Kotimaa

Kemiin miljardin euron bio­polt­toai­ne­ja­los­ta­moa suunnitteleva Kaidi ajautui ta­lous­vai­keuk­siin Kiinassa

Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund esitteli syksyllä 2016 kiinalaisyhtiön suunnitelmia biopolttoainejalostamolle varatulla tontilla Kemin Ajoksessa. KUVA: Nina Susi
Kotimaa 16.5.2018 16:12 | Päivitetty 16.5.2018 16:13
Henripekka Kallio

Kaidin pörssilistattu tytäryhtiö ei kyennyt maksamaan lainojaan suunnitellusti, ja sen luottoluokitus romahti. Vaikutukset Suomeen ovat toistaiseksi epäselviä.

Kemiin suurta biopolttoainejalostamoa suunnittelevan Kaidin tytäryhtiö on ajautunut vakaviin talousvaikeuksiin Kiinassa. Asiasta ovat uutisoineet useat Aasian talousasioita seuraavat tiedotusvälineet, esimerkiksi South China Morning Post ja Yicai Global.

Kaidi Ecological and Environmental Technology -yhtiön vaikeudet alkoivat paljastua huhtikuun lopussa, kun yhtiö ilmoitti Shenzenin pörssille, ettei se kykene julkistamaan viime vuoden vuosikertomusta ja alkuvuoden osavuosikatsausta määräajassa.

Kun Kaidi Ecological sai taloustietonsa julkaistua, kävi ilmi, että yhtiö on vastoin markkinoiden odotuksia vaipunut pahasti tappiolliseksi. Shenzenin pörssi keskeytti vapun jälkeen kaupan yhtiön osakkeella, kunnes tilanne selkenee.

Vakavin käänne ilmeni viime viikon maanantaina, kun Kaidi Ecological jätti maksamatta koron ja lyhennyksen lähes sadan miljoonan euron arvoisesta lainasta. Kiinan tärkein luottoluokituslaitos China Chengxin alensi jyrkästi yhtiön luottoluokitusta tapahtuneen jälkeen.

Kaidi Finlandilla on sama emoyhtiö

Kaidi Ecological on Sunshine Kaidi New Energy Groupin keskeinen tytäryhtiö. Sillä on neljäkymmentä biomassaa polttoaineenaan käyttävää voimalaitosta toiminnassa ja lukuisia uusia rakenteilla. Yhtiö on verkkosivujensa mukaan Kiinan suurin yksityinen biomassasta sähköä tuottava yritys. Bioenergian lisäksi yhtiö on kiinnostunut vesi- ja tuulivoimasta.

Kemin Ajokseen arviolta miljardi euroa maksavaa biopolttoainejalostamoa suunnitteleva Kaidi Finland on samaisen Sunshine Kaidi New Energy Groupin tytäryhtiö.

Yhden tytäryhtiön vaikeuksista ei voi kuitenkaan tehdä kovin varmoja johtopäätöksiä toisten tytäryhtiöiden tai emoyhtiön tilanteesta, kertoo vanhempi ekonomisti Riikka Nuutilainen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta Bofitista.

– Kiinalaisissa yritysjärjestelyissä omistussuhteet ja perimmäiset vastuut voivat olla todella monimutkaisia, Bofitin Kiina-ryhmään kuuluva Nuutilainen sanoo.

Velat painavat kiinalaisfirmoja

Kaidi Ecologicalin liiketoiminta nojaa voimakkaasti Kiinan valtion maksamiin tukiaisiin. Yhtiö on laajentanut voimakkaasti liiketoimintaansa, ja suuria investointeja on rahoitettu velalla.

Kaidin tilanne kuvaa laajemminkin Kiinan näkymiä. Maan yritykset ovat velkaantuneet voimakkaasti, mikä on herättänyt lisääntyvää huolta ympäri maailmaa. Viimeisen puolen vuoden aikana valtio on ryhtynyt suitsimaan kaikkein korkeariskisimpien rahoitusinstrumenttien käyttöä.

– Se näkyy erityisesti yksityisissä yrityksissä. Niillä on alkanut ilmetä vaikeuksia saada rahoitusta, ja rahan hinta on noussut, Nuutilainen kertoo.

– Tähän asti rahan hinta ei ole korreloinut riskien kanssa. Kiinassa ajatus on ollut, että valtio, paikallishallinto tai joku muu aina tulee, ja pelastaa sijoittajat. Vakaus on tullut rahoitusmarkkinoillakin aina ensimmäisenä, hän jatkaa.

Rahoitusta voi vielä löytyä

Kaidin tapaus kertoo siitä, että Kiinassa puhaltavat nyt uudet tuulet. Maan talous on pikku hiljaa muuttumassa markkinaehtoiseksi järjestelmäksi, ja Nuutilaisen mukaan valtio haluaa osoittaa, ettei se tule välttämättä aina pelastamaan maksukyvyttömyyteen ajautuvia yrityksiä.

Kaidin tytäryhtiön maksukyvyttömyys ei välttämättä tarkoita, että yhtiö ajautuisi konkurssiin.

– Monesti rahoitukseen löytyy joku järjestely. Se riippuu siitä, miten tärkeäksi yritys Kiinassa nähdään, Nuutilainen sanoo.

Kaidi Ecologicalin lisäksi toistakymmentä muutakin suurta kiinalaisyhtiötä on ajautunut alkuvuoden mittaan maksukyvyttömyyteen. South China Morning Postin mukaan lähes kahden miljardin euron arvosta yrityslainoja on lyöty laimin.

Jos kiinalainen velkavuori alkaa huojua, sillä voi olla vaikutuksia koko maailmantalouteen.

Toisaalta rahoitusmarkkinoilla ei ole maassa samanlaista yhteyttä reaalitalouteen kuin länsimaissa. Esimerkiksi kolme vuotta sitten sattunut suuri pörssiromahdus ei näkynyt Nuutilaisen mukaan reaalitaloudessa juuri mitenkään.

Kiinalaisyritysten rahoitus on lähes kokonaan kotimarkkinoilta peräisin, joten maksuhäiriöt eivät suoraan kosketa länsimaisia sijoittajia.

– Isossa kuvassa on myönteistä, että Kiina menee markkinaehtoiseen suuntaan, Nuutilainen sanoo.

Ryntäys ulkomaille hidastuu

  • Kaidin Suomeen suunnittelema jalostamohanke julkistettiin alkuvuonna 2016. Kiinan talouspolitiikassa korostettiin vuosina 2015–2016 voimakkaasti yritysten kansainvälistymistä.
  • Aiemmin talous kasvoi kaksinumeroisin luvuin ja yritykset kykenivät sulattamaan suuriakin velkataakkoja. Viimeisen parin vuoden aikana talouskasvu on kuitenkin hidastunut ja yritysten rahoituksen saanti vaikeutunut.
  • Kiinalaisyritysten kansainvälistymisestä puhutaankin nyt pienemmillä kirjaimilla. Yksi varoittava esimerkki nähtiin viime kesänä, kun kiinalainen rahastoyhtiö vetäytyi suunnitelmista, joiden mukaan se olisi rahoittanut Kouvolaan rakennettavan bioetanolitehtaan ja Savonlinnaan rakennettavan biodieseltehtaan.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Kuu kiertää maata ja sitä voi tavoitella vapaasti. Pitäisi alkaa jo pikkuhiljaa uskomaan, että maailmanlaajuinen talousromahdus on ihan nurkan takana. Yksi isompi väärä liike sen laukaisee. Se voisi tulla vaikka Italiasta, kiinasta, trumplandiasta tai vaikka jostakin saksalaisesta pankista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että ei tule tämmöistä laitosta Kemiin.Lapin luonto ei kestäisi enää mitään uutta rekkarallia .Toivotaan parasta että selvitään säikähdyksella.Vain hullu uskoo,että risuista ja kannoista dieselöljyä pystyy valmistamaan kannattavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Sipilä junaile muutaman miljardin hyville veljille, kyllä meillä on varaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt äkkiä vaihtamaan bioenergia tuulienergiaan. KiloWatti kilahtaa...niin veronmaksajan rahapussi vilahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne vaan, täällä iloiset veronmaksajat kyllä pitää liiketoimintaa yllä, mikään ei ole liian kallista.
Hipilä ja pojat on teille luvannut jo puolet valtakuntaa ja luvat tulee alle aika yksikön. Meidän sukupolvi on viimeien siispä kaikki maasta irti välittömästi jätteistä ei tarvi huolehtia, paskokaa kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne Kiinalaiset velkarahalla pumpatut kuplat puhkeavat samalla tavalla kuin kaikki muutkin kuplat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Kemin projektihan on Pekka Koposen kehittämä tukiaisprojekti jonka tavoite oli saada EUsta ja Suomesta valtavat tukirahat.
Pekka Koposen perustama Spinverse Oy on rakennettu Tekesin sisään ohjaamaan sen rahojen jakoa joten se suunta oli varmistettu.
Carl Haglund houkuteltiin mukaan varmistamaan tukien saanti EUsta.

Biodieselin tekoon menee kaksinkertainen määrä tavallista dieseliä joten siinä on se bisnesidea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmat Suomalaiset huippu "bisnes ideat" saavat tolkutonta valtion avustusta....siis suoraan veronmaksajilta.
Suomalaiset "bisnekset" ovat tänä päivänä valtiorahotteisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan missä Calle luuraa? Mitä Calle nyt tekee? Kohtahan on vaalit, kyllä Calle eduskuntaan aina nousee. Koski sen sanoi. Jos osaa puhua, voi mennä töihin. Calle osaa puhua. Kyllähän Calle todellisuudessa on aina minua kovempi jätkä kuitenkin, tilistä sen näkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Omistusjärjestelyt voivat olla todella monimutkaisia' = kaunis viittaus korruption ja pimeän rahan rooliin Kiinan markkinoilla. Entä Kuopion bio...eiku sellutehdas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa vähän odotella eikä olla ensimmäisenä työntämässä päätään ja rahojaan kaikkiin kiinalaisiin juttuihin. Kiinalainen juttu on kiinalainen juttu... ja maksumiehille on paikkoja varattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

80
Lähes 200 metriä pitkä risteilyalus Amadea saapui Ouluun – aluksen lähdön voi nähdä Nallikarista
64
Hallikainen haluaa Oulun kaupungilta lievempiä ukaaseja torihotellin rakentamiselle – esittää vakuuden pienentämistä puoleen miljoonaan ja rakennusajan ehdollista pidentämistä
56
Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä
53
Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kasvisravintoon siirtyminen ei onnistu sormia napsauttamalla
32
Maria Ohisalo: "Jos pelkäisin, en olisi lähtenyt politiikkaan"
31
Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin
22
Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image