Kotimaa

Katainen jättäytyi kokoomuksen pu­heen­joh­ta­ja­ki­sas­ta - pääministeri vaihtuu

Kotimaa 5.4.2014 19:45 | Päivitetty 5.4.2014 22:33
STT

Jyrki Katainen ei pyri jatkokaudelle kokoomuksen puheenjohtajana. Hän kertoi päätöksestään kokoomuksen eurovaalijuhlissa.

Katainen sanoi puheessaan myös, ettei asetu ehdolle euro- tai eduskuntavaaleissa. Hän sanoo kuitenkin olevansa kiinnostunut kansainvälisistä tehtävistä, kuten Euroopan komission tehtävistä.

Kataista on ehditty jo sovitella Euroopan kärkipaikoille. Hänestä on veikkailtu muun muassa komission puheenjohtajaa.

Syyksi puheenjohtajuuskisasta jättäytymiselle Katainen sanoi sen, että kokoomuksen pitää saada uusia ihmisiä ja heidän mukanaan uusia ajatuksia. Katainen on johtanut kokoomusta kymmenen vuotta.

Tunteikkaat jäähyväiset

Kataisella olisi ollut monia hetkiä kertoa, ettei hän halua enää jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana. Oikea hetki oli kuitenkin vasta kokoomuksen oman väen edessä lauantaina.

– Haluan mennä elämässä eteenpäin. Haluan maistaa ihan toisenlaista elämää, Katainen kertoi.

Tunnetilat vaihtelivat kuin vuoristoradassa, kun Katainen kertaili vaalivoittoja, vaikeitakin hetkiä ja luopumisen tuskaa.

Eurovaalien avajaisjuhliin saapuneet kokoomuslaiset vuoroin riehaantuivat, vuoroin hiljenivät. Puhe liikutti silminnähden myös Kataista itseään.

Kataisen taakse heijastettiin puolueen saamia tuloksia kymmenen vuoden aikana käydyistä vaaleista. Hyvin on mennyt, saattoi jo päätellä taustalla soineesta Muse-yhtyeen voitontahtoa uhkuneesta kappaleesta Uprising.

Kataisen luopumista oli osattu jo odottaa, olihan hän johtanut puoluetta kymmenen vuotta. Silti yleisö lähes voihkaisi kuulleessaan päätöksen.

Kataisen mukaan hän ei ole enää ehdolla eduskuntavaaleissa, eurovaaleissa, eikä oikeastaan yhtään missään.

Luopuminen nyt on hänestä luonnollista. Kokoomuksen johdossa häntä pidempään on ollut ainoastaan Ilkka Suominen. Jussi Saukkonen johti puoluetta myös kymmenen vuotta.

– Haluan tehdä tilaa kokoomuksen johdossa uusille ihmisille ja heidän mukanaan uusille ajatuksille, Katainen perusteli.

Puheenjohtajan etsintä alkaa

Juhannuksen tienoilla Suomi saa uuden pääministerin ja kokoomus uuden johtajan.

Puheenjohtajiksi etukäteen sovitelluista kokoomuksen kärkipoliitikoista liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen sekä ulkomaankauppa- ja Eurooppaministeri Alexander Stubb myönsivät suoraan, että harkitsevat puheenjohtajuutta.

Virkkusen mukaan lähtökohtana on se, että puheenjohtajaksi valittava henkilö nousee myös pääministeriksi. Hän sanoo tekevänsä oman päätöksensä huhtikuun aikana.

– Varmasti ensi viikon aikana pohdin sitä enemmän. Tänään olen ennen kaikkea juhlimassa eurovaalien avausta, Virkkunen sanoi.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo varoivat vielä ottamasta kantaa.

– Varmaan itse kukin tässä lähiaikoina pohdiskelee, että onko valmis asettautumaan ehdolle, Vapaavuori muotoili.

Hän toivoi, että puheenjohtajakisaan saataisiin useampia ehdokkaita.

Orvon mukaan Katainen piti lähtöaikeensa itsellään viime hetkiin asti.

– Tämä on sen verran iso pala, että tätä täytyy vähän sulatella, Orpo sanoi selvästi liikuttuneena.

Samalla hän huomautti, että Katainen lähtee tilanteessa, jossa puolueella on kaikki hyvin.

Komissaarin paikka odottaa

Katainen kertoi olevansa kiinnostunut kansainvälisistä tehtävistä.

Vapaavuoren mielestä Suomen komissaarinsalkku kuuluu väistämättä Kataiselle.

– On vaikeaa kuvitella, että löytyisi häntä parempaa ehdokasta, Vapaavuori sanoi.

Tarjolla voi olla kuitenkin myös muita paikkoja. Kataista on soviteltu eurooppalaisessa keskustelussa myös komission tai euroryhmän puheenjohtajaksi.

Hän itse kertoi olevansa kiinnostunut komissaarin salkusta tai joistain muista EU-huippuviroista.

– Töitä joka tapauksessa tehdään noin 30 vuotta, mutta ei ole harmainta aavistusta, missä tehtävissä, Katainen hymähti.

Kokoomuksen johdossa 10 vuotta

– Jyrki Katainen on kotoisin Siilinjärveltä Pohjois-Savosta.
– Katainen nousi kansanedustajaksi 27-vuotiaana, vuonna 1999.
– Vuonna 2004 hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi. Tätä ennen hän toimi puolueen varapuheenjohtajana.
– Euroopan kansanpuolueen varapuheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2006.
– Katainen toimi valtiovarainministerinä vuosina 2007–2011.
– Kataisella ja hänen vaimollaan Mervillä on kaksi tytärtä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (187)

Kataisen sanoja lainaten Vasureiden hallituksesta lähdöstä" jos joillakin ei ole kykyä tai halukkuutta kantaa vastuuta niin ehkä silloin on parempi lähteä" nämä sanat pitänevät paikkansa hänen itsensäkin kohdalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi ajaa porukoineen ittensä nurkkaan, vaikka toisia vastuusta moittii tuontuostakin. Voihan sen piankin taas nähdä että ei savua ilman tulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihan toisenlaista elämää. Aika moni suomalainen haluaisi toisenlaista elämää, mutta eipä se niin vain onnistukkaan, kun ei ole ollut mahdollisuutta "verkostoitua oikeiden" ihmisten kanssa. Taisi Kataiselle koko kymmen vuotinen kausi olla vain itsekästä urailua. Ihminen, joka oikeasti kantaa vastuuta ja työskentelee yhteisen tulevaisuuden eteen, ei tee tuollaisia päätöksiä ja lähde kesken työteon lipettiin. Ja eipä anna kovin hyvää kuvaa kokoomuksestakaan, onkohan koko sakki samanlaista...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läksiäisten musiikkikappaleen nimi oli valittu ainakin hyvin eli kapina tai vallankumous. Sehän tässä on tehty, ja tuhottu Suomalaista yhteiskuntaa oikealta ja vasemmalta. Nytkun alkaa näyttämään pahalta, juostaan karkuun. Sitähän jokainen kokoomusministeri yrittää parhaansa mukaan. Ainoa hyvä asia tässä on se, että toivottavasti kyseistä herraa ei enää nähdä Suomessa sotkemassa asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rotat jättää uppoavan laivan Jyrsittyään sen ensin täyteen reikiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahasti jäi hommat kesken? tässäkin tapauksessa tosiaan kapteeni pelastautui ensimmäisenä huomattuaan itse ohjaamansa laivan olevan viitoittamattomalla väylällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa seuraavalla kerralla, kun on vaalit niin ketä oikein äänestätte! Tässä hyvä esimerkki, kun äänestäjät on petetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä tosi typeriä kommentteja,ei mitään posiitiivista sanomista.Samat eläkeläiset , kekkoslaiset täällä valittaa.Katainen oli 10 vuotta kehissä ja teki hyvää työtä ja johti vaikeana aikana ja joutui tekemään vaikeita päätöksiä.Varmaan haluaa uusia haasteita,aikansa kutakin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa päässyt vallalle se niin suomalainen ilmiö, että kun kokoomus tekee jotain "radikaalia", niin johan alkaa älämölö, mutta kukaan ei muista edes edellisen pääministerin lähtöä kesken kauden, joka oli Matti Vanhanen. Kataisella on täysi oikeus lopettaa kymmenen vuoden puheenjohtajapestin jälkeen ja hänessä on ainesta paljon parempiin tehtäviin, kuin kuunnella suomalaisten valitusta. Nykyisen hallituksen vetäminen on ollut enemmän kuin urotyö, niin hankalaa se on ollut ja kaikenlisäksi niin eri ideologilla varustettua porukkaa hallituskumppaneina, että minä olisin jättänyt tehtävät jo aikoja sitten. Katainen on oikeasti luonteeltaan vastuunkantaja parhaasta päästä. Matti Vanhanen luopui juuri siksi, kun näki kuinka vaikeassa tilanteessa Suomi tulee olemaan seuraavat vuodet. Kyllä oli Lipposella ja Vanhasella helppoa olla pääministeri, kun rahaa tuli ovista ja ikkunoista, jota jaettiin sitten holtittomasti, joten kokoomus se joutuu aina siinä vaiheessa hallitusvastuuseen, kun koittavat huonot ajat. Seuraavalla kerralla en kokoomuksena edes ottaisi sitä "jaloa" tehtävää vastaan, vaan antaisin vain soinislaisten ja vassareiden hoidella Suomesta kaikki investoinnit ulos, niin siinä olisi suomalaisille oppia kerrakseen. Nostan hattua Kataiselle ja samalla kiitän menneistä vuosista suomalaisten hyvinvoinnin eteen. ONNEA JATKOSSA TULEVIIN TEHTÄVIIN JA HYVINVOINTIA MYÖS PERHEELLESI!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on syytänyt veronmaksajien rahoja eurooppaan niin paljon, saadakseen viran EU:sta.

Eli kysymyksessä on täysin ostettu virka veronmaksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin ne rotat jättää uppoavan laivan, ei ollut kokoomuksesta lopulta vastuun kantoon .maan asiat rempallaan ja ministerit uksi toisensa jälkeen pyrkivät maasta ja vastuusta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perussuomalainen-puolueen pääministeri olisi tehnyt tuollaisen vastuunkantamattoman karkaamisen - niin voi sitä uutisryöppyä - voi voi voi.

Mutta kokoomus käyttäytyy pääministerinsä kautta kui uppoan laivan jättävä rotta...ja velkainen laiva jää toisille hoitoon - RUMA temppu, mutta itse itselleen hankkinut hyväpalkkasen pestin...niin...mitä on moraalin laita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmiston lähtiessä hallituksesta Katainen sanoi piikitellen, että "Jonkun ne hommat pitää hoitaa".
Ilmeisesti Katainen myös itse mietti sanomisiaan ja päätyikin samaan lopputulokseen kuin vasemmiston ministerit ja "vastuunkantajan viitta" sai lähteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hallituksen konkurssijulistus. Jyrki karkaa Eurooppaan ja jättää Suomen koko heitteille...

Jos pääministeri lähtee kesken kauden, niin se on tassut ylös toimenpide ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katainen hyppää pois saatuaan Urpilaisen kanssa maamme asiat sekasortoon, ei suinkaan maamme asiat ole hyvin, vaikka Katainen yritti eilen niin vakuutella. Rotat jättää laivan. Syksyyn vaan uuden eduskuntavaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (187)

Uutisvirta

15:48
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona
15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
42
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20
Suuret lumimäärät voivat johtaa poikkeuksellisiin tulviin Lapissa – viimeksi suurtulva koetteli 15 vuotta sitten
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
17
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image