– Jos pitää jossitella, muutama päivä lepoa ennen Montrealin 1976 olympiamaratonia olisi tehnyt hyvää. Maratonin lopussa oli energiat finaalissa.

Virén juoksi Montrealissa uransa ensimmäisellä maratonilla viidenneksi vajaa vuorokausi sen jälkeen, kun oli voittanut hurjassa loppukirikamppailussa 5 000 metrin olympiakultaa. Savotta oli mieletön, sillä ennen maratonia Virénillä oli Montrealissa takanaan sekä 5 000 metrin että 10 000 metrin finaalit että molempien matkojen alkuerät.

Virénin poikkeukselliseen urheilumenestykseen oli useita syitä. Hänellä oli pitkät jalat ja kookas sydän, jonka leposyke oli rutkasti alle keskiarvon. Hän hyödynsi myös juoksutekniikkansa viimeisen päälle askeltaessaan kaarteet aivan radan sisäreunassa ja säästäen näin metrejä.

Hivuttavalla kirillään kisoja ratkoneen Virénin erotti kilpakumppaneistaan poikkeuksellinen tahdonvoima.

– Jos haluaa menestystä, pitää yrittää tosissaan. Jos haluaa vain olla mukana urheilussa, tilanne on toinen, keskittymisen mestari neuvoo.

MAINOS

Kommentoi

Järjestit monet kerrat urheilun ystäville huippuhetkiä. Luotimme sinuun ja ansaitsit luottamuksen. Perhaan esimerkin annoit juoksuillasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo Nurmi ja Lasse Viren, kaikkien aikojen suomalaisurheilijat. Virenin olympiavoitot ei unohdu koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
14:46
Näin oikeuskansleri linjasi kohutuista suomalaisista Isis-lapsista – Selkeä oikeudellinen suositus, mutta keinot ulkoministeriön harkinnassa
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
35
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
33
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
26
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image