Kotimaa

Kellojen viisareiden siirtelystä luopuminen lähti liikkeelle kan­sa­lais­aloit­tees­ta – ja nyt kansalta kysytään suoraan

Mahdollista on, että kellojen viisareita siirrellään ensi keväänä viimeistä kertaa. KUVA: Heikki Tyynysniemi
Kotimaa 12.9.2018 20:12
Ulla Jäske

Otakantaa.fi-palveluun aukeaa ensi viikolla kysely kesä- ja talviajasta.

On mahdollista, että kelloja siirretään viimeistä kertaa kesäaikaan ensi keväänä.

Suomalaisilla on mahdollisuus kertoa kantansa kellojen siirtelystä otakantaa.fi-palvelun kyselyssä. Oikeusministeriön ylläpitämällä sivustolla aukeaa ensi viikon aikana kysely, jossa selvitetään, pitäisikö Suomen siirtyä pysyvästi talvi- vai kesäaikaan.

Kyselyn jälkeen asia menee ensin valtioneuvoston ja sen jälkeen eduskunnan käsiteltäväksi. Kyselyn järjestää liikenne- ja viestintäministeriö.

Mahdollista on, että kellojen viisareita siirrellään ensi keväänä viimeistä kertaa.

Kansalaisaloitteen hengessä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo, että kellojen siirtelystä luopumisen taustalla on kansalaisaloite, joka tuli eduskunnan käsittelyyn keväällä 2017.

– Jatkamme samassa hengessä kysymällä otakantaa.fi-palvelussa ihmisiltä suoraan, jotta saamme tuntuman ihmisten ajatuksista.

Bernerin mukaan ihmiset ovat hyvin perillä kellojen siirtelyn vaikutuksista, mutta otakantaa.fi-palvelusta tulee löytymään myös taustamateriaalia siitä, miten kellojen siirtely vaikuttaa muun muassa unen laatuun tai vaikkapa liike-elämään.

EU on luopumassa kesäajasta

Berner lähetti kesäaikaa koskevan kirjeen komissaari Violeta Bulcille marraskuussa. Komissiossa innostuttiin ehdotuksesta ja nyt se puolestaan ehdottaa, että kellojen siirtelystä luovutaan koko EU:n alueella vuonna 2019.

Jäsenmaat voivat itse päättää, noudattavatko ne pysyvästi kesä- vai talviaikaa. EU-maat voivat edelleen valita itse, mihin aikavyöhykkeeseen ne kuuluvat.

– Euroopan maat tekevät kuitenkin yhteistyötä asiasta päättäessään, joten aikaeroista johtuvaa kaaosta ei tule syntymään. Kyseessä on hallittu prosessi.

Direktiivi tulee lopulta hyväksytyksi Euroopan neuvoston ja parlamentin yhteispäätöksin. Vasta tämän jälkeen direktiivi saatetaan kansallisesti voimaan kussakin EU-jäsenvaltiossa.

Jotta siirtyminen uuteen järjestelmään sujuisi saumattomasti, komissio ehdottaa, että kukin jäsenmaa antaa viimeistään huhtikuussa 2019 tiedoksi, aikooko se noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa.

Bernerin mukaan on upeaa, että Suomen työ tuottaa tulosta.

– Suomalaisten sekä muiden EU-maiden kansalaisten viesti on ollut harvinaisen selkeä: kellojen siirtelystä halutaan luopua.

Berner ei kuitenkaan halua vielä tässä vaiheessa sanoa, mikä hänen henkilökohtainen kantansa on.

– Haluan ensin kuulla asiantuntijoita.

Otakantaa.fi ottaa kansalaiset mukaan

Otakantaa.fi tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden ottaa kansalaiset mukaan asioiden valmisteluun.

Esimerkiksi ministeriö, kunta tai muu viranomainen voi kerätä palvelussa vuorovaikutteisesti tietoa ja mielipiteitä erilaisista valmisteluun tulevista tai valmistelussa olevista asioista.

Tällä hetkellä palvelussa on muun muassa kysely Suomen metsien käytön tulevaisuudesta. Palautteella täydennetään maa- ja metsätalousministeriön metsästrategian sisältöä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Tietysti kesäaika. Aatelkaapa pohjoisen valoisia kesäiltoja. Pimeää saadaan talvella liikaakin.
Huonouniset menkööt lääkäriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On teillä HERROILA isot murheet, käännätte kelloja milloin minnekkin päin!? Ei hyvä Jumala, milloi teille päättäjät tulee viisaus? Vatvotte niin marginaaliasioita jopa professeroita myöten, hävetkää!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vientiyrityksiltä kysytään, niin siirrytään suoraan usan itärannikon aikavyöhykkeeseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kun keski-Euroopan tahdissa mennään jos vientiyrityksiltä ym. kysytään. Näin luulen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU komissio panikoi huonon suosionsa kanssa, joten pitää järjestää näytösluontoinen äänestys, jolla luodaan mielikuvaa, ertä komissio kuuntelee kansalaisia. Valitaan siis aihe, josta tiedetään jo valmiiksi äänestystulos, kesäaika/talviaika. Komissio on jo päättänyt luopua koko typeryydestä, mutta nyt "kuullaan" kansalaisia, jotka saadaan tällä tempulla kuvittelemaan, että komissio päätti luopua kellojen siirtelystä kansalaisten tahdon mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tästäkin tehtiin niin vaikea? Kesäaika ei ole se luonnollinen aika .Talviaikaan on eletty meillä ennenkin. En tykkää koko kesäajasta eläintenkin kanssa on sellaista aikatauluttamista saati maatilallisilla. Kyllä sillä tunnilla on vaikutuksensa sitä ei saa koko kesänä kiinni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahantuhlausta ja turhaa byrokratiaa. Mikäli Eu antaa luvan niinilmanmuuta asia muutetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan tässä ajassa eikä siirretä viisareita mihinkään suuntaan vaan antaa kellon se tehdä tästä eteenpäin.Eli lopetetaan maidontuotanto karjan aikataulun mukaan eläminen aletaan elämään vaalikarjan biokellon mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kansanvallan juhlaa ja todistaa, ettei Unioni ole etääntynyt kansalaisten arjessa. Nyt vaikuttamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksipä ei siirryttäisi Greenwichin aikaan, oltaisiin samassa aikavyöhykkeessä kuin mm Portugali, ja tietysti Britannia ja Irlanti. Pörssipäivä päättyisi noiden kanssa samaan aikaan, eli tuntia myöhemmin kuin Keski-Euroopassa. Kyllä se ottaisi päähän Brysselin ja Luxemburgin veijareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sitä voi laittaa siihen puoli väliin ??!! Loppuu se väittely kesä- ja talviajasta !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisilta kysytään suoraan, mutta Suomen kansalaisten kommentit senruroidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkuperäinen kellonaika, eli talviaika on paras minulle, en ole ikinä tottunut kesäaikaan. Aurinko paistaa ja polttaa väärään aikaan, nukkumaan menen liian myöhään.
Alkuperäinen aika johon synnyin on paras, eli talviaika, valoisuus toimii totutun lailla. Onhan tutkijatkin olleet kanssani samaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku unitohtori väitti noin. Toinen pani vielä paremmaksi ja ehdotti jopa tuntia taaksepäin vielä talviajasta.
Nousee kuulemma virkeänä kun nukahtaa säkkipimeässä. Höpö , höpö, sanon minä. Tuollaiset ovat lääkinnällisiä tapauksia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuorokausi kannattaisi seuraavaksi jakaa 26:een tuntiin. Jäisi enemmän vapaa-aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma sisäinen kello tuntuu toimivan 25 tunnin vuorokausilla, niin ehdotanpa sellaistakin, että lisätään vuorokauteen yksi tunti. Siinähän olisi kivaa sekin, että sitten valoisat ja pimeät ajat ikään kuin liukuisivat eri aikoihin kellon ympäri, niin olisi niitäkin jokaiseen makuun. Ei tarvitsisi jahkata vuosikausia, että olisko se nyt tunti sinne vai tunti tuonne päin parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kelloja ei tarvis siirtää enään mihinkään suuntaan.Pysytään siis koko talavi kesä ajassa..ja sen jäläkeenkin..ei mittään kellojen siirtoja!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
92
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
34
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
33
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image