Kotimaa

Kesäaikaan siirtyminen voi häiritä yöunia pitkään

Kotimaa 24.3.2014 6:19
STT,

Kellojen kääntäminen kesäaikaan eli tunnilla eteenpäin sunnuntaina voi häiritä yöunia ainakin viikon ajan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan. Illanvirkkujen ihmisten nukkuminen saattaa palata normaaliksi vasta syksyllä, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen.

Partosen mukaan illanvirkkuja ovat ne, joille luonteva väsymys tulee vasta puolenyön jälkeen. Kesäaikaan siirtyminen on erityisen rankkaa myös sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksista kärsiville.

Partosen mielestä kesäajasta kannattaisi luopua kokonaan. Vastapainoksi tutkimusprofessori siirtäisi Suomen Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle, eli pysyvästi tunnin nykyistä aikavyöhykettämme edelle.

- Se tekisi talven aamuista valoisampia. Valoa kyllä riittää kesällä niin aamulla kuin illallakin, vaikka aikavyöhyke vaihtuisi. Nyt talven aamut jäävät niin pimeiksi, että elimistön sisäinen kello alkaa jätättää. Se taas aiheuttaa väsymystä, unettomuutta ja kaamosoireita, Partonen perustelee.

Partonen sanoo, että talviaikaan siirtyminen syksyllä on ihmisen sisäiselle kellolle helpompaa, mutta jotkut oireilevat silloinkin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Mua ei ole koskaan häirinnyt kellojen siirto. Kyllä tavallinen ihminen siirtää rytminsä vaikka kerralla, jos niin haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerää touhua kellon kääntely pitäisi ottaa esimerkkiä itänaapurista siellä ei käänellä viisareita luontoa ei ihminen voi muuttaa vaikka pilata voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo täytyy olla ääliö joka on keksinyt ajansiiroon (kellojen kääntämisen?)-ei liene heidän korvissa tai niiden välissä ole kuin vaikkua.Tyhmäkin saa olla mutta ei typerä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kyllä ole tuntunut missään ikinä. Olisi kiinnostavaa kuulla THL:n näkemys vuorotyöstä? Vaarallisen työn lisä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vladimir Putin on tehnyt yhden hyvä päätöksen kun Venäjä luopui koko kellojen siirtelystä. Suomessa pitäisi ottaa myös sama käytäntö eli pysyvästi kellojen aika naulita oikeaan Talvi aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä kellojen ees taaas veivaaminen keväin syksyini varsinaista hölmöläisten hommaa. Talviaika pysyväksi ja äkkiä!

Netissä on muuten kansalaisaloite menossa kesäajan poistamiseksi. Menkäähän kaikki kipin kapin kannattamaan aloitetta, aikaa on enää tämän kuun loppuun. Eipä muuten ole oikein kiinnostanut ihmisiä: vasta nelisen tuhatta kannattajaa. Itse tein kannatusilmoituksen jo viime vuoden puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta kesäaika juttu on hyvä. Minulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa. Miten te valittajat osaisitte elää vaikkapa venäjällä moskovan aika on tunnin edellä, tai vaikkapa australiassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän sulla sitten mitään vaikeuksia olisi elää myös ilman kesäaikaa. Joten aivan turhaa valitusta valituksesta taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli kello 12 tienoilla auringon korkeuden mukainen keskipäivä ja vastaavasti ko 12 keskiyö on paras. Suomen vuodenajat kyllä pitävät huolen kesäillan valoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näille leveys asteille tarvita mitään kesäaikoja ! Normaali talviaika ja sillä selvä ! Lakialoite nimien kerjuulla eduskuntaan ja
ennemistön päätöksellä päästään tästäkin vouhotuksesta eroon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan turhaa koko kellojen siirtely,ei se aurinkokaan nouse yhtään sen aikaisemmin vaikka kelloa siirretään tunti eteenpäin.Iskee taas hirvee kevätväsymys päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketkähän sen aloitteen kesäaikaan siirtymisestä aikoinaan tekivät? Ja ketkähän sen aloitteen hyväksyivät? Olisi saanut olla kansanäänestys, sentään koko kansaa koskeva asia, ei ainoastaan kauppaliikennettä ja työtehokkuutta koskeva, jolla muistelen kesäaikaan siirtymistä aikoinaan perusteltaneen. Mitähän nuo päättäjät asiasta tänä päivänä ajattelevat? Olisi hauska kuulla. Ja olisi aika kuulla asiassa myös Suomen kansaa! Hyvä talk-show aihe! Asiasta voi tehdä myös tutkimuksia eri näkökulmista, hox tutkijat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valo herättää jo nyt huomattavasti aikaisemmin, kun talvella. Kesäaikaan pitäisi siirtyä aikaisemmin. Väärä aika tuo väsymystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä väärä aika???
Kyllä se tämä nykyinen aika oli paljon ennen kesäaika vouhotusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Entäpä jos päättäjät peruisivat jo nyt koko kellojensiirtohöpötyksen? Jos viikko ei riitä valmisteluun niin tehdään päätös, että oli viimeinen kerta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image