Kotimaa

"Kauppamiehet ovat nähneet tilaisuuden ratsastaa ihmisten pelolla" – THL toppuuttelee tarvetta te­ho­sii­vouk­siin ko­ro­na­vi­ruk­sen takia

Aasiasta kotoisin olevia turisteja matkustaa myös junalla Rovaniemelle. VR:lla ei ole kuitenkin tietoa, kuinka paljon junamatkustajista on ulkomaalaisia. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 29.1.2020 16:06
Pekka Mauno

VR noudattaa THL:n neuvoja. VR ohjeistaa junahenkilökuntaa eristämään mahdolliset sairastuneet muista matkustajista ja järjestämään hänelle oman WC:n.

Koronaviruksen torjunnan pelossa on ainakin toistaiseksi turha käynnistää poikkeuksellisia siivousoperaatioita edes niissä hotelleissa tai liikennevälineissä, joissa liikkuu paljon ulkomaalaisia matkailijoita.

– Nykytiedot viruksen tartunnasta viittaavat edelleenkin siihen, että tartunta edellyttää hyvinkin läheistä kontaktia. Tartunnan riski satunnaisessa jokapäiväisessä kontaktissa on pieni, sanoo terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Muun muassa homesiivouksiin erikoistunut yhtiö lähetti tiistaina aamulla tiedotteen, jossa korostettiin tehostetun siivouksen voivan ehkäistä epidemioita.

– Näyttää siltä, että kauppamiehet ovat nähneet tilaisuuden ratsastaa ihmisten pelolla. En näe mitään syytä, etteikö tavanomainen siivous riittäisi tässä tilanteessa, Salminen sanoo.

Entä siivousalan työntekijöiden suojautuminen työssään hotelleissa tai liikennevälineissä?

– He ovat omassa työssään myös oman suojautumisensa ammattilaisia. Todennäköisyys, että he saisivat työnsä yhteydessä tartunnan, on häviävän pieni, Salminen vastaa.

Millainen on viruksen elinaika? Voiko se säilyä tarttuvana sen jälkeen, kun sairastunut on poistunut esimerkiksi hotellihuoneesta?

– Virus ei kovin kauan elä pinnoilla. Laboratoriolaitteet ja menetelmät ovat kuitenkin niin herkkiä, että ne löytävät myös kuolleet virukset. Niissä tartuntariskiä ei kuitenkaan ole, Salminen sanoo.

Jos tiloissa on oleskellut koronaviruksen saanut, Salminen kehottaa noudattamaan varovaisuutta.

– Jos siivottavilla pinnoilla on eritteitä, kannattaa olla varovainen. Jos ne ovat kuivat, virus ei kauan säily elossa, sanoo Salminen.

VR varautunut siirtämään sairastuneen erilleen muista matkustajista - oma wc käyttöön

VR:lla on oma ohjeistus, miten junassa oleva henkilökunta reagoi epäiltyyn tartuntatautitapaukseen.

– Hänet siirretään istumaan erilleen muista matkustajista ja hänelle järjestetään oma WC käyttöön, kertoo VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

Tuominen huomauttaa, että toimintaohjeiden lähtökohtana ovat THL:n ohjeet.

Mika Salminen puolestaan sanoo, että muiden kuin sairaalatilojen siivoukseen ohjeita tulee Työterveyslaitokselta. Se ohjeisti viime viikolla erityisesti matkailu- ja siivousalaa koronavirustartunnan ehkäisyyn.

Ylilääkäri Heikki Frilander Työterveyslaitokselta sanoo, että nykytietojen varassa mennään viime viikon ohjeilla.

Pitääkö suojautua hengityssuojaimilla vai onko se turhaa varustautumista?

– On arvioitu, että matkailualalla ei ole tarpeen ryhtyä mihinkään erityistoimiin toistaiseksi, Frilander vastaa.

Normaalit flunssakauden ohjeet riittävät. Erityisesti käsihygieniasta kannattaa pitää huolta.

– Talvisin jokaisen kannattaa huolehtia käsien pesusta ja jos on flunssainen, kannattaa yskiä kyynärtaipeeseensa.

Lähikontaktissa suojauduttava

Työterveyslaitos nojautuu suojautumisohjeissaan THL:n arvioon koronaviruksen tarttumistavasta. Tartunta tapahtuu lähikontaktissa pisaratartuntana tai eritteiden kautta saastuneista materiaaleista tai pinnoilta.

Ohjeiden mukaan käsihygienia on riittävää joko käsihuuhteiden tai suojakäsineiden avulla.

Suu- ja nenäsuojuksen käyttöä suositellaan oireita saaneille henkilöille, terveydenhuollon henkilöstölle ja koronavirusinfektiooon sairastuneiden kanssa lähikontaktissa oleville.

Sen sijaan esimerkiksi matkailijat tai asiakaspalvelutyötä matkailuyrityksissä tekevät eivät Työterveyslaitoksen mielestä todennäköisesti hyödy suu-nenäsuojuksen käytöstä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kauppamiehet ratsastaa ja ovat ratsastaneet myös ihmisläskillä. - Muuten melkoisen määrän saa juosta jos läskiä hävittää vaikkapa 30 kg ruhostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaakohan kiinalaisten verkkokaupat levittää virusta? Tuotteet pakataan siellä käsin, ja jos pakkaava, virukselle altistunut henkilö aivastaa pakkaukseen, säilyykö virus elinkelpoisena siihen asti, kun suomalainen kuluttaja avaa pakkauksen ja hypistelee sitä käsissään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VR:n WC:t ovat huonosti hoidettuja likapesiä.
Miten sinne vielä saataisiin erilliset WC:t sairastuneille,.. ei mitenkään.
Kehityksestä jääty pahasti jälkeen, kun ei voida laittaa omaa WC osastoa vaunuihin eikä mitään pikkulikaisia kopperoita.
Kunnon pytyt,erilliset pisuaarit ja naisille omat kopit., ja siivoojat paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL:n edustaja julisti vasta reilu viikko sitten että koronaviruksen tulo Suomeen on epätodennäköistä, mutta niin vaan on ensimmäinen tapaus vahvistettu täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tulleen tiedon mukaan Suomessa ensimmäinen varmistettu koronavirustapaus, joka todettiin kiinalaiselta turistilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä kukaan tiedä kuinka monella sadalla vai tuhannella se on jo.
Itämisaika on oireeton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin meillä täällä peräpohjolassa, mutta maailmalla mittavaa varautumista, esim. Australiassa eristetään sairastuneet karanteeniin yhdelle saarelle... Mitähän meille EI tästä viruksesta kerrota..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostan hattua teille siellä Putinin tehtaalla. Jokaiseen tilaisuuteen tartutte viivyttelemättä. ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta niin se markkinatalous- ja -yhteiskunta toimii, arvoisa THL.

Pelolla, etenkin kuolemanpelolla, voidaan myydä melkein mitä vain ja mihin hintaan tahansa.

Terveys- ja sairaanhoitobisneksellä on hyvät markkinanäkymät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Hänet siirretään istumaan erilleen muista matkustajista ja hänelle järjestetään oma WC käyttöön, kertoo VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen."

Ei pitäisi lupailla ihan mahdottomia. Oman kokemuksen mukaan junan vessat ovat usein rikki, eikä konduktööriä kiinnosta pätkääkään jonkun istumapaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

influenssarokotehistoriamme Suomessa.
1980
2002
2007
2010
2010
2011
2012
2012
2018

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen ruoka ei ole terveellistä.Liha syödään huonosti kypsennettynä ja kasvikset huonosti huuhdellaan.Saimaaan tuore kirjolohikin maistuu enemmän kalanrehulta kuin kalalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täältä suomestahan se koronavirus vissiin lähtikin maalimalle. varmaan biljardisalin keittiöstä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image