Kotimaa

Kataisen mil­jar­di­lu­paus sai tylyn vastaanoton: ”Mistä tuo aiotaan kerätä?”

Osa suomalaismepeistä epäilee, ettei Jyrki Kataisen tontille kuuluvaan investointipakettiin löydy rahoitusta. KUVA: EUP & IMAGES / Juha Roininen
Kotimaa 1.11.2014 10:00
Kirsi Hölttä

Osa suomalaismepeistä suhtautuu erittäin kriittisesti EU-komission lupaamaan jättimäiseen investointipakettiin. Sillä on tarkoitus antaa piristysruiskeita EU-maiden talouksiin seuraavan kolmen vuoden aikana. Kolmensadan miljardin euron paketin eteenpäin vieminen kuuluu Suomen komissaarin Jyrki Kataisen tehtäviin.

Perussuomalaisten europarlamentaarikon Sampo Terhon mielestä koko paketti on ilmassa. Hän pelkää, että maksumiehiksi joutuvat jäsenmaiden veronmaksajat.

– Aivan ensin on kysyttävä, mistä tuo 300 miljardia aiotaan kerätä? Jos ne otetaan julkisista varoista eli viime kädessä kansalaisilta, en toivoisi EU:n tekevän pakettia ollenkaan, Terho sanoo.

Paketin rahoitus ihmetyttää myös keskustan meppejä Anneli Jäätteenmäkeä ja Paavo Väyrystä.

– Useilta komissaariehdokkailta kysyttiin asiasta (EU-parlamentin) komissaarikuulemisissa, mutta kukaan ei osannut sanoa, miten rahoitus hoidetaan, Jäätteenmäki huomauttaa.

Jyrki Katainen uskoi Lännen Median haastattelussa lauantaina, että investointipaketti saadaan kasaan jouluun mennessä. Rkp:n meppi Nils Torvalds muistuttaa, että 300 miljardia vastaa melkein kahta EU:n vuotuista budjettia.

EU-parlamentin varapuhemies, europarlamentaarikko Olli Rehn sanoo, että paketista pitäisi tulla Kataisen diplomityö.

– Katainen on paljon vartijana, sillä tähän Euroopan investointipankin avulla toteutettavaan investointiohjelmaan kohdistuu suuria odotuksia, Rehn sanoo.

Hänestä uusia mittavia investointeja kaivataan erityisesti innovaatioihin ja infrastruktuuriin, kasvuyrityksiin ja kestävään vihreään talouteen.

Lähes kaikki suomalaismepit ovat sitä mieltä, että 300 miljardin paketista investointeja kannattaisi tehdä erityisesti energiahankkeisiin, kuten Euroopan laajuisen sähköverkon luomiseen. Useat mepeistä nostavat esiin myös innovaatiot ja tutkimuksen ja kehittämisen.

Suomen hallitus tekee lähiviikkoina oman listansa hankkeista, joihin EU:n investointipaketista voitaisiin hakea tukea.

Sdp:n meppi Miapetra Kumpula-Natri nostaisi kotimaisista liikennehankkeista listalle Turku-Pietari -yhteyden, Merenkurkun laivayhteyden ja Jäämerelle vievän ratayhteyden suunnittelun. Myös keskustan Väyrynen panisi rahaa pohjoisten alueiden liikennehankkeisiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Homma menee näin, suomi tavoille uskollisena maksaa ylisuuren osuutensa. Sitten tulee piristysruiske kassan maksun aika niin ei tuu penninpenniä kun kaikki jaettu jo keski ja etelä- eurooppaan.. mitä kävi venäjä pakotteista johtuviin maidontuottajien avustuspaketeille?? Juu ei taaskaan mitään ku kaikki oli jo mennyt espanjan persikoille ja puolan omenoille! Jumaslaare, mallioppilas suomi, ottakaa edes joskus jälki-istuntoa!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..jospa tällä kertaa otettaisiin niiltä firmoilta jotka ovat tehneet miljardi voittoja ,sekä sijoittajilta ,siellä sitä rahaa riittää ja tietenkin suurituloisilta ,esim yli 100 000 tienaavilta , myös pankit olisivat oivia maksajia ,kerrankin ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö tää touhu jo naurata otetaan rahaa muualta jo kun suomen taloustilanne on todella huolestuttava, ja kansalaiset kärsii aina tilanteesta. suomen vienti on tällä hetkellä todella huono,kysymys kuluukin millä täältä pohjasta noustaan. lainattaisiinko rahaa kenties kreikalta :) katainen ja urpiainen voisivat tiedustella asiaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä katainen sotkee nyt koko eeuun suomen ajoi lamaan ei ne ajattele kenen ne valitsee hommiin kyllä eeuu kärsii kohta ja homma menee köyhyyteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka koko tuo summa kerättäisiin EU:n veronmaksajilta, niin eihän se ole kuin n. 594€/ veronmaksaja. Varsinkin jos summa jaetaan useammalle vuudelle, niin uhraus on todella mitätön. Paitsi siinä tapauksessa jos se ei mitään auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihmetyttää? Eiköhän tuonne Eu.n alttarille ole jo uhrattu tarpeeksi? Anna sinä omistasi,mulla ei siihen enää varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa Kataisen hyvin palkkaama filosofi Himanen tulisi antamaan 300 miljardin kasaan saamiseksi onnistumisen ohjeistukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Painokoneet käyntiin kuten usassa ja rahat levitykseen. Tietysti Euron arvo heikkenee mutta sehän on vain hyvä. Nyt euro on liian vahva ja vienti lähtisi vetämään kun arvo tippuisi. Tällä Usa:kin sai nousun aikaiseksi ja on voinut nyt pysäyttää rahanpainokoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lähes kaikki suomalaismepit ovat sitä mieltä, että 300 miljardin paketista investointeja kannattaisi tehdä erityisesti energiahankkeisiin, kuten Euroopan laajuisen sähköverkon luomiseen."

En tiennytkään, että Eurooppa pyristelee vielä kehitysmaatasolla ilman sähköverkkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa esitys Turku /Pietari ,eikös toi raha kuitenkin pitas si käyttää ihan vaan suomessa eikä venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus Kataisineen ajaa teemaa että palkkaverotusta on ohjattava kulutuksen verotukseen. Siinä onkin onnistuttu. Kulutusverojen kautta Kokoomus pystyy käymään palkansaajan taskuilla tehokkaammin kuin demarit edes märissä päiväunissaan. Puolueen nimeksi voisikin muuttaa Suomen Sosiaalidemokraattinen Kokoomus. Siinä sitä piristysruisketta ala Kokoomus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskaa ja huvittavaa näitten suomalaisten poliitikkojen kuohunta. Semmoista koko kansan huvittamista - ja aliarvioimista.

Jos se rahamäärä olisi jo nyt tiedossa kokonaan, homma, tavoite olisi jo toiminnassa. Kun ei ole, pitää jokaikisen itse pohtia niitä mahdollisuuksia. Kyseessä ei ole enempää eikä vähempää kuin jokaisen oma työpaikka. Kun se on mahdollisesti olemassa muutaman vuoden kuluttua, silloin on myös sama tilanne sillä seinänaapurilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

300 miljardia leviteltynä euroalueelle on mittava summa , jos on taas kerran sisämarkkinoita elvytettävä patioita rakentamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos fantastinen Katainen ottaisi kansan rahoilla tilaamansa Himas-filosofian oppikirjan ja myisi sen eniten tarjoavalle. Luulisi niin korkeatasoisella oppikirjalla yksi vaivainen 300 miljardia keviästi irtoavan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa, että Katainen ei edusta Suomea. Hän ei edusta yhtään EU-valtiota. Hän on töissä EU:ssa. Sen tarkoituksena on saada kontallaan olevat taloudet edes istumaan.

Mikä suomalaisia vaivaa, kun eivät ymmärrä eroa Suomen ja Euroopan välillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Kataninen ei ole missään toimissaan ajanut suomalaisten asiaa tahi etua. Omaa, EKn ja EUn etua sitäkin enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetkinen - onko semmoinen valtio kuin Suomi vielä itsenäisenä olemassa? Ainakin poliitikot ja media puhuvat päivät päästään vain EUsta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo 300 miljardia kerätään EU:n veronmaksajilta. Pahoin pelkään sen menevän niin, että Suomi mksaa väkilukuun suhteutettuna eniten taaskin. Millä nuo Kreikat ja muut ns velkamaat mitään voivat maksaa. Ei tuollainen rahoitus edes mitään auta kun perusongelma on Euro ja Suomessa liian suuri julkinen sektori

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

5.12.
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
5.12.
Hurmos lisäsi tappioputkessa rämpivän Ettan murheita – oululaisille jo viides peräkkäinen häviö
5.12.
Kymmenen pelaajan poissaolosta kärsinyt Kärpät kaatoi KooKoon kymmenessä minuutissa – Pyörälä: ”Väitän meidän pelanneen paremmin monessa aiemmassa pelissä” Tilaajille
5.12.
Ulkoministeri Haavisto vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta
5.12.
Ottelukooste: Kärpät voitti KooKoon Raksilan kotihallissa 6-3
5.12.
Kuvagalleria: Kärpät päihitti KooKoon 6-3 Raksilan kotihallissa
5.12.
Edustajainhuone laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuodenvaihdetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

347 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image