Kotimaa

Kätilöiden huoli ei näy va­hin­koil­moi­tuk­sis­sa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät ala­tie­syn­ny­tyk­siin tai kei­sa­ri­leik­kauk­siin

Kätilöt eri puolilta Suomea ovat tuoneet esille huolensa siitä, etteivät synnyttämään tulevat äidit ja vauvat saa aina parasta mahdollista hoivaa.
Kotimaa 17.2.2020 19:32 | Päivitetty 17.2.2020 21:34
Minna Akimo

Potilasvakuutuskeskus ratkaisi viime vuonna reilut sata synnytykseen liittyvää vahinkoilmoitusta. Korvatuissa tapauksissa yleensä kyse on sellaisesta hoitovirheestä, joka olisi voitu välttää.

Jutun otsikossa ja alussa oli aluksi useita virheitä, jotka on korjattu kello 21.34. Oikaisu aiheesta on täällä.

Potilasvakuutuskeskus ratkaisi viime vuonna kaikkiaan 113 alatiesynnytyksiin ja keisarileikkauksiin eli sektioihin liittyvää vahinkoilmoitusta. Ratkaistuista tapauksista 70 koski alatiesynnytyksiä ja 43 sektioita.

Korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, joista 14 oli sattunut alatiesynnytyksen ja neljä sektion yhteydessä.

– Yleensä korvauksen perusteena on synnytyksen aikana tapahtunut hoitovahinko, josta on aiheutunut henkilövahinkoa äidille tai vauvalle, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen sanoo.

Synnytyksiin liittyvien vahinkoilmoitusten määrä on pysynyt tasaisena viimeiset reilut kymmenen vuotta.

Vuosittain ratkaistujen synnytysvahinkoja koskevien vahinkoilmoitusten määrät liikkuvat sadan kappaleen molemmin puolin. Korvattavien tapausten määrät ovat vuositasolla kahdenkymmenen molemmin puolin.

– Tilastoissa ei ole viime vuosina tapahtunut olennaisia muutoksia. Korvattavia potilasvahinkoja sattuu synnytysten määrään nähden onneksi vähän, mutta jokainen vältettävissä ollut vahinko on tietysti liikaa, Plit-Turunen sanoo.

Potilasvakuutuskeskuksen maksamien korvausten määrä vaihtelee tapauskohtaisesti paljon. Korvausten määrä nousee suureksi esimerkiksi silloin, jos vauva on vammautunut pahasti synnytyksen yhteydessä.

Kätilöliitto huolissaan, saavatko odottavat äidit ja vauvat riittävän hyvää hoivaa

Suomen Kätilöliitto on ollut huolissaan siitä, että kätilöiden työskentelyolosuhteet voivat pahimmillaan vaarantaa synnyttämään tulevan äidin ja vauvan potilasturvallisuuden.

Kätilöliiton omassa kannanotossaan 13. helmikuuta liitto toi esille sen, että kätilöresurssit on jaettava uudelleen niin, että huomioidaan työn vaativuus ja tehtävien laajuus.

– Synnyttäjillä ja tuoreilla vanhemmilla on oikeus saada riittävästi ohjausta ja tukea elämänsä suurimmassa muutoksessa. Kätilön paikka on perheiden luona, ja työnantajan on se mahdollistettava, kannanotossa todetaan.

Oulun Yliopistollisen sairaalan vierihoito-osaston toistakymmentä kätilöä tekivät osaston tilanteesta kantelun Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle. Kätilöiden mielestä potilasturvallisuus sairaalan vierihoito-osastolla on vaarassa. Kätilöiden tekemästä kantelusta kertoi ensimmäisen Yle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuka näistä epäkohdista uskaltaa puhua jos aikoo pitää työpaikkansa? Oli kyllä naurettavaa kieltämistä ja vastuunpakoilua johdon puolelta, miten he kehtaavat??? mutta nehän kehtaavat kuten jo eräs puoluejohtaja tämän totesi. Luotto johtajiin mureni myös saman tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tainnut olla mitään ongelmaa vanhusten hoivapalveluissakaan kun niistä varoiteltiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image