Kotimaa

Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vas­ta­va­li­tul­la eduskunnalla

Suomi tekee parhaansa EU-puheenjohtajana heinäkuusta alkaen, että kellojen siirtely saataisiin unionissa loppumaan jo vuonna 2021. KUVA: PATRICK SEEGER
Kotimaa 24.4.2019 6:00
Virpi Niemistö

Aamuvirkut iloitsevat ja iltaihmiset harmittelevat. Julkisen keskustelun perusteella näyttää siltä, että päätökset luopua kellojen siirtelystä EU:ssa ja siirtyä pysyvään talviaikaan Suomessa on jo tehty.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan lopulliset nuijankopautukset ovat vielä monen mutkan takana.

Tämänhetkinen EU-puheenjohtajamaa Romania ei ole edistänyt asiaa siltä odotetussa tahdissa.

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvoksen Maria Rautavirran mukaan kellojen siirtelystä olisi silti mahdollista luopua jo vuonna 2021, jos Suomen heinäkuussa alkavan EU-puheenjohtajakauden tavoite toteutuu.

Euroopan parlamentti äänesti osaltaan siirtelyn lopettamisen puolesta maaliskuussa.

– Suomen tavoitteena on, että myös EU-neuvostotason virallinen päätös saadaan ulos Suomen loppuvuoden puheenjohtajakauden aikana. Tämä ei kuitenkaan ole yksinkertaista, koska unionimaita on se 27 ja jokainen niistä joutuu kysymään asiaa omilta parlamenteiltaan ja omilta hallituksiltaan ja laatimaan siitä sitten kansallisen näkemyksensä, mutta ratkaisua tavoitellaan, Rautavirta toteaa.

Jos päätös neuvostotason yhteismenettelyssä saataisiin Suomen vetovastuulla aikaan, sitä seuraisi näillä näkymin lyhimmillään 18 kuukauden siirtymäaika.

Jäsenmaiden yhteinen kanta on Rautavirran mukaan ollut tarkoitus saada muodostetuksi jo Romanian kesäkuussa päättyvän puheenjohtajuuden aikana, mutta aika alkaa käydä vähiin.

Eduskunnan käsissä

Kun päätös kellojen siirtelyn lopettamisesta saadaan nuijittua pöytään, jokainen EU-jäsenmaa päättää itse, jääkö se talvi- eli niin sanottuun normaaliaikaan vai kesäaikaan.

Rautavirran mukaan valtioneuvoston ministerivaliokunnan helmikuun alun linjaus normaali- eli talviajasta ei ole lopullinen päätös, vaan alustava kanta, jonka pohjalta neuvotellaan.

– Lopullisesti aikaratkaisun tekee Suomessa eduskunta, kun asiaa toimeenpannaan kansallisesti, hän muistuttaa.

Suomessa on arvostelua herättänyt paitsi kesäiltojen pimentyminen talviajan seurauksena myös uhka jäädä eri aikaan etelänaapuri Viron kanssa.

Virolaisten enemmistö kannattaa kesäaikaa, kun Suomen kansalaiskuulemisissa pysyvä talviaika keräsi hieman kesäaikaa enemmän kannatusta.

Rautavirta korostaa, ettei Virolla ja Ruotsillakaan ole vielä virallisia kantoja kerrottuna aikavyöhykevalinnoistaan.

Peliliike saa odottaa vielä

Rautavirran mukaan Suomi valitsi alustavaksi kannakseen normaaliajan, koska sillä ei heikennetä Suomen neuvottelumahdollisuuksia.

– Normaaliajassa me pysymme Viron kanssa samassa ajassa ja tunnin Ruotsin edellä, eli emme tavallaan ole tehneet vielä mitään peliliikettä.

Jokainen unionin jäsenmaa saa paitsi vapaasti päättää valitseeko kesä- vai talviajan, ja ne voivat myös muuttaa päätöstään.

– Näin se Venäjälläkin meni, kun he luopuivat kellojen siirtelystä. Siellä muutettiin vielä kertaalleen aikaratkaisua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Talviajan puolesta on äänestetty ja se on terveydelle paras aika. Ei kai tässä enää EU koukeroita tarvitse kuunnella. Päätetään itse, milloin jäädään talviaikaan. Vaikka heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaaliaikaan eli talviaika. Turha ihmisiä kiusata kaupunkilaisten yöelämällä. Terveys ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatin normaaliaikaa, mutta kesäajan perustelut on vienyt voiton, onhan se hienoa, että illalla aurinko paistaa pitempäänja on valoisaa, kuin että aamulla ennen nousemista jo aurinko paistaa ja on valoisaa kun nukutaan.
Illanvirkkuna kannatan ehdottomasti kesäaikaa ja kun siihen tottuu, niin sitten ollaan tyytyväisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs talvella kun aurinko ei nouse kun hetkeksi tai pohjoisessa ollenkaan. Tyhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se sittenkin tunnin myöhemmin aurinko laskee.
Kesäaika on sitä, että illalla saadaan yksi tunti lisää valoisaa aikaa, hyvä työssä kävijöille. Aamulla tunti myöhemmin aurinko nousee, kukaan ei taida navettaan herätä 5-6 aikaan ja sähkövalo on keksetty.
Ennen maalla ja Suomessa alettiin nukkumaan 7-8 aikaan ja herättiin 5-6 aikaan aamulla joten siihen talviaika, eli vanha normaaliaika on tarkoitettu, silloin oli illalla pimeää, aamulla valoisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi parasta siirtää kelloja kunnolla. Työt tehtäisiin yöllä ja päivät käytettäisiin harrastuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvi- eli normaaliaika on paras vaihtoehto. Naapurimaiden aikavyöhykkeillä ei ole mitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on teillä tärkeät jutut siellä EU:ssa, onneksi raskaasta ja vaikeasta työstä maksetaan kuitenkin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoehtona on myös UTC+1, Keski-Euroopan aika. Viro ilmoitti ottavansa saman ajan kuin Suomi, joten jos Suomi ottaa Keski-Euroopan ajan, niin sitten Virokin ottaa sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesäaika ilman muuta. Syksyn jalkapallo, pesäpallo, golf, frisbeegolf, melkein minkä tahansa ulkoilmalajin harrastajat menettävät muuten hirvittävän määrän harrastustunteja. Ja turha öhöillä, että aloita aiemmin, sillä koulujen ja monien työpaikkojen takia se ei onnistu. Että pistää vihaksi, kun näin yksinkertaista ja kansan hyvinvoinnin ja terveyden kannalta tärkeää asiaa ei ymmärretä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö pohjois-suomalaisilla oo riittävästi pimeitä aamuja?!?!? Marraskuusta lähtien aamut pimenee, valoisan aika alkaa vasta 9 nurkilla, ja siitä kun jouluun mennään, valoisan aika on n. Klo 3,5 t. Pimeät aamut on takuulla 4 kk. Ja arkena jotka töissä klo 8 - 16 menee 5 pv viikko valoisan aika töissä, ja aina muuten pimeällä ulos. Ei se taskulampun kanssa ulkoilu oo sama kun luonnonvalo. Jos sitä voi kellonajan säätämisellä helpottaa. Se muutaman viikon iltapv valoisan aika on monelle tärkeää ulkoilu aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että Suomen olisi siirryttävä oikeaan aikaan eli samaan aikaan Ruotsin ja Norjan kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vasemmisto pääsee päättämään niin palataan varmaan neuvostovallan aikaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image