Kotimaa

Kattavaa punk­ki­ro­ko­tet­ta ei ole olemassakaan – rokote suojaa vain puu­tiai­sai­vo­tu­leh­duk­sel­ta

Punkkeja esiintyy erityisesti rannikon tuntumassa. Pohjois-Suomessa punkkeja on paljon Simossa. Kemin eteläosissa sekä Raahen edustan Preiskarin saaressa. KUVA: Jori Liimatainen
Kotimaa 30.5.2019 8:00
Petri Hakkarainen

Esimerkiksi monien yksityisten lääkäriasemien markkinoimaa punkkirokotetta ei ole olemassakaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa, että vaikka TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote, rokote antaa suojaa vain punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. Kolmen rokotteen sarja maksaa noin 150 euroa.

Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta.

Ilmaisiin TBE-rokotteisiin ovat oikeutettuja henkilöt, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa runsaspunkkisilla alueilla. Pohjois-Suomessa tällaisia alueita ovat Simo, Kemin eteläiset kaupunginosat ja Raahen edustan Preiskarin saari.

THL:n mukaan rokote on tarpeen vain henkilöille, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa kesäaikana vähintään neljä viikkoa.

Borrelioosin oireita ovat punertava, laajeneva ihottuma ja flunssan kaltaiset yleisoireet. Hoitona on antibioottikuuri.

Puutiaisaivotulehduksen saaneista valtaosa on oireettomia, osalla on kuumeilua ja lihaskipuja. Oireilevista 20-30 prosenttia saa aivotulehduksen, josta jää osalle pitkäkestoisia jälkioireita. Puutiaisaivotulehdusta vastaa ei ole lääkehoitoa, mutta tautia voi ehkäistä rokotteella.

Suurin osa puutiaisista ei levitä mitään sairauksia. Puutiaisia vastaan kannattaa kuitenkin suojautua pitkähihaisin ja -lahkeisin vaattein etenkin ruohikoissa ja pensaikoissa liikuttaessa.

Ulkona liikkumisen jälkeen iho kannattaa tarkistaa puutiaisten varalta. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää kainaloihin, nivusiin, alaraajoihin, napaan, niskaan ja päähän. Ihoon kiinnittynyt punkki näyttää ennen verellä täyttymistä pieneltä tummalta pisteeltä.

Punkin irrottamisessa voi käyttää pinsettejä tai puutiaisenpoistotyökalua. Puutaisesta otetaan kiinni läheltä ihon pintaa ja sitä vedetään ylöspäin tasaisella liikkeellä.

Puutiaisen päälle ei kannata levittää voita tai muuta rasvaa, vaikka vanha kansanohje niin neuvookin. Rasva voi saada puutiaisen tyhjentämään vatsansa sisällön ihon sisään.

Ihoon voi jäädä puutiaisen osia, mutta se ei ole vaarallista. Puremakohtaa on kuitenkin syytä seurata. Jos se alkaa punottaa, on syytä hakeutua lääkäriin.

MAINOS

Kommentoi

kaksi puutiaista päässyt puremaan. kerran puri kylkeen kainalon alle tuli iso punainen alue kävin päivystävällä tohtorilla näyttämässä tohtori kysyi mikä miestä vaivaa nostin käden ylös, jaaha punkki purrut. otti satasen käynistä. eikä edes koskenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaatteilla suojautuminen tarkoittaa sitä, että ne vaatteet riisutaan pois kun tulee metsästä kotiin ja vaihdetaan toiset vaatteet päälle. Vaatteiden tarkoitus on hidastaa punkin pääsyä iholle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin vapaaehtoinen rokotus THL pelle-hermaneja potuttaa kun niiden ILMAISET myrkky piikit ei tahdo kelvata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

150e ei kuulosta ilmaiselta ja mitähän myrkkyä tuossa sitten on? Älä vain sano, että olet niitä rokotuksenvastustajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rokotukset on täysin vapaaehtoisia. Siinä yhessä punkissa voi olla se aivotulehdus pöpö. olen maksanut tähän mennessä ns: punkki piikeistä 250€. kaikki piikit otettu mitkä näen tarpeellisiksi joo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko sitten ylipäätään muitakin kuin vapaaehtoisia? En siis meinaa hoitsuväkeä joka virkansa takia on pakoitettu käyttelemään kaikenlaisia mömmöjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi olematonta suojaa saa mainostaa ja myydä?
Ovatko nämä yksityiset lääkäriasemat lakien yläpuolella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokote antaa kyllä kattavan suojan puutiaisaivokuumetta vastaan. Kyse on siitä, että puutiaisaivokuumeeseen sairastumisen riski on useimmilla vähäinen, ja että on paljon todennäköisempää saada punkinpuremasta borrelioosi. "Punkkirokote" on kansan suussa yleistynyt nimike puutiaisaivokuumerokotteelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esimerkiksi monien yksityisten lääkäriasemien markkinoimaa punkkirokotetta ei ole olemassakaan."
Jäikö sinulla jotain oleellista lukematta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Uutisen ensimmäinen lause on hyvinkin harhaanjohtava. Yksityisten lääkäriasemien "punkkirokote" on se sama TBE-rokote, jonka voi hakea vaikka Kunnan omasta terveyskeskuksesta tai kesällä kiertävistä "punkkibusseista", maksua vastaan. Poikkeuksena alueet, joilla se kuuluu rokotusohjelmaan.

Sen sijaan punkkien levittämiä tauteja vastaan ei ole kaiken kattavaa rokotetta saatavilla, mikäli sellaista rokotetta markkinoidaan, niin luulisi viranomaisen puuttuvan.

TBE-rokote + päivittäinen punkkisyyni = ihan huoletta saa olla ja mennä. Joka kevät tämä sama rallatus alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työskentelen yksityispuolella ja voin kertoa ettei tuota "punkkirokotetta" markkinoida muuhun kuin puutiaisaivotulehduksen estoon. Asia kyllä kerrotaan kaikille rokotusta haluaville asiakkaille. Muidenkin kannattaa perehtyä asioihin hieman syvällisemmin ennen kuin omat luuloihin ja hevosmiesten tietotoimistoihin perustuvat mielipiteensä päästää ilmoille. Luulo on tyhmän tietoa. :) Lukeminen kannattaa aina!
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma. HIV ja syöpä ovat sairauksia joihin on keksitty toimiva hoito, vaan yhteen öttiäiseen ei ole edes kunnon pitkäkestoista torjunta-ainetta ihmiselle. Eläimille kyllä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image