Kotimaa

Kelan tutkija laski, kenen kukkarosta hallitus leikkaa: ”Tu­lon­me­ne­tyk­set olisivat suurimpia pie­ni­tu­loi­sil­la”

Tulonmenetykset olisivat laskelmien mukaan suurimpia pienituloisilla. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 1.9.2016 11:08 | Päivitetty 1.9.2016 11:09
Lauri Nurmi

Kelan tutkija Elina Ahola on laskenut budjettiesityksen etuusleikkausten vaikutukset ihmisten talouteen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus suunnittelee vuoden 2017 budjettiesityksessään 0,85 prosentin leikkauksia moniin sosiaalietuuksiin. Leikkaukset koskisivat kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia, kuten työmarkkinatukea, peruspäivärahaa, lasten kotihoidon tukea, kansaneläkettä ja takuueläkettä. Lisäksi leikattaisiin lapsilisiä.

– Pienituloiset menettäisivät leikkausten vuoksi eniten. Osa saatavasta säästöstä siirtyisi menoeräksi toimeentulotukeen, Ahola kiteyttää tuloksensa tutkimusartikkelissaan.

Tulonmenetykset olisivat Aholan laskelmien mukaan suurimpia pienituloisilla. Etuusleikkaukset lisäisivät hieman tulonjaon epätasaisuutta ja nostaisivat köyhyysastetta arviolta noin 0,1 prosenttiyksikköä.

Suunnitellut etuusleikkaukset veisivät useimmilta alle 100 euroa vuodessa

– 97 prosenttia kotitalouksista menettäisi leikkausten vuoksi vuodessa korkeintaan 100 euroa, Kelan tutkija Ahola arvioi selvityksensä esittelytekstissä.

Joka kolmannella kotitaloudella etuusleikkaukset eivät muuttaisi käytettävissä olevia tuloja käytännössä lainkaan. 30 prosentilla kotitalouksista tulot vähenisivät vuodessa 11–50 euroa, ja noin neljänneksellä ne vähenisivät 51–100 euroa.

Joka kymmenes kotitalous menettäisi vuodessa korkeintaan 10 euroa.

Yli 100 euron tulonmenetys koskisi vain paria prosenttia kotitalouksista.

0,85 prosentin leikkaus ei koskisi toimeentulotukea, mikä suojelee kaikkein pienituloisimpien tulotasoa.

Leikkaukset kasvattaisivat kuitenkin toimeentulotukimenoja, tutkija arvioi.

– Samalla muiden etuuksien leikkaukset johtaisivat toimeentulotukimenojen kasvamiseen. Osa saatavasta säästöstä siirtyy siis menoeräksi toimeentulotukeen, Ahola uskoo.

Kelan tutkija selvitti mikrosimuloinnilla 0,85 prosentin etuusleikkausten vaikutuksia kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin ja tulonjakoon verrattuna tilanteeseen, että etuudet olisi jätetty ennalleen. Käytettävissä olevat tulot tarkoittavat tuloja, joista on vähennetty verot. Aholan arviossa tulot on suhteutettu kotitalouden henkilömäärään.

Selvitys on osa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Tackling Inequalities in Time of Austerity – Eriarvoisuuden torjuminen niukkuuden aikana (TITA) -tutkimushanketta. Hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Tukholman yliopisto, Diakonia-ammattikorkeakoulu, THL ja Kela.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (123)

Eläkeliiton (Kuuskoski) mukaan pienistä Eläkkeistä katoaa n.2% vuoteen 2020 mennessä?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikata voi vaan sieltä minne verovaroin kerättyä rahaa jaetaan. Verotusta ei kestä enää yhtään kiristää. Ilmaisia kotiin ilman mitään vastiketta maksettavia etuuksia on vaan leikattava. Millä oikeudella toiset elävät kotona toisten tekemällä työllä. Kaikki vaan jotain hommaa tekemään, miksi ilmaisia etuuksia jos työkykyinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis ihan oikeasti ihmiset, vieläkö aiotte äänestää kepua tai kokoomusta tai kynnysmattopuolue persuja? Ei mulla muuta. Koko karmeus on kaikkien nähtävillä, vetäkää johtopäätökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minä tosiaankin menen päivästä kolmantaan 600 eurolla /kk, ilman muita tukia, niin tartteeko kukaan muukaan sen enempää. Tuosta maksan lainoja 450 euro /kk. Mutta rysähdyshän se tietenkin on tulossa, mikäli ei löydy mitään töitä edes osa-aikastakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulonsiirtojahan ne valtion menot ovat.Kun pitää säästää niin sieltähän säästökohteita löytyy. Näyttää kyllä vähän siltä että keskituloisten veroruuvin kiristäminen vie siihen tilanteeseen että työssäkäynnistä on aika vähän hyötyä.Kun alkaa kohta tulonsiirroilla pärjäämään paremmin. Ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksella on työttömyysmenojen leikkaamisen keinot vähissä. Jos halutaan lisätä työpaikkoja, niin rahaa pitää antaa työnantajalle, rahaa ei ole. Toisaalta verohelpotuksia työnantajalle työllistämisestä on turha myöntää - eivät ne maksa veroja nyttenkään.
Leikata ja säästää pitäisi työttömyysmenoissa, mutta miten? Leikataan työttömyysturvaa tavalla tai toisella ja hei! Annetaan se leikkaustyö työmarkkinajärjestöille valmisteltavaksi, näin me tehdään.
Ja pannaan viisi vuotta työttömänä olleet kuuskymppiset eläkkeelle eikä kerrota ääneen, että ehdot ovat hanurista; työeläke laskee viitisen % per vuosi ennen oikeata eläkeikää, arviolta niillon 30 vuoden työeläke lakkarissa, se tekkee about 1200 euroa tienattuua työeläkettä per kk, siitä saadaan pois pari sataa, säästöä se on sekin, 5000 eläkkelle x 200 €/säästö x 12 kk on toistakymmentä miljoonaa vuodessa. Niin, johan saahaan nostettua omaa palkkaa ja kummasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainasin 16-vuotiaana Nobel-kirjailija Harry Martinsonin omaelämäkirjallisen kirjan Nässlorna blomma (Nokkoset kukkivat). Kirja teki lähtemättömän vaikutuksen. - Sen viesti oli kirkas.
Ihmisiä ei saa jättää heitteille vaan heistä tulee pitää huolta.
Martinson edusti hyvinvointivaltion arvoja, solidaarisuutta ja tasa-arvoa.
Tätä näkemystä ovat yrittäneet horjuttaa niin moraalisen ja älyllisen haaksirikon kärsineet taistolaiset kuin utopistiset markkinafundamentalistitkin.
- Professori Sixten Korkman , Sana-lehdessä 5. joulukuuta 2013

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä että kepu ja kokoomus ajoivat maan rappiolle. Kun puhuvat niin tarkoittavat aina porvarien etua .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää siihen vielä yksi hallituksessa istuva porvaripuolue lisää, ellei peräti eniten oikeella oleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset ajavat 55 vuotta täyttäneet pois työelämästä odottamaan 5 vuoden päästä koittavaa armahdusta. Hyvää tarkoittava hölmöys tuotti nyt uudenlaista ikärasismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi pikkuhilijaa aika uskua, että rikkaat päättäjät ovat vain omiensa puolella. Uskokaa pois, että me köyhät ollaan kusessa. Suurin uutisin kerrotaan jos minkälaisista vähennyksistä vaan jätetään sanomatta mitä maksuja tästä seuraa eläkeläisille ja vähätuloisille. Näin se on aina mennyt ja menee. Elämä on tällaista ollut aina eikä se siitä muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä tiedän tämän. Yritän valistaa muitakin tilaisuuden tullen, mutta kovapäisiä ovat. On niin helppoa uskoa ympäripyöreisiin lupauksiin siitä, että kaikki voittavat ja joka päivä on karkkipäivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luukulta luukulle. Mutta perustulokokeilu vasta on pommi. Laskin että se kaataa taloutemme ja menettäisin yli 300euroa kk. Kaikkiaan liki 40% sosiaaliturvasta , se ei ole juustohöylä vaan teurastus. Lapsikorotukset korotettu työmarkkinatuki ja 9eur/pv ( työkokeilussa) sekä kaikki verovähennykset mm asuntolainan korkovähennykset ja mahdolliset pätkätyön työmatkakulut vähennyksinä. Taloutta ei ole laskettu tällaiseen vaan työmarkkinatuki oli viimeinen raja. Toimeentulotuki ei huomioi lainan lyhennyksiä ja myynti ei onnistu.
Hallitus pitää arpajaiset kaadetaanko perheemme talous loppuiäksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän toimeentulotuki ole tarkoitettu lainojen maksua varten? Korkeintaan siirtymävaiheen verran mutta yleensä on aikaa ennakoida muutoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (123)

Uutisvirta

108
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
70
Oulun Teatterin johtaja Kari-Pekka Toivonen irtisanoutui – Karhula: "Mitään akuuttia syytä eroamiseen ei tiedossani ole"
69
Hallituksen työllisyyspolitiikka sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-73 - Sipilä: Irtisanomislain valmistelua jatketaan
47
Uudet polttoainemerkinnät voivat hämmentää tankkaajia – B on diesel
45
Kelan pääsy asiakkaiden tilitietoihin voi helpottua – "Sähköisiä tiedonsaantioikeuksia on helppo käyttää väärin"
37
Ympäristöministeri Tiilikainen teki ilmastolakiesityksiä – kivihiili kiellettäisiin 2029, biopolttoaineet korvaisivat
32
Kalen! kalluppi: Yritäkkö nää estää ilimastonmuutoksen?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkerahastoissa on rahaa vaikka latoja kattaa. Miljardikasat sen kun kasvavat. Sieltä on varaa jakaa pienituloisille el... Lue lisää...
Rahaa riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image