Kotimaa

Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa

Käsityömestari Mervi Pasasen on luennoinut Euroopassa suomalaisesta lautanauhasta ja kirjoittanut useita teoksia muun muassa neulakinnastekniikasta ja suomalaisista lautanauhoista. Pohjoismaissa lautanauhakudonta eli loistokauttaan rautakaudella ennen nauhapirran yleistymistä. KUVA: Kirre Koivunen
Kotimaa 24.6.2018 9:00
Kirre Koivunen

Tyr-jumalan riimu joutui tulilinjalle Norjassa. Swastika eli hakaristi on haluttu kieltää. Toisille Suomen leijona on merkki kunnioituksesta isänmaata kohtaan, toisille nationalistinen kauhistus. Norjalais-suomalainen lautanauhatutkimus kannustaa selvittämään muinaisten symbolien koko tarinan.

Viikinkiajan symbolilla, Tyr-riimulla, kuvioidut villapaidat eivät kelvanneet viime talvena Norjan talviolympiajoukkueen asuksi. Joukkue ei halunnut tulla liitetyksi Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, joka käyttää riimua symbolinaan.

Suomessakin suhtautuminen itsenäisyyden symboleihin on selvästi jyrkempää kuin vielä vajaa kymmenen vuotta sitten. Pieni vähemmistö on ominut vanhat tunnukset, kuten esimerkiksi Suomen leijonan, luoden sen ympärille negatiivisia ja jopa rasistisia mielleyhtymiä. Kovaa ääntä käyttäen he ovat yrittäneet muuttaa tämän symbolin kielen.

Etelä-Norjassa sijaitsevan Tingvatnin rautakauteen keskittyvän museon lautanauhatutkimus viestii selkeästi, että Tyr tai muutkaan muinaiset pohjoismaalaiset symbolit eivät ole natsisymboleja, eikä niitä pidä heille luovuttaa.

Museovastaava Katja Regevik toteaa, ettei historia ole kenenkään yksityistä omaisuutta.

– Historian kerronta ei saisi värjäytyä yhteiskunnallisten tilanteiden mukaan. Arkeologista materiaalia ei pitäisi varastaa vääriin tarkoituksiin. On suuri vääryys, jos riimumerkit annetaan identifioida uusnatsien omistusoikeudeksi, Regevik sanoo.

Lautanauhatutkimus ja siihen liittyvä pohjoismainen yhteistyöprojekti Suomen ja Norjan välillä muistuttaa laajemmasta kuvasta. Regevik toteaa esimerkiksi riimukirjoituksen olevan kaikkien yhteistä kulttuuriperintöä.

– Jos Pohjoismainen vastarintaliike yrittää omia merkittävän symbolin käyttöönsä vahingoittaakseen muita, niin meillä kaikilla on silloin vastuu muistuttaa alkuperäisestä käytöstä. Kulttuuriperintömme säilyminen ei saa olla sen varassa, että jonkun porukan annetaan omia tuhansia vuosia vanha symboli itselleen.

Tingvatnin museovastaava Katja Regevik kertoo lautanauhatutkimuksen kannustavan ihmisiä parempaan historiantuntemukseen. Museoilla on vastuu jakaa tietoa jokaiselle tasa-arvoisesti, eikä jättää sitä kirjoihin pölyttymään. KUVA: Kirre Koivunen

Hakaristia on piiloteltu yleisöltä

Erityisesti swastika-kuvio saattaa olla ongelmallinen. Toisen maailmansodan jälkeen hakaristin julkinen esittäminen on ollut rangaistavaa useissa maissa. Natsi-Saksan julman ja häpeällisen historian takia hakaristi on länsimaissa yhä tabu.

Vuonna 2007 Saksa aikoi ajaa hakaristin kieltävää lakia koko Euroopan unionin alueelle, mutta veti kuitenkin lakialoitteensa pois.

Suomen Valkoisen Ruusun suurristin ketjussa olevat hakaristit korvattiin kuusenhavuristeillä presidentti Urho Kekkosen toivomuksesta hänen vierailtuaan Ranskassa vuonna 1963.

Ranskan presidentti Charles de Gaulle oli peitellyt Kekkosen luovuttamaa suurristiä takkinsa liepeissä, koska juuri hän oli johtanut toisessa maailmansodassa ranskalaisten vastarintaa natsi-Saksaa vastaan.

Hitlerille hakaristi oli "ikuisesti antisemiittinen"

Yleisen tulkinnan mukaan swastika tulee alun perin Intiasta. Hyvin tunnettua symbolia on käytetty kaikkialla maailmassa paitsi Australiassa. Swastikalla on ollut myös useita erilaisia merkityksiä.

Pyörimistä kuvatessaan hakaristi saattoi kuvata nousevaa aurinkoa tai vuodenkiertoa, joihin liittyy elämä, onni ja hedelmällisyys. Hakaristin on uskottu antavan myös suojelusta pahoilta voimilta ja vihollisilta.

Adolf Hitler tukijoukkoineen rakensi omaa politiikkaansa ja filosofiaansa swastikan ympärille ideoimalla hakaristilipun.

Swastika eli hakaristi on ollut pitkään käytössä Pohjolassa onnen vertauskuvana. Suomessa ensimmäiset havainnot hakaristin käytöstä ovat rautakaudelta. Sittemmin hakaristiä tunnuksenaan on käyttänyt esimerkiksi Suomen puolustusvoimat, Lotta Svärd ja Suomen sairaanhoitajaliitto. KUVA: Kirre Koivunen

Saksa oli hävinnyt ensimmäisen maailmansodan ja maa eli kurjuudessa. Hakaristilippu symboloi Hitlerille uudelleensyntymistä ja voimaa rakentaa entistä vahvempi maa.

Intian arjalaiset nomadikansat käyttivät hakaristiä toisella vuosituhannella ennen ajanlaskua, ja natsien teorian mukaan arjalaiset olivat saksalaisten esi-isiä. Hitler päätti hakaristin olevan ”ikuisesti antisemiittinen”.

Pohjoismaissa swastikaa kudottiin rautakaudella

Pohjoismaisessa lautanauhaprojektissa tuodaan tekstiilit takaisin ihmisten tietoisuuteen arkeologisen arvonsa vuoksi.

Regevikin mukaan symbolien tarina on tärkeää kertoa. On hyvä tiedostaa, kuinka symbolit toimivat yhteiskunnassa ja miten swastika esiintyi myös kansainvaellusajan rautakautisissa lautanauhoissa.

– Tiedostamme, miten sitä on aiemmin kunnioitettu, ja kuinka sitä on joinakin ajanjaksoina väärinkäytetty. Tämän tiedon kertominen totuudenmukaisesti on myös kunnioittamista sodan uhreja kohtaan. Swastika ei ole pelkästään toiminut varastettuna natsi-symbolina, se on vain pieni osa sen kertomusta.

Lautanauhatutkimus

Suomen ja Norjan välinen yhteistyöprojekti.

Materiaalianalyysi ja väritutkimus ovat hankkeessa avainasemassa

Tutkimuksen avulla voidaan kertoa esimerkiksi, kenen kanssa Pohjoismaissa tehtiin kauppaa ja keiden kanssa on vaihdettu tietotaitoa.

Hanke kannustaa ihmisiä laajempaan historiantuntemukseen.

Tingvatn

Etelä-Norjassa Vest-Agderin lääninmuseon ylläpitämä rautakauteen keskittyvä museo ja kulttuurikeskus.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Ei ole hyväksi tällainen sairaanloinen merkkien piilottaminen. En kannata natsisimia tai sen vastapäätä, mutta yhden merkin ja vähänkään sinnepäin viittaavan merkin kieltäminen ei ole tervettä. Paljon parempi olisi antaa olla ja mennä eteenpäin elämässä.

ihmisiä kuoli, tiedetään. Historian aikana on ollut myös paljon muita hallitsijoita, jotka ovat tapattaneet enemmän tai vähemmän ihmisiä, mutta mistään ei ole tehty näin sairaanloista yhden merkin kieltämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentteja kun lukee niin tulee mieleen että sirpin ja vasaran hallussapito täytyisi kieltää vankeustuomion uhalla. Ja leijonat pitäisi poistaa Korkeasaaresta kun ne ovat äärikansallismielinen symboli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan naurettavaa totalitarismiä että tuhansia vuosia vanha, täysin perussymboli halutaan *kieltää* yhden onnettoman ajanjakson vuoksi. Eihän hakaristi itsessään ole mikään hyvä eikä paha, vaan kaikki riippuu käyttötarkoituksesta. Nyt ne kieltävät symboleja ja vitsejä, kohta ne tulevat ja vievät sinut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikäväkseni näin on todettava! istuvan presidentin aikakautena monet merkit juuri tuohon natsismin hakaristiin ovat nousseet esiin. Kovine arvoineen pienenä maana suurvaltojen välissä kekkulointina, kuin "riikinkukkona" tunkiolla. Rauhatyön kanssa sillä ei ole yhtään mitään tekoa. Mutta suomen osalta rauhattomuuten ja sen lietsomiseen Venäjää kohtaan kyllä ON!

On myös häveliästä ja suuri tahra suomen valtiolle ja suomen kansalle karkoittaa Venäläinen diplomaatti ilman minkäänlaista näyttöä syytöksistä Venäjää kohtaan. Oikea hallitsija EI! miellistele eikä liity pelkästään kannatuksen vuoksi edellämainittuihin toimiin.

Mikä osoittaa suurta aukkoa johtamisen taidoissa ja hallita asioita kokonaisuutena. Ei tätä maata ole rakennettu eikä hallittu ennenkään mielistellen ja kengänkantoja kopautellen. On yritetty kyllä, mutta tulokset on olleet " kutta perkkaa" pahemmat. Myös suomen ministereiden poikotti meneillään olevia MM - tason jalkapallo kisoja kohtaan Venäjällä. Osoitta typeryyttä ja alkukantaista vastakkain asettelua vuonna 2018 !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli todella suomikommarin mielipide, joka on elänyt koko elämämänsä suomut silmiällä. Olisiko aika jo herätä todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäisin vielä, että kommunismi on parasta mitä elämässäni on koskaan ollut, jopa suomut silmillä.
Kirjotusvirheeni sallittakoon, koska en kouluja käydä jaksanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin siis Paasikiven-Kekkosen linja on ollut puoli vuosisataa Suomen virallinen linja. Sille on jopa virallinen nimikin. Turha sitä on yrittää historiaa vääristellä omiin päämääriinsä. Myöskin se on ainakin kerran Noottikriisin aikana pelastanut Suomen itsenäisyyden. Oliskohan aihetta ensin opetella itse ennenkuin opettaa toisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sen "Swastikan" joku trendivihreä saisi valkopestyä mutta muiden rinnassa hakaristi on natsisymboli maailman hautaan asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hysteerisellä piilottelulla ei saada mitään hyvää aikaan. Jutussa todettiin hyvin avoimesti, että ikiaikaisten symbolien jättäminen ääriainesten tunnuksiksi on syytä estää. Se tarkoittaa käytännössä sitä että nuo symbolit olisi syytä ottaa yleisestikin käyttöön, jotta niiden merkitys ei vääristyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään ei korjaa Hitlerin tekemää vahinkoa hakaristille. Nykypäivän arvomaailma kulkee hitaasti kohti suppea arvoista nationalismia samalla Hitleriä ihaillen. Ei yllätä että osa porukasta haluaa hakaristi hyväksytyksi katukuvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sirppi ja vasara olisi käytössä koko Euroopassa. Stalin olisi vallannut Euroopan, ellei Hitler olisi ollut vastavoimana hänelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään vastavoima, vaan kaiken pahan alkulähde Hitler oli. Ilman Neuvostoliittoa emme olisi vapaassa Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stalin tapatti ihmisiä paljon enemmän kuin Hitler ja tosiaan ilman Saksaa ei vapaata Eurooppaa olisi ja mekin puhuisimme täällä komeasti venäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä tunne määräsi tekstin.
Kyllä Hitler oli tapattajana ja tuhoajana omaa luokkaansa Toisessa maailmansodassa. Kukaan ei pääse määrässä lähellekään. Melkein meni koko Eurooppa raunioiksi Aatun takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi sua pikkuista, otahan nyt selvää asiasta ja sitä tietoa löytyy helposti.
Mutta hyvä kun huomasit tunteesi vievän ajattelukykyäsi.
No tuollaiset kommentoijat ajatuksineen jääköön omaa arvoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

10:47
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
10:35
Mittavan uransa rikkonaisinta kautta pelaava Janne Pesonen on jälleen pelikunnossa: ”Kauden tärkeimmät pelit ovat vielä edessäpäin” Tilaajille
9:56
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
9:50
Hurjasti pulputtava riekko tuli jopa liian lähelle kameraa Kuusamossa – "Se kävi välillä iskemässä nokalla mustiin kenkiini"
9:36
Asevelvollisuuden kehittämistä työstävä komitea pystyyn lähiaikoina – aikaa puolitoista vuotta pohtia naisten osallistumista maanpuolustukseen
9:05
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
8:49
Lapissa uusi koronavirusepäily, yksi kiinalainen turisti tuotu hoitoon – sairaalalla on valmis toimintasuunnitelma, jos virus vahvistuu koronaksi
52
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
30
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
9
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
9
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
9
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
7
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
6
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image