Kotimaa

"Katsomisesta jää aina jälki" – Voit valvoa ja kieltää omien ter­veys­tie­to­ja­si näkyvyyttä, kieltoja tehty vähän Kanta-arkistossa

Suurimmalla osalla terveyspalveluiden tuottajista on viranomaisten hyväksymä tietojärjestelmä, joka juttelee sujuvasti Kelan ylläpitämän kanta-arkiston kanssa. KUVA: Tatu Lertola
Kotimaa 12.1.2018 18:21
Ossi Rajala

Suomalaisten on jatkossa itse mahdollista valvoa paremmin sitä, missä heidän terveystietojaan katsotaan valtakunnallisesta, sähköisestä Kanta-arkistosta. Viranomaiset lupaavat, että tiedot ovat jatkossa entistä paremmassa turvassa.

– Tietojen katsomisesta jää aina jälki. Ihmiset voivat myös itse valvoa sitä, missä tietoja on katsottu. Tietojen käsittelijöillä on oltava varmenne-kortti, jolla tiedot aukeavat. Esimerkiksi jonkin tietyn reseptin näkymisen voi kieltää, kertoo kehittämispäällikkö Hilkka Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kieltoja on Miettisen mukaan tehty toistaiseksi vain vähän, sillä se koetaan hyväksi, että esimerkiksi lääkärillä on hoitotilanteessa laajat tiedot käytössä. Miettinen arvioi, että arkistoiduista miljardeista asiakirjoista vain kymmenille tuhansille niistä on asetettu kielto.

Muutos on todennäköisesti suuri parannus vanhaan malliin, joissa tietoja säilytettiin vain paperilla.

– Nyt on helpompi selvittää, missä tietoja katsotaan. Papereihin ei jää jälkeä niiden käsittelijöistä. Asiakkailla on oikeus tietää, missä hänen tietonsa ovat ja kuka niitä käsittelee, toteaa erityisasiantuntija Marja Penttilä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Penttilä korostaa, että tiukat tietosuoja-asetukset koskevat niin sähköisiä kuin paperisia terveystietoja.

– Tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoa sähköisestä arkistoinnista on vielä jaettava paljon niin kansalaisille kuin ammattilaisille, Miettinen sanoo.

Netistä löytyvästä Omakanta-palvelusta (http://www.kanta.fi/omakanta) voi nähdä omat terveydenhuollon tietonsa jo hyvin laajasti. Omakannassa voi määritellä myös sen, asettaako tiedoilleen kieltoja.

Suurimmalla osalla terveyspalveluiden tuottajista on viranomaisten hyväksymä tietojärjestelmä, joka juttelee sujuvasti kanta-arkiston kanssa.

Sosiaalihuollossa tietojen arkistointi on Miettisen mukaan valmis parin vuoden kuluttua.

– Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto saadaan käyttöön vuonna 2020.

Sote-uudistus ja siihen liittyvä valinnanvapaus työllistää paljon tietojärjestelmien kanssa työskenteleviä. Suomalaisten hoitopaikat voivat uudistuksen myötä muuttua useaan kertaan sen jälkeen valinnanvapaus tulee voimaan 2020-luvulla.

– Myös siksi on tärkeätä varmistaa, että potilastiedot ovat katkeamattomasti käytössä. Valmistelu on kytketty vahvasti valinnanvapauteen. Suomalaiset saavat itse päättää omien tietonsa näkymisestä. On rakennettava selkeä paikka siihen, mistä ihmiset käyvät täppäämässä, kuka saa heidän tietojaan katsoa.

Järjestelmä rakennetaan siten, että esimerkiksi silmälääkäri näkee vain silmien hoitoon tarvittavat tiedot eikä muuta.

– Henkilökunnalle näkyy voin hoidon kannalta olennainen tieto, Miettinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Voinko mistään tarkastaa ketkä ovat tietojani katselleet? Tiedän kaikki työterveyslääkärini, jotka ovat voineet niitä katsoa, mutta jos listalla olisi joku utelias hoitaja, niin voisin tehdä poliisille ilmoituksen omatoimisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tosiaan halua, että ex-vaimoni, lääkäri, voi katsella terveystietojani käyttääkseen niitä hyväksi huoltajuusriidassame. Hesarin mukaan tietojen katsojista näkyy ainoastaan organisaatio eikä mitään muuta, surkea systeemi. Kaikkien kannattaa kieltää tietojen luovutus nyt heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vertaisavun saamisen/löytämisen helpottamiseksi olisi hyvä olla ihan kaikki tiedot kaikkien nähtävillä. Lisäksi osa ihmisistä oppisi nauttimaan enemmän itsestäänselvästä asiasta (omasta terveydestään) muitten vaivoja tiiraamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Järjestelmä rakennetaan siten, että esimerkiksi silmälääkäri näkee vain silmien hoitoon tarvittavat tiedot eikä muuta.

– Henkilökunnalle näkyy voin hoidon kannalta olennainen tieto, Miettinen sanoo."

Voi apua! Millä tekoälyllä se järjestelmä tietää, mitkä ovat hoidon kannalta oleellisia tietoja? Esimerkissä mainitaan silmälääkäri, mikä on melko mielenkiintoista, kun silmälääketieteen ala on erinomainen esimerkki moneen muuhun lääketieteen alaan linkittyvästä spesialiteetista. Se ei riitä, että silmälääkäri näkee silmätautien lehdet. Vaikkapa sisätaudeille ja yleislääketieteeseen kuuluva diabeteksen hoito täytyy olla silmälääkärin tiedossa.

Muuten, saavatko lääkärit nyt lisää vastaanottoaikaa per potilas, kun ilmeisesti tietojen selvittelyyn potilaalta itseltään halutaan menevän kauemman aikaa? Useimmat ihmisethän eivät edes muista, mitä lääkkeitä syövät ja millä annoksella. Ovatko virheet sitten lääkärin vastuulla, kun potilas ei muista/tiedä/jaksa/halua/osaa/ymmärrä kertoa asioistaan riittävällä lääketieteellisellä tarkkuudella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näy kuka katselee, olis hyvä tietää ihan henkilön nimi ja asema joka tietoja on katsonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietoja ei vanhempi nää jos kerta 18 vuotiaaseen asti vanhemmat ovat velvollisia elättään?
Ja miksi yksinhuoltaja ei nää lastensa tietoja??? Eikö nuoki ois aika saada jo tähän päivään nuo järjestelmät???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma hoito ja oma kanta vaatii vahvan tunnistautumisen! Miten niitten sisältöä voi ulkopuolinen päästä tarkastelemaan? Omissa kannoissa olen sallinut hoitavalle lääkärille pääsyn tietoihini, ja hänenkin täytyy tunnistautua päästäkseen palveluun. Omissa tiedoissani ei ole mitään salassa pidettävää. Homma toimii hyvin, reseptien uusinta esim. käy näppiksen käänteessä, kuin labratuloksien katselukin. Aikaisempin terveystietojen siirto vain ei ole toiminut toivotulla tavalla TK-lääkärin käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiselle on pääasia että saa valittaa asiasta kuin asiasta, koskee sitten koirankakkoja, aurausta, tai oikeastaan mitä vain :). Kunhan saa valittaa ja tuntea itsensä tärkeäksi :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voinko kieltää sitä, että merkinnät jokaisesta terveyskeskuskäynnistäni menee THL:n "käyttöön"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiellä vaan. Mutta älä sitten närkästy, kun vaivasi hoito viivästyy perusterveydenhuollossa, kun erikoissairaanhoidosta tehty diagnoosi ja suunnitelma ei ole tk:ssa tiedossa. Tieto ei siirry, jos teet kiellon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulen kieltämään suurimman osan kontinkaan höpölekurien kattomaiset..aina ovat kieltämässä lääkkeeni...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin vierestä kun hammaslääkärini ihmetteli minun silmänpohjakuvia hammasröntgenkuvien rinnalla. Luulenpa, että silmälääkärissä ihmetellään hammasröntgenkuvia samalla tavoin kun sinne kohta menen. Kyllä Kannassa on kaikki tieto tarjolla kaikille ketkä sitä käyttää. Enkä tiedä voiko sitä edes estää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image