Kotimaa

Kela-siirron seuraus: Lääkäriin entistä useammin toi­meen­tu­lo­tuel­la

Terveydenhuollon asiakasmaksut iskevät voimakkaasti kaikkein köyhimmistä seuraavaan ryhmään, joka ei ole enää oikeutettu toimeentulotukeen. KUVA: Lehto Katja
Kotimaa 7.10.2016 6:00
Virpi Niemistö

Kun toimeentulotuki ensi vuonna siirtyy Kelan maksettavaksi, yhä useampi pienituloinen hakee ja saa toimeentulotukea myös terveydenhuollon asiakasmaksuihin.

Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sosiaalipolitiikan tutkimusyksikön päällikkö Pasi Moisio.

– Kun toimeentulotuki siirtyy Kelaan, josta moni saa jo nyt jotain etuutta, niin hakemisen oletetaan helpottuvan ja tiedon lisääntyvän siitä, että voi tukea saada. Ja toimeentulotuen hakemisen leiman arvioidaan vähenevän, kun hakemuksen voi jättää Kelaan, hän selvittää.

Moisio muistuttaa, että myös hallituksen budjettiesityksessä toimeentulotuen asiakkaiden määrän ennakoitiin kasvavan ensi vuonna 40 prosentilla ja toimeentulotuen menojen 25 prosentilla.

Terveydenhuollon asiakasmaksut iskevätkin voimakkaasti kaikkein köyhimmistä seuraavaan ryhmään, joka ei ole enää oikeutettu toimeentulotukeen.

– Asiakasmaksut ovat regressiivisiä eli ne ovat samansuuruisia tuloista riippumatta. Lisäksi niitä maksaa ikään kuin vain osa kansasta, koska työssäkäyvät ovat työterveydenhuollon piirissä.

Moisio huomauttaa myös siitä, että Suomessa on ylipäätään muita Pohjoismaita korkeampi kotitalouksien rahoitusosuus terveydenhuoltomenoista.

Lue lisää 07.10.2016 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Ei se KELA:sta johdu. Kun asiakaspalvelumaksut nousee, mutta pienituloisten tulot ei nouse vastaamaan elinkustannuksten nousua, vaan niitä päinvastoin leikataan ja jätetään indeksikorotukset tekemättä, niin toimeentulotukihan se on viimesijainen laskujen maksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Moisio muistuttaa, että myös hallituksen budjettiesityksessä toimeentulotuen asiakkaiden määrän ennakoitiin kasvavan ensi vuonna 40 prosentilla ja toimeentulotuen menojen 25 prosentilla".
Kyllä nämä luvut ovat sellaisia lukuja että politikoilla luulisi hälytyskellot soivan kun tekevät leikkauksia vähäosaisten tuloihin.
Hyvinvointivaltio on muuttumassa vinhaa vauhtia pahoinvointivaltioksi.
Valitettavasti, sanoisi Martti Ahtisaarikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinvointivaltio on ollut pahoinvointia työssäkäyville veronmaksajille jo vuosia. Sossupummit on juhlineet ilmaisella rahalla, joka on kiskottu työtätekevien selkänahasta. Yli puolet tuloista verohin ihan normaalituloilla kun huomioidaan välilliset verot, polttoaineet, jne.
No, nykymenon jatkuessa tulee pää vetävän käteen, kohta ei ole enää ketä verottaa, sitä odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minuun nämä asiakasmaksut kolahtavat kaikkein eniten. Olen juuri sitä ryhmää, joka ei juuri ja juuri saa toimeentulotukea. Sipilä kurittaa juuri minua. En hyvällä katsele tätä porvarihallituksen menoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveyskeskuksen vuosimaksu on vähän yli 40€, kertakäynnin 20€ ja risat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta terveyskeskusmaksut ovat häpeällisen pieniä. Lähes ilmaista ei arvosteta. Viimeksi kun kävin käynti maksoi 11 euroa; sillä saa myös tarvittavat laboratoriotutkimukset, jotka maksavat oikeasti paljon yhteiskunnalle. Terveyskeskuslääkärit osaavat hoitaa yleisimpiä vaivoja paljon paremmin kuin yksityislääkärit, jotka ovat kiinnostuneempia omista ansioistaan kuin potilaiden parantamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..tässä on? Terveyskeskus- ym. hoitomaksut on ennekin hyväksytty toimeentulotuen piiriin. Ilmeisesti artikkeli vain haluaa korostaa yleensä tuen hakijoiden määrän kasvua. Piti lukea kaksi kertaa, että tajusin pointin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksissa on todettu, että läheskään kaikki toimeentulotukeen oikeutetut eivät sitä hae. Ehkä tilanne tosiaan muuttuu, kun tuki haetaan Kelasta. Ja kyllä hallitus ajaa leikkauksilla uuttakin väkeä hakemaan toimeentulotukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image