Kotimaa

Katainen: Suomi osallistuu Islannin il­ma­val­von­taan

Kotimaa 30.10.2012 1:43 | Päivitetty 30.10.2012 13:38
STT,

Suomi on halukas osallistumaan Islannin ilmavalvontaan yhdessä Ruotsin kanssa. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi Suomen hallituksen myönteisen kannan asiaan Pohjoismaiden pääministerien tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Yksityiskohdista on hänen mukaansa keskusteltava vielä Naton kanssa. Kataisen mukaan päätös vaatii Suomessa joka tapauksessa "eduskunnan myötävaikutusta".

Katainen sanoi, että Suomella on valmius osallistua Islannissa sekä valvontaan että tunnistuslentoihin. Pääministerin mielestä kyse on uudenlaisesta mutta luontevasta ja konkreettisesta jatkosta Pohjoismaiden väliselle turvallisuusyhteistyölle.

Kyse on 2-4 Hornet -hävittäjän lähettämisestä operaatioon Norjan valvontavuorolla tammi-huhtikuussa 2014. Kataisen mukaan koneiden lentämistä aseistettuina ei ole suljettu pois. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt sanoi, että koneet lentäisivät aseistamattomina.

- Se riippuu ihan kansallisista päätöksistä, Katainen selvitti toimittajille.

Kataisen mukaan päätös koneiden aseistuksesta voi olla erilainen Suomessa ja Ruotsissa.

Oppositio on vastustanut hanketta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Oikeastihan ketään ei kiinnosta mikä lokki milloinkin lävistää Islannin ilmatilan rajan, eikä se kumpaan suuntaan. Kysymyksessä onkin laajamittainen ja tarkkaan harkittu manööveri Suomen ja Ruotsin integroimisesta Natoon.
Toisaalta kysymyksessä on koko itäisen Pohjois-Atlantin ottaminen asteittain Naton valvontaan – asia jolla on laaja merkitys pohjoisten merialueiden luonnonrikkauksien hallinnan kannalta.

Islannin ilmatilan valvonnasta syntyvään soppaan olisi kuitenkin olemassa järkevä vaihtoehto, kunhan Islanti eroaisi Natosta ja saisi kattavat turvallisuustakuut kaikilta mahdollisilta valtioilta. Silloin Islanti ei tarvitsisi sotilaallista ilmatilan valvontaa lainkaan. Tämä on vakavasti varteenotettava vaihtoehto – jos Islanti vain on vapaa eroamaan Natosta. Ellei ole, suomalaisilla ja ruotsalaisilla on sitäkin suurempi syy varoa joutumasta samaan asemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan ensivuonna näemme venäläiskoneen Oulussa, kun venäjä testaa Suomen ilmavalvontaakun omat koneet on tuhannenkilometrin päässä.
katsotaan vain niin ruotsi lentää nämä koneet loppuun:
Wikipedia : fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_ilmavoimat
Saab 105 Suihkuharjoituskone 80 kpl? Kun tämä malli poistuu 2015–2017, lentokoulutettavat siirtyvät ehkä potkurikoneesta hävittäjään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

UPI:n Teija Tiilikainen: Islannin ilmavalvonta on askel Natoon ja se on hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Islanti maksaa tästä palvelusta Suomelle riittävän hyvin eli että se kattaa kaikki kustannukset ja myös koneiden kulumisen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomellahan ei enään juurikaan ole puolustusvoimia kun kohta kaikki varuskunnat on nato huumassa lopetettu nyt ollaan koneen rippeetkin viemässä nato maan valvontaan millähän aivoilla suomalaiset politikot ajattelee ilmeisesti ei millään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no jokainenhan sen ymmärtää suomella ei ole mitään asiaa naton tehtäviin valvonta kuuluu natolle mutta kun pitää nuoleskella niin nuoleskellaan oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijista ei edes 10% ymmärrä, mistä asiasta on kysymys, kunhan vain soittavat suutaan illan ratoksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kommentoijista ei edes 10% ymmärrä, mistä asiasta on kysymys"

Ai ei vai? Kysymys on tietenkin ilmavalvonnasta, kuten asiasta ollaan jo ihan tarpeeksi jankattu. Ihan kummallinen huomautus sinulta arvoisa kommentoija.

Mutta minkä takia Islannin ilmatilaa halutaan valvoa? No, muutamia vuosia takaperin jenkit lähtivät islannista ja tällöin maa jäi vaille ilmapuolustusta, koska Islannilla ei ole omia ilmavaivoja. Tästä johtuen Islanti on pyytänyt NATOn apua ilmatilansa puolustamiseen NATO maa kun on.

Ja miksi Islanti tarvitsee apua? Noh, A) ilmastonmuutoksen myötä pohjoisnavan laivaväylät ovat avautumassa ja tämä lisää poliittista painetta alueen kontrolliin. B) Resurssipulasta johtuen jopa pohjoisen napa-alueen hankalasti hankittavat luonnonvarat alkavat kummasti kiinnostaa.

Yllä olevista syistä johtuen mm. Venäjä on lisännyt sotilaallista voimaansa alueella, joten kyseessähän ei ole mitään muuta kuin valtapoliittinen peli. Nyt nokitellaan, mutta venäjällä on asiassa etu, koska sillä on yhteinäinen sotakoneisto, eikä mihinkään liittoumaan perustuva, minkä sekin hyvin tietää. Liittoumat hajoavat helposti tositilanteen tullen, ja mikäli sattuvatkin kestämään, on niiden strateginen johtaminen silti hyvin paljon haastavampaa kuin mitä yhden maan sotavoimien.

Jos henk. koht. mielipide sallitaan, niin tää koko homma on ihan naurettavaa "isojen poikien" leikkiä ja todistaa vallan mainiosti sen, kuinka typerä olento maapalloa tällä hetkellä luulee hallitsevansa. *poistuu nauraen ja piereskellen*

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvä rahanpesu jenkeille rikkaalta Suomelta. Koko juttu samaa tasoa kuin selvitys miksi Suomi hävisi turvallisuusneuvostoäänestyksen. Seuraavan kerran mahdollista päästä yrittämään 2 vuoden pestiä 20 tai 40 vuoden päästä. Kannattaakohan tuohon pajon panostaa. Rahalle olisi parempaakin käyttöä vaikkapa peruspalveluissa. No tyhmä ja ahneethan siellä päättää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoismainen yhteistyö on sinänsä hyvä asia. Jospa me saatais tankata ilimaseksi Norijan puolella? Niillä sitä lentolöpyä on mistä mällätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäs ne rahat nyt ovat löytyneet kun säästöjen nimissä piti lakkauttaa varuskuntia ja antaa henkilöstölle supistamispäätökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton hommiin vaan,ja vasureillakin takki taas kääntyy että napit vain lentelee ku ne hyväksyy tämän ilmavalvonnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas meni muutama sata miljoonaa euroa suomalaisten rahoja kankkulan kaivoon...Mutta ei hätää nostetaan vaikkapa eläkeikä 100 vuoteen tai jätetään sairaat ja vanhukset hoitamatta- Näin rakentuu kokoomuksen "paremminvointisuomi", jossa priorriteetit ovat kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tottakai suomi osallistuu suomalaiset hiekkalaatikko pöpolitikot on niin rähmällään natoon antaisivat vaikka äitinsä kyllä kansa maksaa ja äänestää kokoomusta et silleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkööt Katainen kavereineen omilla rahoillaan sinne. Ei meillä ole tarvetta eikä varaa lähteä Naton hommia hoitamaan. Mainitseeko Katainen paljonko lysti maksaa vuodessa. Ei kerro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisten tahto ei välity "demokratian" avulla, mutta me kai hyväksymme sen jos puolustusvoimat haluavat harjoitella kalliin kalustonsa käyttöä tällä tavalla. Hallitus ei näistä päätä vaan ilmoittaa asian. Ruotsi oli taas meitä fiksumpi. eikä aseista vartijaa. Samallahan voidaan valvoa myös Natoa, mikä puolueettomille sopii hyvin. Aluehan on suurinpiiretin siellä missä sijaitsee Islanti-niminen pieni saari kalastajineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueeton maa lähdössä turvaamaan NATO-maan ilmatilaa, ei tässä ole järjen häivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ilmavoimat sai alkunsa v. 1918, ensimmäisen lentokoneen lahjoitti ruotsalainen kreivi von Rosen. Keväällä 2014 ilmavoimamme on menossa yhdessä Ruotsin ilmavoimien kanssa valvomaan Islannin ilmatilaa muutaman viikon ajaksi. Kaksi puolueetonta maata siis valvoo Nato-maan ilmatilaa. Hienoa pohjoismaista yhteistyötä, tästä on suomettuminen kaukana, vihdoinkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis se mikä ei mene Etelä Euroopan pönkittämiseen menee siis taivaan tuuliin. Pitäisi varmaan tasapuolisuuden nimissä mennä Afrikan sotiakin ratkomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image