Kotimaa

Kemihaaraan kadonneen ou­lu­lais­pa­ris­kun­nan ei uskota löytyvän elossa - vaatteita ja tavaroita löydettiin

Rajavartiolaitoksen helikopteri osallistui etsintöihin Kemihaarassa tällä viikolla. KUVA: Lapin poliisilaitos
Kotimaa 29.9.2017 12:53 | Päivitetty 29.9.2017 21:05
Anna Leinonen
Kadonnut pariskunta oli saapunut retkeilyreitille kuvan matkailuautolla. KUVA: Kaleva

Savukosken Kemihaaraan kadoneen oululaispariskunnan ei uskota enää löytyvät elossa. Iäkästä pariskuntaa on etsitty koko alkuviikko. Poliisi lopetti hätäetsinnät torstai-iltana tuloksettomina. Hätäetsinnöissä on kyse siitä, että etsittävien henkilöiden uskotaan löytyvän elossa.

Pariskunnan ulkovaatteita ja varusteita löydettiin keskiviikkoiltana etsintöjen yhteydessä.

– Etsintä kohdistettiin torstaina vaatteiden ja tavaroiden löytöpaikan lähimaastoon ja metsässä oltiin käytettävissä ollut etsintäaika pimeän tuloon saakka, tuloksetta, kertoo rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Marko Ijäs Lapin poliisilaitokselta.

Poliisi sai tiedon pariskunnan katoamisesta viime sunnuntaina. Edellisen kerran vuonna 1945 syntynyt mies ja vuonna 1949 syntynyt nainen oli nähty Keskirovan kohdalla retkeilyreitillä lauantaina 16. syyskuuta. Pariskunta on ollut matkalla kohti Kemihaaraa.

Ijäksen mukaan pariskunnalla oli tuolloin mukanaan päiväretkeilyyn tarvittavat varusteet. He olivat lainanneet tavaroita reitillä tapaamaltaan retkeilijältä. Myös lainattuja tavaroita löytyi keskiviikkoiltana.

– Tieto katoamisesta tuli poliisille yli viikon viiveellä. Etsinnät aloitettiin takamatkalta, Ijäs sanoo.

Rikoskomisarion mukaan vaatteiden ja varusteiden löytyminen oli yksi peruste hätäetsintöjen lopettamiselle. Tavarat löytyivät noin viiden kilometrin päästä Kemihaaran lähtöpaikalta.

Viikon aikana Kemihaarassa on ollut käynnissä varsin mittavat etsinnät. Mukana on ollut useita viranomaisten koirapartioita, Rajavartiolaitoksen helikopteri sekä mönkijöitä.

Poliisi aikoo jatkaa vielä etsintöjä Kemihaarassa kadonneiden löytämiseksi, mutta aikataulusta ei ole tietoa. Ijäksen mukaan tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Eräopas kertoi iltapäivä lehdessä että joku katastrofi on täytynyt tapahtua .Hän ei näe mitään järkevää syytä tapahtumalle .Mutta itse ajattelen että astioiden lainaaja on tärkeä ja viimeisin joka heidät näki .Lienee ,paikkoja hyvin tunteva niinkuin tuo eräopaskin jolta kommentti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakaa retkeileville vanhemmillenne tai isovanhemmillenne koiratutka ja -panta tai gps-paikannin ja opastakaa niiden käyttöön. Kun on varaparistot mukana, aina löytää takaisin lähtöpaikkaan - eksyminen on suorastaan vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnossaliikkujat eteenkin selkoskorpiissa kun sattuu vastaantulija voi keskustella vastaantulijoiden kanssa minnekään matka jne varsinkin kun on kysymyksessä jo iäkkäämpiä ihmisiä onko suunta oikea ja matkanteko hallussa voi kun vastaantulija olisi varmistanut heidän matkantekoa ovatko varmasti turvallisella tiellä ja keskeyttänyt heidän omatoimisen matkaamisensa ottamalla heidät mukaan ihmistenilmoille todella surullista opetellaan pitämään läheisistä huolta se ei varmaankaan ole epäkohteliasta kun kysymys on mahdollisesti ihmishengistä on velvollisuus onko käytetty sireeni kutsua ,savumerkkiä katoamispaikalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekstistäsi saa sellaisen käsityksen, että nyt on syy taas kaikissa muissa. Olisihan se ilmestys kun eräilijät toinen toisiaan raahaisivat "ihmisten ilmoille". Vaikka kuinka surullinen tapaus on, vastuu ei ole, eikä tule olemaan kenenkään muun kuin ihmisen itsensä harteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi sitä etsiä Kalimenlammin reitilt.
Sattui yksi kevät kun lumi oli lik pois. Piti olla tämä ulkoilureitti merkitty. Niin vaan huonosti oli merkitty,että kokeneena kulkijana olin Ylikiiminkiin johtavan tie n kupeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama kokemus minullakin. Kalimenlammenreitin pitäisi olla helppo. Yhtenä keväänä lähdettiin perheen kanssa sitä reippailemaan. Kartasta etukäteen vielä katsoin. Merkit hävisivät, samaan aikaan kun eteen tuli suo-oja joka oli pakko kiertää. Päädyin kahlaamaan vyötärön syvyisessä hangessa, lapset selässä ja sylissä, Oulu-Ylikiimiingin tielle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi käyttää värikkäitä vaatteita tavallisen maastopuvun sijaan, helpottaisi tarvittaessa havaitsemista. Olisiko mitään ideaa ottaa veneilijöiden käyttämää valosoihtua mukaan, saattaisi olla apua jos ongelmia tulee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyseisellä alueella kuuluvuutta kännyköissä operaattoreista huolimatta.
Kannattaisi puhelinoperaattoreitten investoida puhelin mastoja Pohjois-Suomeen?? ties vaikka uhritolisivat pyrkineet saamaan apua kännyköillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teeänaa ilimotti kevväällä että, pitkin lapin tuntureita ja kairoja pitäs heijän neliä geen toimia... Eppäilempä vaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä hetki sitten teeänaan kuuluvuus loppui samalla, kun viimeset katuvalot jäi taakse. Eli reilu 50 km ennen kemihaaraa.
Telia, eli silloinen sonera tuolla kuuluu, vaihtelevan heikosti. Korkeimmille paikoille kun kapuaa saa yhteyden.
Alueella, missä he ovat olleet hukassa kuuluvuus on äärettömän heikko. Toisin sanoen olematon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokseenki kummallista ettei löydy, mitenhän tuohon etsijä porukkaan sais yhteyden?? Varma tuntuma ois eikä ole kaukana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hannu ja kerttu teki tuota sadussa,toivottavasti löytyvät ja pimeälläkin voi etsiä lämpökameroilla ilmasta/maajalasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli liittyne tähän tapaukseen, mutta kulkiessani tänä kesänä joissakin merkityillä patikkareiteillä Suomessa ja Norjankin puolella. Merkityistä reiteistä osa on jätetty aivan hoitamatta. Kun lähtee maastoon, reitti voi olla hyvin merkattu, mutta jonkin matkan jälkeen merkit ovat puuttelliset tai maasto on kasvanut umpeen. Toivottavaa olisi, että tällaiset reitit ilmoitettaisiin vaarallisiksi jo lähtöpaikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän UK-puiston erämaisella osalla ole merkittyjä reittejä!
Tämä on ollut tiedotuksen puute; kaiken aikaa puhutaan reiteistä, vaikka siellä on pelkkä mönkijänjälki, joka haahuilee siten kuin mikäkin ammattiryhmä kulkee siellä kairassa.
P-alueen opastustaulussa kerrotaan, että olet tullut UK-puiston erämaisen osan laidalle, ja tarvitset kulkiessasi kartta, kompassia ja taitoa käyttää niitä. Olet omillasi, kun ylität Kemihaaran sillan ja lähdet kävelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kartta ja kompassi on ihan a ja o niissä kairoissa ovat toden näköisesti poikenneet jossain vaiheessa neuvotulta reitiltä ja jos ei oo karttaa ja kompassia alkaa helposti pyörii ympyrää ja samaistamaan paikkoja kun siellä oli aivan hirveä sumu . Ja ilman karttaa on vaikea paikantaa olin paikkaansa sumun keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaitpa nämä pelastajat ja etsijät osaavat asiansa, mutta joskus minulle on tullut epäilys marjanpoimijoita ym. etsittäessä että:
Ensiksi pitää laittaa koirat perään ennen kuin suuret määrät etsijöitä ovat sekoittaneet kaikki jäljet.
Tätä olen ajatellut jo monta vuotta.
Toivottavasti epäilykseni on turha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa surullista. Ei pitäisi lähteä sellaiseen paikkaan jota ei tunne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image