Kotimaa

Kelan uusi pääjohtaja aikoo purkaa byrokratiaa – Antila vie eteenpäin yhden hakemuksen mallia

Outi Antila on kolmatta päivää Kelan pääjohtajana. Hän siirtyi tehtävään sosiaali- ja terveysministeriöstä. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 3.1.2020 12:07
Kirsi Turkki

Kelan uusi pääjohtaja Outi Antila sanoo, että byrokratian purku on ensimmäisiä asioita työlistalla. Kelan asiakkaita helpottaisi, jos he täyttäisivät yhden lomakkeen ja Kela miettisi, mikä etuus asiakkaalle kuuluu.

Kela maksaa vuosittain suomalaisille etuuksia 15 miljardilla eurolla. Erilaisia etuuksia on noin sata ja suurimmat menoerät ovat asumistuki ja työttömyysturva.

Kelaa johtaa nyt kolmatta päivää Outi Antila, joka siirtyi Kelan pääjohtajaksi sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan tehtävästä. Kelan valtuutetut valitsivat Antilan äänestyspäätöksellä.

Antila sanoo odottavansa kovasti, että sosiaaliturvan uudistamista pohtiva parlamentaarinen komitea pääsisi työnsä alkuun.

Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmassa, jota Sanna Marinin (sd.) hallitus nyt noudattaa päätettiin käynnistää sosiaaliturvauudistus, jota valmistellaan tutkimusperusteisesti parlamentaarisessa komiteassa.

– Sosiaaliturvassa on paljon tekemistä. Pitäisi saada selkeyttä ja pois byrokraattisuutta. Toisaalta isoja ratkaisuja pitäisi tehdä sosiaaliturvan suurista linjoista. Asiakkaan pitäisi olla keskiössä. Kelassa on asiakaspinta, joten Kela tulee pitää valmistelussa erittäin tiiviisti mukana.

Antilan mukaan uudistuksia voidaan kuitenkin toteuttaa pienissä paloissa ennen suuria linjauksia.

– Esimerkiksi yhden hakemuksen systeemiä, jota mietittiin jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana, on ajateltu eteenpäin vietäväksi. Asiakkaan etuuden hakua helpottaisi, kun hän voisi täyttää yhden lomakkeen ja Kelassa mietittäisiin, mikä on oikea etuus tilanteeseen.

Antilan mukaan uudistus ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, koska se vaatii lainsäädännön muuttamista.

Perustulouudistus poliittinen päätös

Laajassa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa pitäisi ratkaista myös perustulon kohtalo. Eniten kiistaa hallituspuolueiden välillä on siitä, olisiko perustulo vastikkeellista vai vastikkeetonta. Antila ei ota kantaa perustulouudistukseen.

– Se on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys, joka ratkaistaan sosiaaliturvan parlamentaarisessa komiteassa. Yksittäisen virkamiehen mielipiteellä ei ole merkitystä, sen olen oppinut kymmenen vuoden aikana ministeriössä. Virkamiehet laittavat toimeen sen, mitä poliitikot päättävät. Sama koskee Kelaa, joka on toimeenpanolaitos.

– Kannatan sitä, että parlamentaarinen komitea miettii kaikessa rauhassa ja katsoo tieteellisen pohjan, ja sitten vasta katsotaan konstit.

Outi Antila on koulutukseltaan juristi ja huomattavan varovainen ensimmäisessä media-tapaamisessaan Kelan pääjohtajana. Lähihistoriassa Kelalla on ollut mielipiteissään räväköitä pääjohtajia, kuten keskustan Liisa Hyssälä.

Antila mukaan jokainen pääjohtaja toimii oman luonteensa mukaisesti.

Lailla rajat päätöksien automatisoinnille

Kelan ja verottajan automatisoidut päätökset ovat saaneet kritiikkiä oikeuskanslerilta ja apulaisoikeusasiamieheltä. Oikeuskansleri on pyytänyt Kelalta selvitystä, onko etuuspäätösten tekeminen automatisoidusti oikein ja Kela on antanut vastauksensa ennen joulua.

Antilan mukaan nyt Kela odottaa oikeuskanslerin ratkaisua ja sitä, mitä oikeusministeriö sitten tekee. Kelan toiminta on perustunut siihen, että selkeitä myönteisiä päätöksiä tehdään automatisoidusti. Sellaisia ovat esimerkiksi äitiysavustukset eli äitiyspakkaukset ja lapsilisät, joissa peruste on selkeä ja yksinkertainen.

– Pitää säätää lailla, missä kohdin rajat menevät.

"Toivon, että minut valittiin osaamiseni perusteella"

Kelan pääjohtajan valintaprosessi ei jättänyt Antilalle suuria mietteitä mieleen. Hänen valintansa oli yllätys, kun valtuutetut ohittivat työvaliokunnan ehdokkaat, terveysoikeuden professori Lasse Lehtosen ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainion.

Päätös syntyi äänin 8-4. Sdp ja vasemmistoliitto äänestivät Tainiota, muut Antilaa. Kelan pääjohtajan paikkaa on pidetty vahvasti keskustalle kuuluvana.

– Ensinnäkään puoluetausta ei saa olla este kenenkään valinnalle, eikä myöskään se, että ei kuulu mihinkään puolueeseen. Toivon, että minut valittu osaamiseni perusteella eikä niin, että joku ajatellut minun omaavan sellaisia arvoja, jotka ovat lähempänä tai kauempana toisista.

Antila työskenteli työuransa alussa yhdeksän vuoden ajan Maataloustuottajain keskusjärjestön, MTK:n lakiosastolla.

– En kuulu mihinkään puolueeseen ja aikanaan, kun olin MTK:ssa töissä, minua ei pyydetty eikä vaadittu liittymään keskustaan. Se, mitä MTK:ssa opin, oli se, että Suomea on muuallakin kuin Kehä kolmosen ulkopuolella tai Etelä-Hämeessä. Suomi, joka on Oulun yläpuolella, on erilainen kuin Kehä kolmosen sisäpuolella.

Outi Antila

Syntynyt 1957 Helsingissä, asuu Espoossa.

Ylioppilas Hämeenlinnan yhteiskoulusta, oikeustieteen kandidaatti Helsingin yliopistosta, varatuomari.

Aloitti Kelan pääjohtajana 1.1.2020.

Hävisi arvalla Kelan pääjohtajan vaalin kolme vuotta sitten Elli Aaltoselle.

Toimi ennen Kelan pääjohtajaksi nimitystään sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston ylijohtajana. vuodesta 2010 alkaen.

Aiemmin työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnan päätoiminen puheenjohtaja 2002-2010 ja tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätoiminen puheenjohtajana 1992-2002.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton, MTK:n lakimies, lakiasiainosaston päällikkö ja lakiasiainosaston johtaja 1983-1987.

Harrastukset: juoksu, tanssi, hiihto, metsästys.

Eronnut, kaksi aikuista poikaa ja pitkäaikainen miesystävä.

 

MAINOS

Kommentoi

Hyvä suunta ja linja.

Korkeintaan yksi hakemus - ja Kelalle velvoite huolehtia saajalle kaikki lainmukaan hänelle kuuluva vaikka ei osaisi tai tietäisi ainuttakaan hakemusta jättää. Kelalla on kaikki siihen tarvittavat tiedot olemssa jo nyt valmiiksi, mutta jos henkilö ei tiedä olevansa oikeutettu johonkin etuuteen ja sitä erikseen hae eiu hän sitä myöskään saa vaan joutuu oikeusmurhan kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin ensi alkuun vaikuttaa ihan tolkun naiselta. Ehdotonta plussaa K-negatiivisyydestä. Se tutumpi L-positiivisuushan on oulun alueella jo tuttua eikä millään muotoa hyvässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:37
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia
6:13
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
6:00
Etäkoulussa onnistutaan yhdessä – Oulun siku-lautakunta esittää laatusuosituksia etäopetukseen Lukijalta
6:00
Ensimmäinen erä kankaisia suusuojaimia tulee Ouluun tällä viikolla – "Tarve on kymmeniä tuhansia suusuojaimia, päiväkäyttö tuhansia" Tilaajille
7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image