Kotimaa

Kertaerällä kannustetaan tuot­ta­vuu­teen: kuntien pitää tehostaa toimintaa ja säästää lisää

Kunta-alan neuvotteluissa sovittiin erillisellä työ- ja virkaehtosopimuksella paikallisen, tuloksellisuuteen perustuvan kertaerän maksamisesta. Raha maksetaan kuntien kassasta. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 9.2.2018 15:30
Ulla Jäske

Kunta-alan työntekijöille maksettava tuloksellisuuteen perustuva kertaerä maksetaan kuntien palkkapusseista. Etlan tutkimusjohtaja arvelee, että edessä voi olla veroprosentin nosto.

Tällä viikolla päättyneissä kunta-alan neuvotteluissa sovittiin erillisellä työ- ja virkaehtosopimuksella paikallisen, tuloksellisuuteen perustuvan kertaerän maksamisesta.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sekä muut kunta-alan liitot ovat aiemmin vaatineet rahaa kiky-sopimuksen mukaisten lomarahojen leikkausten takia.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan sopimukseen ei kuitenkaan tehty kirjausta lomarahakompensaatiosta.

Tuloksellisuuteen perustuva kertaerä maksetaan vuoden 2019 tammikuussa. Kertaerän kustannusvaikutus on 135 miljoonaa euroa.

– Raha maksetaan kuntien palkkapusseista, Jalonen selventää.

Yksittäisen työntekijään pussiin kilahtaa keskimäärin 260 euroa.

– Kaikki saavat kertaerän tietyillä työssäoloedellytyksillä.

Toiminnan tehostamista ja säästöjä

Kertaerällä kannustetaan tuottavuuteen. Se tarkoittaa sitä, että kunnan täytyy edistää toimenpiteitä, joilla toimintaa tehostetaan ja säästöjä syntyy enemmän.

– Kunnissa on tuottavuusohjelmia, jotka lisäävät tuottavuutta. Esimerkiksi Helsingissä tuottavuus on parantunut, Jalonen sanoo.

Siihen hän ei ota kantaa, miten ohjelma on vaikuttanut esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijöiden jaksamiseen.

Yli puolet kunta-alan työntekijöistä työskentelee sosiaali- ja terveysalalla.

– Tuottavuutta alalla voi lisätä. Suomalainen terveydenhuolto tuottaa jo nykyisellään kansainvälisesti vertaillen laadukkaita palveluita kustannustehokkaasti, Jalonen sanoo.

Kiky vei työntekijältä useita satasia

Kiky-sopimuksen myötä tehty lomarahaleikkaus ei ole tuonut rahaa kuntien kassaan. Se raha, minkä kunnat säästivät, otettiin pois valtionosuuksista.

Yksittäinen työntekijä menetti lomarahaleikkauksissa useita satoja euroja vuodessa.

Jalonen toteaa, että lomarahaleikkausten ansiosta pystyttiin kuitenkin alentamaan työnantajamaksuja.

Kun kiky-sopimusta tehtiin, hallitus laski, että se tuo maahan 40 000 työpaikkaa.

– Kyllä kikyllä on ollut merkittävä vaikutus työpaikkojen määrän kasvuun, Jalonen laskee.

Uuden sopimuskauden pituus on kaksi vuotta ja kaksi kuukautta.

Edessä saattaa olla veroprosentin nosto

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtajan Markku Kotilaisen mukaan kertaerän maksaminen lisää kuntien velkaantumista.

– Tuottavuuden parantaminen on pitkäjänteistä työtä. Ei se onnistu yhdessä tai kahdessa vuodessa.

Kotilaisen mukaan tuottavuutta parantamalla päästään alkuun, mutta velkaantumista se ei estä. Hän ei tiedä, miten kertaerän kustannukset katetaan.

– Yksi vaihtoehto on tietenkin veroprosentin nostaminen.

Tutkimusjohtaja ei usko, että kunta-alan työntekijöillä olisi pelkoa työpaikkansa puolesta.

– Kunta-alalla, varsinkin sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, on tarvetta työntekijöille. En usko, että irtisanomisriskiä on.

Kotilainen miettii, että valtio saattaa tulla kuntia vastaan lisäämällä valtionosuuksien määrää.

Hän uskoo ennemminkin siihen, että toimintaa tehostetaan organisaatiomuutoksilla ja automatisoinnilla.

– Vähemmän pomoja ja enemmän robotteja vastaanottamaan ihmisiä, Kotilainen naurahtaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sitähän se Suomen hallitus haluaa, etenkin Sipilä pääministeri joka niin pyhästi lupaili että valitkaa minut lupaan että köyhiä ei veroteta mutta Mitenkäs sitten kävikään ☹️❓

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lomaraha oli suunniteltu niin että sillä maksetaan loma ajan palkka harrastukset sähkö ja lasten tarpeet . Näitä ei voi leikata sen takia että työnantaja säästää. Työntekijä on ihminen . Yksityisissä vanhusten hoidoissa syötetään myymättä jäänyttä päiväysvanhaa makaroonilaatikkoa terveyden kustannuksella vanhuksilla. Ne menee aina huonompaan kuntoon sitten niitä tuodaan kunnan hoitoon . Vitamiinin hedelmien mehujen puute on hirveä samoin silmälääkärien silmälasien hammashoitojen kun kaikki on säästöä bisnestä niin vaan rikkaat pääsee hammashoitoon. Vanhukset on lainsuojattomia. Kunnissa on säästetty niin ettei hampaan reikään laiteta täytettä kuin pohjalle. Se vaikuttaa purentaan kuulkaa jos ei molemmin puolin ole samankorkuiset täytteet ( ei yhtä matalat). Mihin tämä menee. Moraalittomuuteen. Yksityisissä vanhusten hoitopaikoissa näkyy puute ja säästö myös alusvaatteet on puhkikuluneita eikä yleensäkään pyykkejä pestä kuten kuuluu korkeissa lämpötiloissa. Bakteerit kuolee korkeissa lämpötiloissa mutta jotkut säästää. Kalliimmaksi se tulee kun joudutaan epidemioita hoitamaan ja sairastuneita. Säästäminen voi tulla kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoalalla julkisella puolella tuloksellisuuteen on pyritty jo viimeisen kymmenen vuoden ajan. Vielä tarvittaisiin selkeä hoitotyön tehokkuuden arviointijärjestelmä, jotta tuloksellisuutta voitaisiin vertailla luotettavasti eri paikkakuntienkin välillä.
Julkisen sektorin hallinto on kauttaaltaan paisunut ylisuureksi ja raskaaksi tuloksellisuuden arvioinninkin kannalta. Taholle, joka valmistelee luotettavan julkisen sektorin hallinnon tehokkuuteen ja tuotannollisuuteen perustuvan arviointijärjestelmän, kannattaa maksaa hyvä korvaus. Arviointijärjestelmä maksaisi käytännössä nopeasti moninkertaisesti hintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi keino tehostaa toimintaa on se että valtionhallinto muuttaisi lakeja niin että terveydenhuoltopuolella kiellettäisiin yksityiset keikkalääkärifirmat.
Nyt keikkalääkäri maksaa kunnille puolitoista - kaksi kertaa niin paljon kuin vakituinen virkalääkäri!!!
Keikkalääkäri ei myöskään yleensä ole valmis lääkäri vaan opiskelee alalle ja tätä kautta toiminta ei rutinoitunutta (päivittäinen tietokoneiden, ohjelmistojen hallinta, väestön tuntemus), kuin että he määräävät tutkimuksia jne. enemmän varmuuden vuoksi kuin kokenut vakituinen lääkäri. He myös saattavat jättää hoitamatta tilanteita joissa olisi pitänyt toimia toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image