Kotimaa

Keräilijät pelastivat saamelais-rummun polttamiselta

Kotimaa 5.10.2013 12:56
Sanna Räihä

Saamelaismuseo Siidan intendentti Arja Jomppanen ei näe pyhien esineiden näytteillepanossa eettisiä ongelmia. Tukholman Nordiska Museetista lainassa olevaa muinaisten saamelaisten samaanirumpua käsitellään Siidassa kuten muitakin museoesineitä. Jollakin tavalla esineen luonne kuitenkin sanelee sen esillepanoa.

”Se on pyritty nostamaan esille neutraalisti, liikaa lavastamatta. Ei ole esimerkiksi lähdetty tekemään installaatiota, jossa nukke soittaisi rumpua”, Jomppanen kertoo.

Rumpu on irrotettu ympäristöstään Suomen Lapista jo 1600-luvulla. Näyttelyesineenä säilynyt samaanirumpu on oikeastaan onnekas, sillä tuohon aikaan lukuisia saamelaisrumpuja poltettiin pappien käännyttäessä saamelaisia luonnonuskosta kristinuskoon.

Pitkään Siidassa työskennellyt Jomppanen ei uransa varrelta muista yhtään tapausta, jossa museokävijät olisivat loukkaantuneet näyttelyesineistöstä. Eettisistä syistä näytteille ei laiteta esimerkiksi ihmisluita, joita vielä 1930-luvullakin kaivettiin haudoista tutkimusmielessä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa intiaanikulttuureista säilyneitä esineitä pyritään museoissa kohtelemaan niitä alunperin koskeneiden sääntöjen mukaan.

”Jos on olemassa tieto, että jokin rituaaliesine tai muu on tarkoitettu vain miesten käsiteltäväksi tai vain naisten, museoväki siellä noudattaa näitä sääntöjä”, Jomppanen kertoo.

Saamelaisalueilla yksi kysymys on luonnossa olevien pyhien paikkojen sijainnin paljastaminen.

Jomppasen mukaan linja on se, että jo yleisessä tiedossa olevista pyhistä paikoista puhutaan. Silloin, kun tutkijat saavat selville jonkin ennalta tuntemattoman pyhän paikan, tietoa siitä ei yleensä levitetä suurelle yleisölle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihania nämä kristilliset, rakkaudella silatut papit. Kunnia ja rauha heidän kaikille aikaansaannoksilleen, sillä he eivät todella tienneet, mitä he tekivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei täältä viety vain esi-isiemme ja -äitiemme kalloja, vaan luurangott kokonaisina. Kallot saatiin takaisin haudattavaksi kahdessa ruumisarkussa, mutta muut luut ovat yhä sikin-sokin sekaisin Helsingin yliopiston kellarikomerossa - ellei niitä ole poltettu tai muulla tavalla hävitetty viime vuosina. Kallot irrotettiin luurangoista, koska ne ol helpompi palauttaa Inarin hautasaarelle.
Kallothan haluttiin mitattaviksi ja verrattavaksi "muiden alempirotuisten ja rikollisten kalloihin"... Se oli sen ajan "tiedettä". Mitään tuloksia ei löytynyt ja me jäimme yhä "ylempirotuisiksi" muiden"ylempirotuisten" joukosssa.
Luurangotkin kenties saataisiin, jos esim. saamelaiskäräjät ja kirkko vaatisivat ne haudattaviksi kirkkomaahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo ole vielä mithään. Ko meän saamelaisten kalloja keräsivät muka tutkimustarkoituksiin. Ei oo kuulunu tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
24
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
22
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
16
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
14
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
13
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
11
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapinyrittäjät ihmettelee kun ei saa työntekijöitä Suomesta!Tarjolla olis huono palkka ilman ylityökorvauksia!!??

sellaista lakia,et ylityökorvauksia ei tarvi maksaa..Ne pitää tulla joka työssä,joko rahana tai vapaa-aikana,,Jos on sel... Lue lisää...
Minä en tiedä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image