Kotimaa

Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan rii­taut­ta­mis­ta – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen pa­luu­oi­keu­des­ta

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä pääsi eduskuntaan varapaikalta, kun Paavo Väyrynen ei ottanut paikkaansa vastaan. Nyt Väyrynen on palaamassa eduskuntaan.
Kotimaa 26.4.2018 13:07 | Päivitetty 26.4.2018 15:12
Ossi Rajala

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo harkitsevansa Paavo Väyrysen valtakirjan riitauttamista oikeudessa, kun Väyrynen pyrkii palaamaan eduskuntaan kesäkuussa. Väyrysen paluu siirtäisi juuri Kärnän sivuun eduskunnasta.

Kärnän tiedotteen mukaan useat lakimiehet ovat todenneet hänelle Väyrysen paluun eduskuntaan olevan juridisesti haastavaa.

– Eduskunnan työjärjestyksen 77 pykälän mukaisesti Väyrysen edustajantoimen hoitaminen on keskeytynyt silloin, kun hän on ilmoittanut puhemiehelle jatkavansa toimintaansa Euroopan parlamentissa. Eduskunnan työjärjestyksessä ei todeta yhtään mitään siitä, mitä tapahtuu, jos Väyrynen jättää europarlamentaarikon tehtävänsä vapaaehtoisesti. Muutenkin työjärjestys on laadittu vaaleja eikä yksittäisten poliitikkojen päähänpistoja ajatellen, Kärnä tiedottaa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola toteaa Lännen Medialle tilanteen olevan uusi ja että eduskunnassa on tehtävä selvitystyötä. Ihan läpihuutojuttu Väyrysen paluu eduskuntaan ei välttämättä ole, jos lakipykälät osoittautuvat esteiksi.

– Perustuslain 28 pykälän soveltamisen kannalta tämä on uusi tilanne eli tällaiseen tapaukseen pykälää ei ole aiemmin sovellettu. Selvitämme rauhassa, miten pykälää tulee Väyrysen kohdalla tulkita, Paavola sanoo.

Perustuslain 28 pykälässä säädetään muun muassa edustajantoimen keskeytymisestä.

Hallintojohtaja uskoo Väyrysen paluun onnistuvan

Lännen Media kysyi tilanteesta myös eduskunnan halintojohtajalta Pertti Rauhiolta, jonka mukaan Väyrysellä on oikeus palata eduskuntaan.

– Lainsäädännössä on erillinen kohtansa juuri toiminnasta EU:n parlamentissa tai eduskunnassa. Juuri eduskunnan työjärjestyksen 77 pykälän ensimmäinen lause sanoo, että Euroopan parlamentin jäseneksi valitun edustajan tulee ilmoittaa puhemiehelle, hoitaako hän edustajantointaan vai toimiiko hän jäsenenä Euroopan parlamentissa, Rauhio arvioi.

Rauhio sanoo ymmärtävänsä, mistä Kärnä on "oljenkortensa" löytänyt.

– Lakitestin mukaan eduskuntavaalien jälkeen ilmoitus on tehtävä viimeistään kello 12 kolmantena päivänä siitä, kun hänen kansanedustajan valtakirjansa on tullut tarkastetuksi. Väyrynen voi kuitenkin mielestäni palata, Rauhio toteaa.

Väyrynen voisi mahdollisesti puhemiehelle ilmoittamalla tulla eduskuntaan, koska hänet on sinne vaaleissa 2015 valittu. Edellytyksenä on todennäköisesti ainakin se, että Väyrynen eroaa Euroopan parlamentista, mutta eron saamisen sieltä ei pitäisi olla vaikeata. EU:n parlamenttiin Väyrynen ei voi enää kuluvalla kaudella palata, jos hän sieltä eroaa

Kärnä saattaa kuitenkin hakea varmuutta tilanteeseen vielä oikeusteitse.

– Nyt olisi tärkeää saada asiasta perustuslakiasiantuntijoiden mielipiteitä. Eduskunnan työjärjestyksen sanamuodot tukevat kuitenkin tulkintaa siitä, että Väyrysen voi olla mahdotonta palata. Eduskunnan työjärjestys ei myöskään totea yhtään mitään siitä, kuinka oma edustajantoimen hoitamiseni voisi edes keskeytyä. Varsin mielenkiintoinen tilanne, joka on syytä selvittää perinpohjaisesti ja tarvittaessa oikeusteitse, Kärnä kertoo tiedotteessaan.


Juttua muokattu kello 15.12. Juttuun lisätty eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan kommentti. Otsikkoon muutettu hallintojohtajan kannan tilalle se, että eduskunnassa tehdään selvitystyötä. Juttuun lisätty myös tietolaatikko perustuslain 28 pykälästä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (84)

Sipilältä se on käsky käynyt Kärnälle. Sipilä pelkää Paavon paluuta ja yrttää epätoivoisesti lyödä kapuloita rattaaseen. Sote saattaa nimittäin kaatua kun Paavo tulee remmiin. Samalla kaatuu koko hallitus. Ei ole ihme jos pelottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen ei ole höperö. Hänellä on valtiollista viisautta enemmän kuin muilla kansanedustajilla yhteensä. Kärnä vois jo tilata menolipun kotiin. Minä luotan Väyryseen. Kärnälle vielä sanoisin ,että sinun olisi syytä palauttaa vapaaehtoisesti se väyrysen ratsu jota olet lainana pitänyt.eli poliittinen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä se väyrysen viisaus sitten näkyy? Ei ainakaan paavon toilailuissa.
Kyllä paavon touhuista on viisaus kaukana, mutta sirkuspellen osa on enemmän kuin lähellä.
Valtiollista viisauttakaan kun ei ole edes sen vertaa, että olisi päässyt ulkoministerin pestiä korkeammalle kapuamaan.
Kun viisautta olisi, niin paavo olisi presidenttinä ollut jo ajat sitten, mutta ei vaan ole ja se kertoo kaiken valtiollisesta viisaudesta mutta populistista takinkääntöä ja oman edun tavoittelua sitäkin enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai Paavo voi palata eduskuntaan. koska hän on jättämässä europarlaamentikon tehtävänsä.
Virkailijakin voi keskeyttää virkavapaansa ja palata milloin haluaa. Paavo on pitkäaikainen kansanedustaja ja hän on vastuuntuntoinen
suomen etua ajatteleva politiikko. Paavoa tarvitaan nyt kiperästi politiikkasekamelskan selvittämisessä, jotta mielipideoikeus säilyisi eduskunnassa.
Pääministerillä on vain yksi ääni eikä hän näin ollen voi määrätä sotesta. Saadaan värikäs keskustelu kansantietoon, kun Paavo ottaa kantaa
asioihin siten miten kansa haluaisi asioiden päätöksien olevan. Paavo tietää, kun hän on kiertänyt kaikki suomen kunnat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Kärnä tässä venkoilee? Väykällä on oikeus tulla Eduskuntaan, jos haluaa. Kannattaisi Kärnän tyytyä vain häviäjän asemaan, kun Väykkä sai enemmän ääni kuin hän Eduskuntavaaleissa. Periaatteessa Väykkä on antanut hänelle mahdollisuuden Kärnälle ja nyt hän mukamas aikoo mennä oikeuteen asian kanssa. Hohhoijakkaa, mitä touhua! Kärnä voi jäädä kiltisti pois ja twiittailla sitten siviilimiehenä ihan vapaasti tai mennä Katalooniaan edustajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärnä oikeassa! Ei väyrynenkään voi päättää kansalaisten puolesta. Kansa äänestänyt hänet EU-parlamenttiin. Hoitakoon tehtävänsä kunnialla loppuun. Mutta kun on kiva olla kiero, katala, konna ja kätyri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli, joku on sinne kerta kansalaisten toimesta äänestetty, niin ei ole Kärnöjen päätettävissä se äänestyksen tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Kärnä on saanut Paavon äänillä nauttia hyvää palkkaa ja tulee saamaan vielä eläkettäkin. Liittykää siniset mihin tahansa puolueeseen taataksenne hillotolpan. Eniten saa ääniä se, joka äänestää sotea vastaan. Eivät äänestäjät muista takinkääntöä kuitenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huru-ukkoja molemmat, mettähallitukseen lammaspaimeniksi joutasivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on mätä eduskunta.Ei muuta kun sotkee ja selvitää.Kansalaisten asiat jää sivuun.Jos sote tulee niin suomessa on kaaos päällä.
Politikot mietii vaan puolueen pärjäämistä menevät laput silmillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikka kuuluu tietenkin Väyryselle äänimäärän perusteella. Kärnän on ihan turha inistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka inisee turhaan? Äänimäärät ovat tiedossa, mutta oikeusoppineiden lausunnot kahden parlamentin välillä loikkimisesta eivät ole.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelottelevat väyrystä ettei uskalla erota eu parlamentista. Aika selvästi on laki Väyrynen puolella . Lakia itsessään pitäisi tarkentaa tulevaisuudessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Näitä on nykyään, jotka eivät osaa hävitä, vaan useamman vuoden päästä vielä ollaan ja kukkoillaan. Väyrynen sai enemmän äänia ja sillä selvä. Hyvä Paavo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Kärnä tullut äitiysloman sijaiseksi,oli määräaikainen pesti,voihan sitä Kärnä ensi vaaleissa hakea uutta kautta.Ainoa ulospäin suuntautuva ja omilla aivoilla oleva politikko keskustassa oli kyllä Mikko Kärnä,kyllä aivan hyvät mahdollisuudet on aivan omilla äänillä ensi kerralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varokaa vain kepulaiset. Väyrynen ylivoimaantuu tällaisesta kiusaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen on paras poliitikko! Aina jotain uutta hihassa! Kippaa koko sotesotku nurin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärnä tulee vielä katumaan jos riitauttaa Väyrysen tulon Eduskuntaan .Nyt riittää tämä ketkuilu Väyrystä kohtaan .Kärnä on nolla verrattuna Väyryseen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kärnä on tekijä paavoon verrattuna. Eihän paavo parka tiedä enää missä pyörii, kun ei ole enää puoluettakaan mihin liittyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslain 28§ ensimmäinen lause:
”Edustajantoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä. Edustajantointa hoitaa tänä aikana hänen varaedustajansa. Edustajantoimen hoitaminen keskeytyy myös asevelvollisuuden suorittamisen ajaksi.”

Käsittäääkseni jos edestaja saa eron Euroopan parlamentista, ei hän enää toimi siellä. Sen mukaan Väyrynen voi palata kansanedustajaksi koska siitä hän ei ole eronnut tai erotettu. Menolippu pohjoiseen taitaa olla Kärnän kohtalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (84)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image