Kotimaa

Kela-korvausten leik­kausai­keil­le tyrmäys yrittäjien Pen­ti­käi­sel­tä: "Tulee vaikeuttamaan hoitoon pääsyä, pidentämään jonoja"

Mikael Pentikäinen kertoo, että työllisistä on yksinyrittäjiä noin 13 prosenttia. Juuri yrittäjät ovat luonnostaan ensimmäisinä etsimässä uusia bisnesmahdollisuuksia. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 8.2.2020 12:08
Arja Mikkola

Suomen Yrittäjät ajaa yrityksille oikeutta sopia toisin, jos osapuolet haluavat sitä yhdessä. Yksinyrittäjien piirissä olisi potentiaalia luoda työpaikkoja.

Kuluneella viikolla julkistettu hoitajamitoitusratkaisu huolestuttaa Suomen Yrittäjiä (SY).

Rahoituksen paikkaamiseksi ajateltu sairaanhoidon Kela-korvausten voimakas leikkaus olisi lyhytnäköistä politiikkaa, arvioi toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Se tulee vaikeuttamaan hoitoon pääsyä, pidentämään jonoja ja syventämään eriarvoisuutta. Pelkään, että hoitajamitoituksen rahoittaminen leikkaamalla kelakorvausta on hölmöläisten hommaa, ennakoi Oulussa perjantaina vieraillut Pentikäinen.

Hän toteaa, että korvaukset ovat tärkeitä henkilöille, joiden olisi päästävä suoraan erikoislääkärille. Varakkailla on toki varaa maksaa yksityislääkäri tai ottaa vakuutus, mutta pienituloistenkin olisi päästävä käymään esimerkiksi gynekologilla, korva- ja lastenlääkärillä.

Ylipäänsä olisi Pentikäisestä harkitsematonta rakentaa monipuolista, 18 500 yrityksen sote-kenttää julkinen kylki edellä.

– Tällä hetkellä se (sote-ala) toimii täydessä sumussa, eikä tiedä, mitä heille on luvassa. Moni miettii, kannattaako tällä alalla jatkaa vai lähteäkö katsomaan jotakin muuta. On erittäin riskialtista, jos sote-alan yrittäjille syntyy sellainen vaikutelma, että heillä ei ole mitään väliä.

Jotta kenttä ei pirstaloidu, päättäjien pitäisi pikaisesti lähettää yrittäjille signaali siitä, että heitä tarvitaan myös uudistuksen jälkeen.

SY:n tähtäimessä on, että Suomi olisi mahdollisimman hyvä paikka yrittää. Yleisesti Suomi pärjääkin hyvin vaikkapa kilpailukyvyn osalta. Palkkojen joustamattomuus kuitenkin harmittaa. Jäykkyys ilmenee 139. sijana Maailman talousforumin rankkauksessa.

– Meillä palkat eivät nouse, kun menee hyvin ja ne eivät laske, kun menee huonosti. Eikä huomioida, jos joku on hyvä. Palkankorotukset menevät liian usein yleiskorotuksena riippumatta työntekijän kyvystä luoda arvoa yritykselle.

SY:n ykköstavoite onkin se, että työpaikoille pitäisi saada oikeus sopia toisin kuin työehdoissa, jos siitä on hyötyä sekä yritykselle että työntekijöille.

– Jos yhdessä halutaan.

Erityistä huomiota kaipaavat yksinyrittäjät. Pentikäinen laskee, että jos yksinyrittäjistä joka kolmas palkkaisi työntekijän, työttömyysongelma olisi ratkaistu.

– Meillä syntyisi 60 000 uutta työpaikkaa.

Taloudellinen riski ensimmäisen kokopäiväisen työntekijän palkkaamiseksi on kuitenkin iso. Etenkin korkea irtisanomissuoja askarruttaa pieniä työnantajia.

– Jos palkataan väärin, arvellaan, ettei päästä eroon.

Hallitus onkin lupaillut rekrytointitukikokeilua.

– Idea olisi se, että tutkittaisiin, mikä vaikutus rekrytointituella on. Me uskomme vahvasti, että sillä on merkitystä.

Pentikäinen kehuu 3,5 vuoden kokemuksella sitä, miten yrittäjät sanovat asiat suoraan ja sitä, että heitä nykyään myös kuunnellaan.

Ilmastonmuutos on jo saanut yrittäjät liikkeelle. Sillä juuri yrittäjät ja tutkijat hakeutuvat Pentikäisen mukaan etujoukoissa sinne, missä näkyy uusia mahdollisuuksia.

SY on esittänyt ilmastovakuusrahastoa asumisen päästövähennysten toteuttamiseksi myös siellä, missä ei saa pankkilainaa.

Ongelmiakin on. Kunnat tuntuvat jarruttavan hajautettujen energiamuotojen käyttöönottoa, vaikka esimerkiksi puistoon voisi rakentaa maalämpökaivon.

Kaksi kolmesta yrittää yksin

  • Suomen Yrittäjien 115 000 jäsenyritystä työllistävät yrittäjineen kaikkineen noin 660 000 suomalaista.
  • Vähän yli puolet yrittäjistä Suomessa eli noin 185 000 on yksinyrittäjiä.
  • Kaksi kolmesta yrittäjästä on yksinyrittäjä. Määrä kasvaa Pentikäisen mukaan vuosittain Suomessa noin 4 000:lla.
  • 40 prosenttia yksinyrittäjistä tienaa alle 2 000 euroa kuussa.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Kela korvausten leikkaus yksityisillä hoidettaessa ,jakaa ihmiset lisää eriarvoiseen asemaan.
Nyt jo maksetaan veroissa pakko ottona sairauskulu maksuja.
On todella väärin että jotkut joutuvat maksamaan nämä kaikki ja toiset vain käyvät lääkärissä ja hoidoissa eivätkä maksa mitään.Kela ,siis me muut maksetaan kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mediamme julkaisee usein vähäpätöisiäkin asioita, sen sijaan vaietaan visusti joskus miljardiluokan menoistakin. Ilmaispalveluja ei Suomi-nimisessä valtiossa ole. Joku/jotkut maksavat kaiken. Sitä ei haluta sanoa - ja nimenomaan ei sitä, mitä mikin maksaa, mitkä ovat todelliset kustannukset? Jonkun on nimittäin kaikki kustannettava, myöskin julkisen sektorin palvelut terveyskeskuskäynteineen.

Käyntien kustannukset ovat toki tarkkaan tiedossa, ovat olleet aina. Medialla ei ammattilehtiä lukuunottamatta ollut koskaan kykyä/halua/uskallusta julkistamiseen, saatikka vertailuun maan sisällä - saatikka käyntihinnan kansainväliseen vertailuun, vaikkapa nyt edes EU:n sisällä.
En toki odota julkistamista nytkään, toimittajakunnan poliittinen orientaatio ja sisäinen solidaarisuus ovat esteenä. Muita teitä on pakko käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lapset lääkäriin pääsee, kun lähes kaikilla on vakuutus. Työikäsillä taasen työterveyslääkäri. Ja jos ihminen todellista hoitoa tarvitsee sairauksien kanssa, niin se on sitten julkinen josta sitä saa. Mitä tulee yksinyrittäjän, ensimmäisen henkilön palkkaamiseen, niin silloin asiakkailla pitää olla ostovoimaa. Eikä hekumoida joistaan Kiky-talkoista. Niin, haluavatko työnantajat nostaa palkkasummaa? Ostovoima.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli suomeksi sanottuna Pentikäinen on huolissaan että Yksityisyrittäjä-Lääkäreiden koijaus-liiketoimintamalli romahtaa ja näiltä hillopäälliköiltä katkeaa mannasuoni ? Sitähä tuo tarkoittaa käytännössä ja siitähän tuo on "huolissaan", ei suinkaan siitä mistä se VÄITTÄÄ olevansa huolissaan. Voisi toimittelijatkin tehdä jotain sen palkkansa eteen ja tentata kunnolla sekä kirjoitta asioiden taustat myös juttuun, eikä vain toimia näiden luippareiden äänitorvina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentikäinen on loistava esimerkki sananlaskun paikkansapitävyydestä "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat". Nyt jo pitäisi kovakalloisimmallekin olla jo selvää, ettei terveyspalveluja tai hoivapalveluja saa jättää bisneksentekijöille. Ahneuden takia näillä bisnes nousee tarkeimmäksi ja palvelut kutistuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän Pentikäinen meinaakin että bisnes mielessä vanhuksia pitää ,hoitaa ja joka vuosi pitää voittojen kasvaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentikäinen puhuu työantajan suulla täysin höpöä, yrittäjät kun ovat sitä mieltä että vanhusten parempaan hoitoon kuuluvat rahat kuuluvat heille. Onko siis Pihlajalinna ym. pienipalkkaisten lääkärien omistamat keskukset yrittäjiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida isot putiikit kuulua suomen yrittäjiin. Eikö tuolla mainita että suurin osa on pieniä yrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon yksityispuolta käyttäneenä kannatan hallituksen esitystä. Se 15 e, jonka Kelalta saa korvausta, menee toimistomaksuun eikä estä yksityisellä käymistä. Köyhemmänkään kukkarossa se ei ole ratkaiseva tekijä päätöksenteossa, koska korvaus on niin mitätön. Mielelläni maksan sen itse ja seuraan tyytyväisenä sitä, kuinka vanhusten hoito paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Kela-korvausten lakkauttaminen vaikuttaa lasten, nuorten ja veteraanien yksityisen sektorin lääkärikäyntikustannuksiin ? Työterveyshuollon kulut ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi sote kaatui mahdottomuuteensa. Nämä yksityistämisen kannattajat vain olisivat päässeet kiinni verorahoihin, joka oli ainut tarkoitus, ei todellakaan mikään hoitojonojen purku tai ihmisten helpompi pääsy lääkärille. Oman edun tavoittelu siis lyhyesti sanottuna.
Kyllä heitäkin tarvitaan ja se on hyvä jos jollakin on vara maksaa enemmän, niin se maksaa sitten. Sehän on hyvä kaikkien kannalta, eikö?
Miksi se on niin vaikeaa? Ei saa olla liian ahne. Vain sopivasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkinen terveydenhoito on rakennettu ja tarkoitettu jokaiselle hoitoa ja apua tarvitsevalle koko maata kattavaksi palveluksi. Tasa-arvoa parhaimmillaan. Kiitos inhimillisten poliitikkojen ja verorahojen.

Yksityislääkärit eivät ole kaikkien ulottuvilla ihan pelkästään todella korkeiden taksojen vuoksi. Ihmettelen, miten kelakorvauksia ylipäätään on jaettu auliisti kompensoimaan ylihinnoitettuja yksityislääkäritaksoja. Jospa tähän tulee nyt muutos.

Menköön yksityiselle, kenen oma kukkaro kestää palvelun haun. Tai työnantaja maksaa viulut, kuten niin usein nykyään työterveyshoito on siirtynyt näille yksityislääkäriasemille.

Pentikäinen ajaa voimakkaasti yrittäjäjien ja suursijoittajien asiaa ihan uskonnollisen taustansa vuoksi. Moni lääkärikeskus pohjoisessa on nykyään lähes yksinomaan lestalääkäreiden varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa pakko mennä yksityisille jos meinas hengissä pysyä. Onneksi sieltä on päästy pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on varmaan välillä monen kokemus. Kaupungin omien erikoislääkäreiden määrän supistaminen ja säästötoimien vuoksi palvelu ei pelaa enää niin kuin ennen muutoksia. Julkisen puolen vahvistaminen on niiiiiin tervetullut juttu Oulussa, sitä odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No höpö höpö. On se kumma jos sairas olet, siis oikeasti, sinne julkiselle loppujen lopuksi pääset. Vai meinaakos joku että joku pörssilääläri firma tekisi ohituleikkauksen, tai muun vaativan operaation julkisen hinnoilla? Entäs jos saisit infarktin jossakin pörssi lääkårikeskuksessa, kauanko pitäisivät hoidossa ennenkuin lennåttåisivät oysiin saamaan oikeaa hoitoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen yksityiselle vaikka yöllä jos pääsis. Oys:n päivystys ei pelitä edelleenkään. Onneton paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Digitaalisuuteen vedotaan kun luullaan että ihmiset ovat tyhmiä ja uskoo. itse koodarin kokemuksellla sanon että digitaalisuudella ei ole ollut kustannuksia alentavaa vaikutusta ole juurikaan missään projektissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 v koodia ... Ja toki alkuperäisen hankkeen budjetti yleensä levähtää auki. Mutta jos on yhtään ollut ajatusta takana järjestelmää rakennettaessa, niin moni tehtävä saadaan automatisoitua tai muuten nopeammaksi => vähemmän ihmisiä palkkalistoilla ja vähemmän työaikaa = säästöä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image