Kotimaa

Kerttu Nuorteva tuli Suomeen johtamaan va­koi­lu­ver­kos­toa

Kotimaa 12.10.2006 14:26
STT, EEVA NIKKILÄ-KIIPULA
Syyskuun 7:ntenä vuonna 1942 nuori kaunis nainen saapui Helsingissä Kasarminkatu 16:ssa sijaitsevaan Pesu- ja silitysliikkeeseen. Hän halusi noutaa kolme päivää aiemmin sinne jättämänsä matkalaukun.

Tämä oli kohtalokas virhe. Takaa-ajon jälkeen poliisi sai kiinni naisen, joka ilmoitti nimekseen Elina Sigrid Hämäläinen ja olevansa Neuvostoliiton lähettämä vakooja. Matkalaukussa olleella radiolähettimellä nainen sanoi lähettäneensä sanomia Neuvostoliittoon.

Päämajan valvontaosaston kuulustelija Otto Kumenius kuvaili muistelmissaan pidätettyä:

"Naisen astuessa eteeni silmäni melkein pyöristyivät päässäni. Edessäni seisoi nainen, jota kauniimpaa olen harvoin nähnyt. Pitkä, tyylikäs, vaalea, hurmaava. Hän oli todellinen Nainen."

Kuukauden kuluttua pidätetty tunnusti olevansa suomalaisviranomaisten etsimä "Vihdin naisdesantti" Kerttu Nuorteva. Legenda oli syntynyt sananmukaisesti jo eläessään.

Professori Ohto Manniselta on juuri ilmestynyt legendan ihmeellisiä vaiheita valottava kirja Kerttu Nuorteva -- Neuvostokaunotar vakoilujohtajana (Edita).

Huoli pojasta kalvaa mieltä

Tiedustelutoiminnassa jo 1930-luvun alusta lähtien mukana ollut Kerttu Nuorteva joutui Stalinin suuren terrorin uhriksi vuonna 1937. Tuolloin hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi pakkotyöhön kazakstanilaiseen keskitysleiriin.

Rangaistuksen kärsittyään Kerttu asettui asumaan silloisen aviomiehensä kanssa Alma-Ataan. Siellä häneen otti oitis yhteyttä pahamaineisen sisäasiain kansankomissariaatin NKVD:n erikoisosaston edustajat, jotka ehdottivat tiedustelutyötä vastavakoilun palveluksessa.

Marraskuussa 1941 Kertulta kysyttiin, suostuisiko tämä lähtemään pitkähkölle vakoilumatkalle Suomeen. Hänen tehtävänsä oli vakoiluverkoston johtaminen.

-- Nuorteva korosti suostuneensa tehtävään, koska halusi hankkia itselleen ihmisarvoisen elämän Neuvostoliitossa, kertoo professori Ohto Manninen.

Kerttu myös pelkäsi jatkuvasti Neuvostoliittoon jääneen lapsensa kohtaloa. -- Häntä pidettiin tavallaan kurissa sillä, että pojalla on elämä siellä tiedossa, Manninen jatkaa.

Päämääränä Mannerheimin surma?

Kerttu sai ennen Suomeen lähtöään perusteellisen koulutuksen. Hänet perehdytettiin muun muassa Suomen oloihin, salakirjoitukseen, radiolaitteisiin ja laskuvarjohyppyihin. Jopa hänen valkea metallihampaansa vaihdettiin, koska valkea metalli oli harvinainen hammasmateriaali Neuvostoliiton ulkopuolella.

Ulkomaantiedustelun päällikkö Vasilij Terentjev jakoi Kertun tehtävän kolmeen osaan: poliittiseen, taloudelliseen ja sotilaalliseen vakoiluun. Sotatilasta johtuen pääosassa olisi sotilaallinen vakoilu.

Mahdollisia asiamiehiä varten Kertulle esiteltiin kahdeksan nimeä käsittänyt lista, jolla oli mukana myös rouva Hella Vuolijoki. Hänestä Terentjev tosin puhui hieman ivalliseen sävyyn. Terentjev totesi muun muassa: "Hänellä (Vuolijoella) on eräs vika, nimittäin se, että hän on peräti epäkonspiratiivinen ja sen vuoksi hänelle on erityisesti teroitettava salaamisen tärkeyttä toiminnassa."

Lopuksi Kerttu sai myös hätkähdyttävän lisätehtävän. Terentjev kehotti hankkimaan mukaan myös henkilöitä, jotka soveltuisivat terroristeiksi ja diversanteiksi, "tuholaisiksi". Kertun piti myös hankkia yksityiskohtaisia tietoja Mannerheimin tarkasta päiväjärjestyksensä. Myöhemmin Kerttu arvioi suomalaisille kuulustelijoille, että tarkoituksena oli surmata Mannerheim.

Silittäjän epäilykset heräävät

Hyvästä koulutuksesta huolimatta Kerttu Nuorteva ei onnistunut kovin hyvin tehtävässään Suomessa. -- Hän joutui tilanteeseen, jossa suurin osa suunnitelluista asiamiehistä kieltäytyi yhteistyöstä. Ja nekin jotka keskustelivat hänen kanssaan, eivät antaneet hänelle juurikaan tietoa. Eli kyllä hän tuli Suomeen sittenkin aika kylmiltään, Ohto Manninen arvioi.

Kerttu Nuorteva jäi Suomessa kiinni syyskuussa 1942. "Elina Hämäläinen" sai tuolloin kutsun poliisin pakeille Ratakadulle. Kerttu päätti noudattaa kutsua, mutta hankkiutui sitä ennen eroon Neuvostoliitosta tuomastaan radiolähettimestä. Hän vei matkalaukussa olleen radion tuttuun pesulaan Kasarminkadulle ja sanoi, että hän itse tai hänen veljensä hakisi laukun muutaman päivän kuluttua.

Pesulan silittäjänä toimineen miehen epäluulo oli kuitenkin herännyt ja hän avasi matkalaukun. Havaittuaan laukun sisällön mies hälytti paikalle poliisin. Tästä alkoi Kertun kujanjuoksu.

Kerttu Nuortevaa kuulusteli ennen muuta valvontaosaston Helsingin alatoimiston päällikkö Paavo Kastari. Nuortevan luonteenlujuus ja korkea moraali tekivät Kastariin vaikutuksen, ja tämä alkoikin kutsua naista "bolshevismin pyhimykseksi". Lukuisien muun muassa Kastarin ja Arvo "Poika" Tuomisen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Kerttu kuitenkin muutti mielensä ja teki niin sanotun täydellisen tunnustuksen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:00
Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri kritisoi USA:ta ja kutsui ydinsopimusta täydelliseksi
14:52
Gran Canarialla evakuoitu jo noin 8 000 ihmistä maastopalon tieltä
14:27
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
14:08
Ylinopeuksia, suojatierikkeitä ja kiinnittämättömiä turvavöitä – poliisin valvonta koulujen lähistöllä johti muun muassa 900 rikesakkoon ja 123 väliaikaiseen ajokieltoon
13:36
Katri Kulmuni saa Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten tuen puolueen puheenjohtajakisassa
12:45
Iranin ulkoministeri Zarif aloitti neuvottelut ulkoministeri Haaviston kanssa – "Dialogin ylläpitäminen on tärkeää", Haavisto sanoi ennakkoon
12:40
Syöpään sairastunut Sari Essayah sai helpottavia uutisia – hakee jatkokautta tulevana viikonloppuna Oulussa
85
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"
69
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
64
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
46
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
45
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
42
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
21
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa kehittyy aamulla ja aamupäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

No samaa mieltä aloittajan kanssa! Työpaikan vaihdos on käynyt monta kertaa mielessä. 4 vuotta AMK-koulutusta, 3 vuotta ... Lue lisää...
PiiPaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image