Kotimaa

Kempeleläinen bloggaaja-isä: Jos kasvatus menee mallilleen, lapsi saa evääksi hyvän ja terveen itsetunnon

Tuomas Rytky alkoi kirjoittaa blogia, koska halusi tallentaa kokemuksia sekä itseä, perhettä että läheisiä varten. KUVA: Soile Rytky
Kotimaa 7.12.2017 19:24
Laura Seppä

Ihmisen elämässä tulee hetkiä, jolloin oma tietämys ei riitä. Pitää kysyä muilta. Lasten kasvuun liittyviä asioita päivittäin pohtiva blogisti Tuomas Rytky tietää, että jos kotikasvatus on sujunut hyvin, lapsi osaa ja myös uskaltaa kysyä.

Haapavedeltä maailmalle lähtenyt ja Kempeleeseen perheineen asettunut Rytky kohtaa arjessa tilanteita, joissa lapset ottavat itsenäistymisen ensiaskeleita. Itsenäistymisen polut ovat Rytkyn perheessä vielä pitkälti edessä.

Tuomas ja Soile Rytkyllä on kolme lasta: eskari-ikäinen poika, kolmivuotias tyttö ja kohta vuoden täyttävä tyttö. Omaa tahtomista ja touhutilanteita kolmen lapsen seurassa riittää.

– Tahtoikä alkaa useimmilla vuoden kieppeillä. Toisilla se loppuu vasta 26-vuotiaana, Rytky lohkaisee.

Itsetunnon on oltava hänen mielestään paitsi vahva, myös terve. Muita ei saa jyrätä eikä olla töykeä. Lapsilleen Rytky opettaa toisten huomioon ottamista ja sopuisaa rinnakkain eloa kädestä pitäen.

– Tuli mitä tahansa, tärkeää on asioiden kohtaaminen hyvällä itsetunnolla uskoen, että kaikki on mahdollista. Ei naiivisti, mutta realistisesti, Rytky toteaa.

Mitä vanhempi voi itsetunnon ja itsenäistymisen pönkittämisen eteen tehdä? Rytkyn mukaan keskustella, näyttää esimerkkiä ja ennen kaikkea antaa lapsille aikaa.

– Mitä enemmän lasten kanssa viettää aikaa, sitä enemmän kerkeää arjessa tuoda huomaamattomasti asioita esille, Rytky huomauttaa.

Keskustelut lasten kanssa ovat Rytkyn mukaan kuin rakennuspalikoita. Keskustellessa ja kysymyksiin vastaillessa tulee luotua monia mahdollisuuksia. Pala kerrallaan.

Rytky pyörittelee lasten kasvuun liittyviä asioita mielessään päivittäin. Ajatuksiaan hän ryhtyi tallentamaan kaksi ja puoli vuotta sitten jäätyään hoitovapaalle.

Tavalliseksi päiväkirjanpitäjäksi hän ei itseään mieltänyt. Koti-isän päivätkin huusivat pientä älyllistä haastetta. Isäkuukaudet-blogi sai alkunsa.

– On kiitollista, kun voi kirjoittaa joskus kymmenen minuuttia ja myöhemmin toiset kymmenen minuuttia. Halusin tehdä sen julkisesti niin, että syntyy vuorovaikutusta.

Monille lukijoille blogi toimii vertaistuellisena olkapäänä. Toinen vankka seuraajaryhmä ovat mummo-ikäiset. Blogia julkaisevat Vauva -lehti sekä Meidän Perhe -lehti.

Aiheita elämästä kumpuaa enemmän, kuin mihin mies ehtii tarttua.

– Paljon lukijoita saisi varmaan todella noloilla tilanteilla tai isoilla kipupisteillä. Jotain kipuilua olen kirjoittanutkin, mutta otan esille vain sellaisia asioita, mitä lapset eivät nolostele, Rytky kertoo.

Tällä hetkellä hän puurtaa päivät töissä. Rytky työskentelee tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa Nokialla. Pääasiassa hän työstää softaa matkaviestinverkon tukiasemiin. Edessä on vielä yksi vuoronvaihto vaimon kanssa.

Kempeleläinen blogisti

Tuomas Rytky on kotoisin Haapavedeltä.

Hän asuu Soile-vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Kempeleessä.

On-off -koti-isä. Tällä hetkellä töissä. Edessä on vuoronvaihto vaimon kanssa.

Pohtii ja pyörittelee lasten kasvuun ja lapsiperheen arkeen liittyviä asioita Isäkuukaudet -blogissaan.

Blogi löytyy osoitteesta www.vauva.fi/isakuukaudet

 

MAINOS

Kommentoi

Entistä enemmän olen alkanut arvostaa aikaa, jolloin todella oltiin ja ei tehty mitään.. Tai tehtiin sittenkin, kuljettiin ojanpohjia ja tehtiin hyvät leikit leikkimökissä.

Itsensä kanssa oleminen ja leikki. Niitä asioita täytyy olla lapsuudessa. Leikin aikana voidaan hoitaa haavoja, joita tulee ihmiselämässä, lapsuudessa ja myöhemminkin. Leikki parantaa ja ruokkii ihmistä. Leikissä opimme parhaat ihmissuhdetaidot; välittämisen ja myötätunnon.
Opimme olemaan ihminen ihmiselle.

Onko lapseni saanut leikkiä ja haastaa itseään leikin avulla riittävästi; olenko omilla toimillani riistänyt lapseltani leikin. Sitä pohdin.
Toivottavasti en. Ja toivottavasti en syytä kehitystä, jonka myötä leikki koko aika vähenee, valitettavasti.

Ehkä kuitenkaan ei ole liian myöhäistä, lähteä tyttären kanssa luontoon, tehdä kotitöitä yhdessä, ja keskustella vieläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin usein, että mitenhän olen saanut terveen hyvän itsetunnon vaikka olen elänyt hyvin turvattomassa kodissa. Kannattaa ehkä katsoa naapureita. Onni on sitä, että naapureilla menee yhtä huonosti. Asuimme pienellä paikkakunnalla, jossa ei ollut suurien kaupunkien tapaan jakoa parempiin ja huonompiin asuinalueisiin. Priimusten lapset olisivat tukahduttaneet minut, en pidä kilpailusta, pinnallisuudesta enkä rahasta vaikka menestyn hyvin. Onneksi löytyi samanlaisia kavereita, joiden kanssa elää lapsuus aikuisuuteen saakka ja eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kasvatus menee mallilleen, lapsi saa evääksi hyvän ja terveen itsetunnon.....99.95 ei mee nappiin kun noita kauhukakaroita on joka paikka täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voivoi. Tuossa vaiheessa se vielä tuntuukin siltä, et voi vanhempana vaan päättää, ettö lapselle tulee hyvä itsetunto. Että kun teet näin, oot läsnä ja plaaplaaplaa, niin tadaa, hyvä ja terve itsetunto tuli. Todellisuus on toista, lapsen persoona ja ominaisuudet määräävät, miten hän itsensä ja ympäristönsä kokee. Toivotaan parasta, yritetään parhaamme, mutta ei pidä itseään syyttää, jos kuitenkin lapsesta kasvaa epävarma tai hänellä on huono itsetunto. Toivoisin oikeastaan, että tällaisia asioita lehdissä opastaisi sellaiset, jotka ovat kasvattaneet lapsensa aikuisiksi. Nämä pikkulasten vanhemmat lähinnä toistavat sitä, mitä ovat lehdistä ja kirjoista lukeneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienimuotoinen helvetti on irti, kun lapsi tulee teini-ikään. Silloin ovat hyvät neuvot kalliit. Vanhempi saa toimia sylkykuppina ja lohduttajana. Mikään ei lie niin epäkiitollista kuin teinin vanhempana oleminen.
Ja joo, kaikilla teini-ikä ei ole yhtä myrskyisä, mutta suojelusta kaikille vanhemmille, jotka myrskyssä seilaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä yleistetä teini iän helveteillä yms.
Kaikille sitä ei tule teini iässä.
Mutta lasten kehitys menee kuitenkin yleensä tonne 2 vuoden ikään ihan samaa kuviota kaikilla lapsilla.
Samat tarpeet, uni, ruoka ja syli.
Ei se ole sen kummempaa eikä rakettitiedettä.
Sitten 2 vuoden jälkeen samat jutut, uni, ruoka. syli. Puhuminen kävelyyn oppiminen minne saa koskea minne ei. Parempi olisi kyllä opettaa miten jokin toimii kuin kieltää koskemasta vaikka digiboksiin tai telkkariin. Jos aikaa on...(eli se kännykkä pois kädestä vanhemmat)..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Vanhempain lomaa tarvitan murrosiän koittaessa, eikä silloin kun ainoa haaste on vaipanvaihto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomas on oikeassa; Mitä enemmän viettää aikaa lasten kanssa sitä paremman lapsuuden,nuoruuden ja aikuisuuden hän saa.
Tiedän sen itse omasta elämästämme , sillä olemme olleet lastemme kanssa näin ja meillä ei ole ollut siitä mitään haittaa, päinvastoin hyötyä myöhemmässä elämässämme.
Kukaan vanhemmista ei voi tietää miten lasten elämä vuosikymmenien saatossa etenee, mutta jos siihen on annettu lapsuudessa hyvät lähtökohdat niin se on heille elämän voimaa.
Sitä voimaa tarvitsee lapsi ja varsinkin kun hän on aikuistumassa ja aikuistunut.
Nykyajan kasvatus metoodit eivät anna mitään kaikua minun ajatuksissani.
Sillä Äiti ja Isä ovat tärkeimmät henkilöt lapsille, olivat he Poikia tai Tyttöjä.
Heitä ei voi määritellä henkilöiksi!
Lisäksi vanhempien lisäksi tärkeiksi tukijoiksi muodostuu Mummut ja Papat ja tietenkin lasten omat kaverit.
Lapsi osaa muodostaa omat näkemykset niistä ystävistä joiden kanssa hän tulee hyvin toimeen ja leikit heidän kanssaan toimivat hyvin yhteen.
Se,että näistä asioista voi kirjoittaa ja laitta talteen ne ikimuistoiset hetket, jotka kiitävät ohi hetkessä, sillä ne vuodet menevät kuin hujauksessa.
Sen tiedän omasta kokemuksesta, silloin ei voinut näitä asioita tallentaa muistiin heti niin helposti kuin nyt, mutta toki niitä voi muisteloissa kirjoittaa myöhemminkin.
Niinkuin olen tehnyt.
Tuomas ja Soile ovat hoitaneet lasten kasvatuksen esimerkillisellä tavalla.
Jos kaikki tekisevät näin, ei ongelmia olisikaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos kaikki tekisivät näin, ei ongelmia olisikaan", uskallan kyllä väittää että ongelmia tulee eteen varmuudella. Toisilla isompia ja toisilla pienempiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isoimmat haasteet tulevat murkkuiässä, jolloin vertaisporukka ohittaa vanhemmat kirkkaasti. Itsenäistyä pitäisi, mutta kypsyys ei vielä tahdo riittää järkevään päätöksentekoon. Tuo on aikaa, jolloin vanhempana tuntee itsensä todella pieneksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon ikäisten kanssa on vielä helppoa. Kun 10v on ohitettu, harrastukset, niissä menestyminen ja epäonnistumiset, koulussa menestymistä unohtamatta. Siihen kun lisää riidat kavereiden kanssa ja vertailu menestyksessä ja monenlaisten uusien tilanteiden kohtaamisessa, joita ei todellakaan tule alle kouluikäisten kanssa, niin sanonpahan vaan että kaikki vaikeutuu, ja paljon. Ja niitä tilaneita ei voi ennakoida. Muistakaa että liian turvallinen ja varmisteleva ohjailu tukehduttaa lapsen. Pieni paini kaverin kesken nenä veressä vahvistaa luonnetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

129
Oulun pääposti lähtee Hallituskadulta – uudesta paikasta ei ole vielä tietoa
71
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
63
Naureskelua päin naamaa, pojittelua istuntosalissa, "suosikkijärjestelmä" ja töiden hankaloittamista – liki 20 kansanedustajaa kertoo kiusaamisesta eduskunnassa
47
Huipputuloisten päästöt omassa luokassaan - mitä köyhempi, sitä ilmastoystävällisempi
38
Edesmennyt fyysikko Stephen Hawking: Superihmisten rotu syrjäyttää tavalliset ihmiset
28
Perussuomalaiset ja vihreät aikovat äänestää epäluottamusta, tukea hallitukselle voi tulla Rkp:ltä ja kristillisiltä
22
Poliisi etenee Oulun ryöstöaallon selvittelyssä, kaksi Koskelan ryöstöstä epäiltyä otettu kiinni – "Pienen saaliin takia tehdään hyvin vakava rikos"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image