Kotimaa

Kela vastaa sel­vi­tys­pyyn­töön päätöksenteon au­to­ma­ti­soin­nis­ta: "Toimintaan ei liity pe­rus­tus­lail­li­sia ongelmia"

Kela vastasi perjantaina oikeuskanslerin selvityspyyntöön päätöksenteon automaatiosta. Automaattien avulla Kela tavoittelee nopeampaa palvelua ja säästöjä. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 20.12.2019 16:06
Ida Kannisto

Kelan mukaan lainsäädäntöä pitää kehittää vastaamaan nykytilannetta. Puutteellinen lainsäädäntö ja siitä johtuva epätietoisuus hidastavat automaation kehittämistä.

Kelan mukaan sen toimintaan ei liity perustuslaillisia ongelmia. Kela antoi perjantaina 20. joulukuuta vastauksen oikeuskanslerin selvityspyyntöön, joka koski päätöksenteon automatisointia.

Oikeuskanslerinvirasto kiinnitti asiaan huomiota aikaisemmin syksyllä ja antoi Kelalle selvityspyynnön asiasta (LM 28.11.2019).

Kela perustelee perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa automaatiota sillä, että Kelan etuuksilla turvataan asiakkaiden perustarpeita, joihin tulisi vastata ilman viivytyksiä. Kelan mukaan automaatio mahdollistaa tämän tilanteissa, joihin ei liity tapauskohtaista harkintaa.

Päätöksiä tekevä automaatti toimii ilman ihmistä. Se on katsottu sopivaksi menetelmäksi esimerkiksi opintotukea koskeviin päätöksiin silloin, kun Kelan järjestelmässä on tieto, että hakija on hyväksytty opiskelijaksi ja kaikki tiedot täsmäävät (LM 28.112019).

Nopeampaa palvelua ja säästöjä

Kela kuitenkin sanoo, että lainsäädäntöä tulisi kuitenkin kehittää vastaamaan nykytilannetta. Puutteellinen lainsäädäntö ja siitä johtuva epätietoisuus hidastavat automaatiota tukevia kehittämishankkeita.

Kehittämishankkeilla Kela kertoo tavoittelevansa laadukkaampaa ja nopeampaa palvelua ja säästöjä.

Automaatio mahdollistaa enemmän työvoimaa työhön, jossa harkintaa tarvitaan tai jossa asiakkaat tarvitsevat henkilökohtaista tukea. Jos Kela korvaisi nykyisen automaation manuaalisella työllä, se edellyttäisi noin 2 000 uuden toimihenkilön palkkaamista, selviää Kelan tiedotteesta.

Kela ei näe, että automaation kehittäminen olisi uhka asiakkaiden perusoikeuksille vaan pitää sitä pikemminkin asiakkaiden ja yhteiskunnan etuna.

– Asiaa koskevan lakiesityksen eteneminen on viivästynyt. Sen vuoksi ollaan tilanteessa, jossa aiheeseen liittyvää kattavaa kansallista lainsäädäntöä ei ole, toteaa Kelan etuusjohtaja Anne Neimala tiedotteessa.

Kela sanoo, että automaatiota koskevan lainsäädännön valmistelu tulisi käynnistää pikaisesti. Asian yleisistä puitteista tulisi säätää yleislailla, ja lisäksi Kela sanoo tarvitsevansa omaan toimintaansa liittyvää erityistä lainsäädäntöä. Tämän tavoitteen edistämiseksi Kela toivoo tukea myös valtioneuvoston oikeuskanslerilta.

MAINOS

Kommentoi

Eduskunnankin voi huoleti korvata tuollaisella tietokoneella, se hyväksyisi tai hylkäisi automaattisesti Brysselistä tulevat määräykset, muuta ei tarvittaisi. Ongelmatilanteisas virkamiehet tarkistaisivat onko tietokoneen päätös oikeusvaltioperiaatteen mukainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Automaatti ei osaa tutkia kuntoutumista. Jos kuntoutus jää automaatilta myöntämättä, se tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Terveysongelmat pahenevat ja inhimillisyys kärsii. Erityisesti henkilöillä, joilla on pitkäaikaissairaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kela on jo nyt virheautomaatti.
Menotkin ovat tulojan laskuissa.
Onneksi kela ei vastaa mistään tärkeästä, vaan keskittyy nöyryyttämään köyhiä.
Säästöä tuo jos lakkautetaan koko kela- eihän siellä ole kuin suojatyöpaikkoja niille ketkä eivät pysty tuottaviin töihin, mutta joille on luvattu kohtuuttoman suuri palkka osaamiseen nähden.
Käyttäkää automaattiraha koulutukseen. Esim suomen kielestä voisi aloittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelassa tehdän paljon turha työtä kun ei anneta tietokoneen rakaista selviä hakemuksia.
Onkin selvä että henkilökunta pelkää että tietokone syrjäyttä heidät ja osa joutuisia tämän takia siirtymään muihin töihin.
Kun Kelan henkilö rakenneta tarkastelaan siellä on monia joilla eläke ikä on lähelä ja nämä poistu sieltä luonnollisesti sen myötä ja kun lisä ei oteta jää vain riitävä henkilökunta.
Jonka työ taaka voidan jatkuvasti enemän siirtä tietokoneele.
Esim. kaikki netisä tehdyt hakemukset tietokone voisi saman tien käsitellä ja laitaa heti vastauksen hakijale samantien.
Myös jos jotakin tietoa puutuu siitäkin tulisi heti pyyntö joloin tietysti ratkaisu jäisi odotamaan tuota tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä siitä, että lakia pitää muuttaa, mutta se vastuullinen viranomainen on silti päätöksen takaa löydyttävä, sillä muutoin joudumme oikeusturvan kannalta kestämättömään tilanteeseen. Sitä paitsi KELA:n ja verottajan toiminta on rikkonut perustuslakia, sen 2§ 3 momenttia, jossa todetaan: "Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia".

Tästäkin asiasta on kyllä yritetty jo aikoja sitten päättäjiä herätellä (mm Sipilän hallitusta), mutta aina tuntuu olevan "tärkeämpää" toheltamista menossa, kuin lainsäädännön ajantasaisuus ja ristiriidattomuus. Ehdotan nyt taas kerran tässä sellaisen riippumattoman elimen perustamista, joka kävisi läpi koko Suomen lainsäädännön ja kirjaisi puutteet ja ristiriidat ylös työlistaksi hallituksille ja eduskunnille. Sitä korjattavaa ja uudistettavaa siellä nimittäin riittää ainakin sukupolven ajaksi, vaikka eduskunnalta poistettaisiin tauot kokonaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitä, että verotusta yksinkertaistetaan. Joka vuosi tulee uusia lakeja, jotka Verohallinnon pitää panna käytäntöön entisten lisäksi.
Miksi näitä sulle, mulle verolakeja hallitus ja eduskunta tehtailee ? Verotus ei tällä menolla tule koskaan yksinkertaistumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuten vierastaistelijoiden ja rekrytoijien matkakustannusten maksamiseen taistelualueille ja takaisin. Kestänyt pitkälle toista vuosikymmentä.
Ei mitään ongelmaa. Nyt kun asia on vaarassa nousta enempi esille, mahdollisimman kova hässäkkä päälle muutaman lapsen palautuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:52
Johtava asiantuntija: Britannialta voi kestää puoli vuotta palata takaisin "normaaliin"
10:50
Ulkomaisia kausityöntekijöitä ei välttämättä saada maaseudun kausityöhön – yrittäjiä pyydetään varautumaan
10:36
Aurinkoiseen kevätsäähän täyskäännös tiistaina Oulun seudulla – Lunta pyryttää jopa 10 senttiä, tuuli puhaltaa lähes myrskylukemissa
10:20
Penkkiurheilijan juhlaviikot vaihtuivat jämäviihteen sekäjätteeseen – tv-kanavat yrittävät tukkia urheilun tyhjentämää ohjelmakarttaa arkiston helmillä Tilaajille
10:10
Talvinopeusrajoitusten poistaminen alkaa Suomessa tällä viikolla – maan pohjoisosissa kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan myöhemmin
10:00
Kalevan kevätseuranta: Pulmusia voi nähdä suurina parvina – Hailuodossa laskettu tuhansia pulmusia
9:26
Unkarin Orbán hankkii laajat poikkeusvaltuudet koronaviruksen vuoksi
72
Näkökulma: Poliitikkojen päätökset ovat kriisioloissakin poliittisia päätöksiä – Suomi säätää tiukkoja rajoituksia, Ruotsi koettaa jatkaa normaalia elämää
11
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kiistää vastakkainasettelun koronakriisin hoidossa: "Minulle ei ole tehty mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä"
10
Miksi Kempeleen Shellillä saa yhä syödä? "Uudellamaalla liikenneasemien ravintolasalit on jo suljettu"
8
Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 11 henkilöä – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
8
Kiitos kaikille yhteistä vastuuta kantaville – ruikutusta ja uhkia syntyy useimmin siellä, mistä on vähiten omaa halua ja rohkeutta ottaa asioista selvää, ja toimia yhteisöllisesti Lukijalta
7
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
5
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi minun pitäisi jumiutua neljän seinän sisään?

Ei pidäkään. Kaupassa on pakko käydä ja ulkoliikuntakin on suositeltavaa. Omaisistakin on huolehdittava. Lähikontakteja ... Lue lisää...
Ulkona saa käydä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image