Kotimaa

Kau­ko­läm­pö­mark­ki­nat pitäisi avata kilpailulle, mutta ei samalla tavalla kuin säh­kö­verk­ko­ja, arvioi tuore selvitys

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan verkkojen avaaminen kilpailulle ei juuri hyödytä.
Kotimaa 15.5.2018 5:00
Tanja Nuotio

Ministeri Kimmo Tiilikaiselle luovutetaan tänään selvitys, jonka mukaan tehokkain keino avata lämmitysmarkkinoita on välttää raskasta sääntelyä.

Kaukolämmön jakeluyhtiöt haluavat ostaa nykyistä enemmän hukkalämpöä eli etsiä lämmönlähteitä oman tuotantonsa ulkopuolelta ilman sääntelyä. Esimerkiksi taloyhtiöiden ja kauppakeskusten toivotaan myyvän ihmisten ja koneiden synnyttämää ylijäämälämpöä.

Tehokkain keino avata lämmitysmarkkinoita on välttää raskasta sääntelyä, korostaa Energiateollisuus ry.

Energia-alan etujärjestö luovuttaa tänään tiistaina ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.) konsulttiyhtiö Pöyryllä teetetyn selvityksen.

– Velvoittavaa lisäsääntelyä ei tarvita, vaan uuden lainsäädännön pitäisi olla mahdollistavaa, jotta asiakas voi valita, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä korostaa Lännen Medialle.

Selvityksen mukaan lämpömarkkinat tulee avata kilpailulle, mutta ei samalla tavalla kuin sähkö- ja kaasuverkkoja. Sähkön kilpailussa Pohjoismaat ovat yhtä markkinaa.

Kuluttajan pitäisi saada valita

Kaukolämmön ympärillä käy nyt kiivas keskustelu, että verkot avattaisiin kilpailulle. Energiateollisuus ry selvitti erilaisia markkinamalleja, joilla avaamisen voisi toteuttaa.

Jukka Leskelän mukaan avaamisella ei saavuteta hirveästi hyötyä, koska kaukolämpöverkot ovat paikallisia.

– Suomessa on satoja kaukolämpöverkkoja, joista jokainen olisi oma markkinansa. Nämä ovat liian pieniä markkinapaikkoja.

Kilpailua kuitenkin tarvitaan, jotta kuluttaja voi tulevaisuudessa valita, minkälaista lämpöä ostaa.

– Kun nykyään lämpöä ostetaan kilowattitunteina, niin asiakas voi jatkossa ostaa uusiutuvaa kaukolämpöä tai hukkalämpöä. Palveluntarjoaja vain huolehtii, että tuote on olemassa. Energian pitää olla silti luotettavaa ja edullista: näistä ei voida tinkiä.

Kuluttaja voi hukkalämmön hyödyntämisellä saada säästöä kaukolämpölaskuunsa.

Esimerkiksi pienessä Mäntsälän kaupungissa merkittävä osa kaukolämmöstä tulee datakeskuksesta.

– Mäntsälässä on pystytty laskemaan kaukolämmön hintaa pari kertaa sen jälkeen, kun ratkaisu otettiin käyttöön. Hukkalämmön hyödyntäminen hillitsee nousupaineita.

Hukkalämpö kiinnostaa yhtiöitä

Kaukolämmön jakeluyhtiöt haluavat ostaa nykyistä enemmän hukkalämpöä eli etsiä lämmönlähteitä oman tuotantonsa ulkopuolelta.

Esimerkiksi taloyhtiöiden ja kauppakeskusten toivotaan myyvän kaukolämpöverkkoon entistä enemmän hukkalämpöä eli ihmisten ja koneiden synnyttämää ylijäämälämpöä.

– Yhä enemmän on otettu käyttöön jätevesien, datakeskusten ja jopa kerrostalojen hukkalämpöjä. Juuri tässä on kaukolämpöyhtiöiden suuri mielenkiinto: miten paljon ja miten tehokkaasti hukkalämpöä voidaan hyödyntää lisää.

Esimerkiksi kauppakeskuksissa lämpötila tahtoo nousta. Niissä on jäähdytysjärjestelmä, ja lopputuloksena rakennuksesta valuu lämpöä ulos kovillakin pakkasilla.

– Tätä lämpöä pitäisi hyödyntää kaukolämpöjärjestelmässä. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan.

Hukkalämmön käyttöönotto kaikkien etu

Kun kaukolämpöyhtiön ei tarvitse polttaa polttoaineita, kasvihuonekaasupäästöt vähenevät.

– Hukkalämmöt lisäävät mahdollisuutta vähentää päästöjä, ja se on kaikkien suomalaisten etu, Leskelä toteaa.

Nykyään jo kolmasosa siitä kaukolämmöstä, jota yhtiöt myyvät, on jonkun muun kuin verkonhaltijan tuottamaa. Tämä on tuttua erityisesti teollisuuspaikkakunnilla.

Leskelä vakuuttaa, että yhtiöiltä tulee lisää läpinäkyvyyttä eli julkiset periaatteet, miten hukkalämpöä ostetaan.

– Lähes kaikki kaukolämpöyhtiöt ovat valmiita julkaisemaan periaatteet hukkalämmön ostamiseksi jo vuoden sisällä.

Suomessa on yli 300 lähinnä kuntien, kaupunkien ja valtion omistamaa kaukolämpöjärjestelmää. Kaukolämpöyhtiöitä on noin 150.

Lähes kolme miljoonaa suomalaista asuu kiinteistössä, jossa on kaukolämpö. Se on isoissa kaupungeissa ja pienten kuntien kuntakeskuksissa ylivoimaisesti käytetyin lämmitysmuoto.

MAINOS

Kommentoi

Jotain tälle kaukolämpöyhtiöiden monopolille on pako tehdä. Oulussa kaupunki on pakottanut omakotitalojen rakentajaan liittymään kaukolämpöön vaikka esim. maalämpö olisi kaikinpuolen edullisempi ja ympäristöystävällisempi ratkaisu. Tulevaisuus on ehdottomasti erilaisissa kestävissä ja ympäristöystävällisissä lämmitysratkaisuissa eikä kaukolämmössä.

Oulussa nyppii erityisesti kaukolämmön vuosittainen korotusautomaatti jota perustellaan aina samoilla sanoilla:"Oulun kaukolämpö on edullista muuhun maahan verrattuna". Ihan sama vaikka on edullista Vaalan kaukolämpöön verrattuna, mutta kun aikanne nostelette hintaa niin maalämpöön siirtyjiä tulee olemaan muitakin kuin omakotitaloasujia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkuhiljaa ujuttamalla lonkerot ujuttautuvat kaikille nille aloille mistä vähänkään on tuloja kaupungeille ja kunnille. Mitä seuraavaksi kun tästäkin on siivu haukattu pienen piirin hyväksi, oiskohan jätehuolto seuraavaksi, siellä ainakin liikkuu nykyään isot rahat. Kuppaamisen ulkopuolelle jätetään se osa joka ei kannata, ja johon taritsee sitoa isoja pääomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeistopolitiikkaa (Sipilä ja Orpo) parhaimmillaan. Oulun kaupunki maksaa melkoisen määrän rahaa ulkoisille toimijoille. Mitä näillä rahoilla saadaan. Kalliimmalla huonoa laatua ja usein ei mitään. Oikeistopolitiikalla on tarkoitus ohjata rahat muutamille hyväosaisille ja kyykyttää muita. Outoa että suuri osa Kepulaisia ostaa täysin Sipilän ja Bernerin linjan. Mitä miettii maidon-ja lihantuottajat taputtelevat tyytyväisinä käsiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kannatan! Myydään kaikki vaan Saksalaisille kuten sähköverkko niin siinä on kilpailua kerrakseen. Ulkomaalaiset omistaa kohta koko Suomen ja Suomalainen maksaa-jos ei maksa niin palelee.Ps. Onhan se myös hyvä kanava rahanpesullekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Empä nyt oikein ymmärrä tuota juttua. Mellä Tyrnävällä on oma laitos ja sillä omat putkilinjat kaukolämpöä varten. Nyt jos avataan ala kilpailulle niin ketä voin kilpailuttaa? Vantaan energialla in halpa kaukolämpö, mutta miten se pystyy sitä toimittamaan Tyrnävälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä suunnittelijat tekevät taas carunan. On tämä ahaneus niin huipussa ettei sanat riitä kertomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukokylmä on relevantimpi suunta,jossa putkistossa virtaa n. +15-asteinen vesi,jolla sisätiloja voidaan jäähdyttää,kun ilmastomuutoksen vuoksi keskilämpötilat nousevat,joten lämmityksen tarve pienenee!
Jos Kaukolämmön jakeluverkko pirtoustuu,niin vaadittavaa 60Kpa/min. paine-eroa on vaikea valvoa ja pitää yllä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avataan kaukolämpö kilpailulle ja puretaan sääntelyä. Tästä seuraa että kok+kek akselin hyväveli verkoston hemmot rikastuu kivasti ja kaukolämpö toimii enää vain satunnaisesti, mutta hinnat kuluttajille toki moninkertaistuvat. Montako kertaa suomen kansaa viilataan linssiin näillä samoilla irvistelevien pukumiesten törkeyksillä? vrt. katsastusten yksityistäminen, sähköverkot jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luinko oikein? Tossahan sanottiin vain jotain tyyliin, että: tehokkain tapa yksityistää kaukolämpöverkko on purkaa sääntelyä. Eli tehokkain tapa yksityistää on yksityistäminen, ei mitään onko se paras ratkaisu kaikinpuolin tai muuta järkevää lähtökohtaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energia-alan etujärjestö haluaa yksityistää?
Oulussa kaukolämpöasiakas on pakotettua liittymään verkkoon?
Taitaa taas olla herrojen "Artisti maksaa" sopimus tulossa.
Voi CARUNA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman, että jokaisella kaukolämpöä myyvällä on oma jakeluverkko, kilpailu on pelkää pelleilyä. Se on jo nähty sähkömarkkinoilla, joilla siirtokustannukset ovat nousseet aivan järjettömiksi.
Paljon järkevämpää on luoda valtakunnalliset säännöstö, miten hukkasähköä tuottavat voivat myydä sitä kaukolämpöyhtiöille ja millä periaatteilla siitä maksetaan reilulla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä, Suomessa kilpailu tarkoittaa sitä, että kilpaillaan kenellä on kovimmat hinnat ja kuka kehtaa tehdä suurimmat hinnankorotukset. Lainsäädäntöäkin kavahdetaan, ettei se vain kahlitse hintoja. Hintojen nostolle kun löytyy aina korotuspaineita, kun tuotot pitää maksimoida. Suorastaan v@tuttaa, kun talon pakolliseen sähkölämmitykseen menee vuodessa 2000e ja sähkön hinnankorotuksille ei todellakaan näy loppua. Joka penni mitä menee sähköön on taas muusta kulutuksesta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja viellä kerran Ei. Kaikki mikä avataan kilpailulle nostaa pitkässä juoksussa kuluttajien kustannuksia. Ja jos tulevaisuudessa lämmityksestä joutuu maksaan veroparatiisiyhtiöille niin hinnan nousut on taattuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen sinulle luettavaksi Ayn Randin Atlas Shrugged - kun maailma järkkyi. Takaan että tulet toisiin ajatuksiin jos koko kirjan jaksat lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image