Kotimaa

Katso hävikkiviikon tylyt luvut: Suomessa 450 miljoonaa kiloa ruokaa menee hukkaan, maailman ruuasta lähes kolmannes

Maailman ruuasta hävikkiin päätyy niin paljon ruokaa, että sillä voisi ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 11.9.2017 13:27
Kaleva

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on herättää kuluttajat huomaamaan, kuinka paljon ruokaa heitetään pois.

Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Tylyt luvut Suomesta:

1. Suomalaisten ruuasta 10–15 prosenttia eli noin 450 miljoonaa kiloa menee vuosittain hukkaan. Määrä on reilut 80 kiloa vuodessa jokaista suomalaista kohden.

2. Syömäkelpoista ruokaa jokainen suomalainen heittää roskiin keskimäärin 24 kiloa vuodessa.

3. Suomalaisten pois heittämästä syömäkelpoisesta ruuasta syntyy yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 tavallisesta henkilöautosta.

4. Suomen ruokahävikistä 30 prosenttia syntyy kotitalouksissa, 20 prosenttia ravintoloissa ja saman verran teollisuudessa. Loput hävikistä syntyy kaupassa ja alkutuotannossa.

5. Suomalaiset heittävät pois erityisesti leipää, valmisruokaa, liha- ja kalatuotteita, tuore tuotteita ja kahvia.

Ja maailmalta:

6. Maailmanlaajuisesti hävikkiluvut ovat Suomea tylymmät. Kolmannes maailmassa tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään vuosittain pois.

7. Maailman ruokahävikillä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä.

8. Kolmasosa maailman viljelyskelpoisesta maasta käytetään sellaisen ruuan tuotantoon, joka jää käyttämättä.

9. Eniten hävikkiä syntyy juuri- ja mukulakasveista sekä hedelmistä ja vihanneksista. Niistä jopa 45 prosenttia jää käyttämättä.

10. YK:n ja EU:n tavoitteena on puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä.

Tiedot kerätty www.havikkiviikko.fi-sivuilta.

Tämän verran ruokaa maailmassa jää vuosittain käyttämättä:

  • 30% viljasta eli 763 miljardia pastapakkausta
  • 20% maitotuotteista ja munista eli 574 miljardia kananmunaa
  • 35% kalasta ja merenelävistä eli miljardia Atlantin lohta
  • 45% hedelmistä ja vihanneksista eli 3,7 biljoonaa omenaa
  • 20% lihasta eli 75 miljoonaa lehmää
  • 20% öljy- ja palkokasveista eli sellainen määrä oliiveja, joka tarvitaan 11 000:n olympiamittaiseen uima-altaaseen mahtuvan oliiviöljyn tuottamiseen
  • 45% juuri- ja mukulakasveista eli 1 miljardia pussillista perunaa

Lähde: www.havikkiviikko.fi

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Luonnotonta tuhlausta : Ei ole niinkuin ennen , silloin syötiin ensin perunat sattumakeitossa sunnuntaina ja päivän tai parin päästä haettiin kuoret takaisin roskista ja syötiin jauhokastikkeen ja pihlajanmarjojen ja voikukanlehtien ja kuivuneitten leivän kantapalojen mukana keitettynä pahinpaan nälkään ja tapeltiin kakaralaumassa jos joku sai sitä herkkua enemmän . Ruuasta ei saisi syntyä päästöjä muuten kuin pieruna ja olisi säästäväisempää pieraistakin vain sisäänpäin . Vielä tulee vielä aika jolloin sanomme että olisi pitänyt säästää pahan päivän varalle .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi syy on kaupoissa, sillä kaupathan saavat ruokatehtailta halvemmalla noita ruokia joiden päiväys on kohta menossa umpeen ja siksi kaupoissa on paljon tuota lähes pilalle mennyttä ruokaa hyllyissä, eli myös KAUPOILLA ON VASTUU tuossa asiassa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupassa saa olla tarkkana, ettei vahingossa osta vanhentunutta ruokaa. Ensimmäiseksi laitetaan ehdolle vanhimmat tavarat. Yhdessä isossa marketissa esim. oli salaatin kastikkeen käyttöpäivä mennyt ohi monta kuukautta sitten. Annoin pakkauksen myyjän käteen, liekö laittanut takaisin hyllyyn vai vienyt roskiin. Siinä kaupassa tarkistan joka ainoan päiväyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään ulkoillessa huomasin kuinka paljon hyviä ruokasieniä oli metsäpolun varrella.
Onko hävikki-ihmiset laskeneet kuinka paljon on tarjolla ruokaa jota kukaan ei poimi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyvyttömyyden tuomaa näinkin valtavaa tyhmyyttä ei voi kuin äimistellä.
Nykyisellä ruokamäärällä siis ruokkisi 3 miljardia ihmistä enemmän kuin nyt - nykyisellä täysin järjettömällä mässäämisellä.
Hulluimmat väittävät että ihmisiä on liikaa ja väestö räjähtää sekä että muka tarvitaan GMO mössöjä ruokkimaan porukkaa.

Kuuluisalle tosiasian tunnustamiselle on tässäkin oiva paikka - jos vain järki riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa katsomaan, kuinka paljon ihmiset ottavat ruokaa ja jättävät syömättä ravintoloiden ja laivojen noutopöydistä! Ihan järkyttävää hommaa. Jopa lapsille opetetaan, että ota vaan kaikkea ja jätä syömättä jos et tykkää. Tuskin tekevät näin kotona!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokaa heitetään pois yksinkertaisesta syystä. Liian halpaa ruokaa kerätään ostoskärryyn ja heitetään pois, kun ei jakseta syödä.
Kalle Päätalolla oli suuri kunnioitus ruokaa kohtaan...
Kaupan pitäisi nostaa kaikkia elintarvikkeiden hintoja 20-50 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä meitä taas syytellään...itsellä ihan sama kuin monella kommentoijalla,kompostiin menee perunan ja hedelmien kuoret eikä aina niitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pennut voisi ottaa omat eväät kouluun mukaan, jos koulun tarjoama ruoka on yäk-ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän koulussahan on niin että ei saa omia eväitä syödä lounaan sijasta, vaan joutuu kello kahteen asti odottaa jolloin on "välipala välitunti".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule köyhällä juuri hävikkiä, ilmeisesti joillakin on liikaa rahaa, tulonjako on täydellisesti epäonnistunut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokaa on liikaa tarjolla, joten voi nirsoilla.
Vielä 1950-luvun alussa ruoka oli sodan seurauksena kortilla. Hukkaan ei pantu juuri mitään. Lihavat olivat harvinaisuuksia. Keripukkiakin ilmeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihan naatti syötyäni taas juuria ja mukuloita kuorineen. Hävikin määrä on arvoitus, mutta tekijät tiedetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieniä ajatuksen ituja keski- ikäiseltä - sanonta " lautanen tyhjäksi syödään" on jäänyt mieleeni. Lapset ovat isoja ja ruuan menekki on arvioitava uudelleen. Hankkii kotiruuan raaka- aineita maltillisesti, ostoslista mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä ei juuri hävikkiä tule, tämä onnistuu kun suunnittelee "ruokalistat" etukäteen ennen kauppaan menoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
41
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
41
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
35
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
32
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image