Kotimaa

Kar­fen­ta­nii­lin riski kasvaa – huumetta on epäilty liikkuvan myös Kainuussa

Kuvassa on fariinisokeriin sekoitettua karfentaniilia. Karfentaniili on vahvin tunnettu opioidi. KUVA: Keskusrikospoliisi
Kotimaa 5.2.2018 5:00
Susanna Kemppainen

Pieninäkin annoksina tappavaa huumausainetta täytyy käsitellä erittäin varovasti. Poliisi suunnittelee hankkivansa nenäsumutteita työturvallisuutensa parantamiseksi.

Poliisi on kohdannut toistuvasti tappavan vaarallista huumausainetta karfentaniilia.

Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio tutki viime vuonna 12 huumausaine-erää, jotka kaikki sisälsivät karfentaniilia. Edeltävänä vuonna karfentaniilia löydettiin vain yhdestä näytteestä.

– Loppuvuotta 2017 kohden karfentaniilia sisältävien näytteiden määrä lisääntyi. Suurimmat takavarikot olivat useita satoja grammoja, laboratorion rikoskemisti Tiina Kauppila kuvailee.

Hänen mukaansa näytteet olivat Sisä-Suomen, Itä-Suomen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitosten alueilta.

Myös Kainuussa on epäilty liikkuneen karfentaniilia, mutta alueen poliisin mukaan näytteiden laboratoriotutkimukset eivät ole vielä valmistuneet.

Karfentaniili on vahvin tunnettu opioidi. Sitä pidetään noin 10 000 kertaa morfiinia vahvempana aineena. Pienikin annos on tappava.

Kauppila kertoo, että karfentaniili on Suomessa liikkuvista huumausaineista kaikkein vaarallisin. Huumeiden käyttäjät ottavat erittäin suuren riskin käyttäessään sitä päihtymistarkoitukseen.

– Oikeaa laimennusta on äärimmäisen vaikea tehdä. Käytännössä on mahdotonta tietää, miten pieni annos sopii päihteeksi ja mikä on tappava.

Suomessa todettiin viime vuonna kaksi kuolintapausta, joissa THL löysi vainajasta karfentaniilia.

Tappavampi kuin heroiini tai morfiini

Karfentaniili kuuluu fentanyylien ryhmään. Se on synteettinen opioidi, jota valmistetaan muun muassa laboratoriossa.

Maailmalla karfentaniilia käytetään laillisesti suurten eläinten nukutukseen.

0,02 mg

Aikuisen tappavan annoksen karfentaniilia on arvioitu olevan noin 0,02-0,03 mg.

Tullin mukaan esimerkiksi heroiinia vastaava tappava annos on arvioitu olevan noin 30 milligrammaa ja morfiinia noin

29

3 milligrammaa.

Karfentaniili lamauttaa keskushermostoa. Se voi aiheuttaa äkilliseen kuolemaan johtavan tukehtumisen.

Uusi huumausaine

Suomessa karfentaniili luokiteltiin aiemmin vain lääkeaineeksi, mutta marraskuussa

2017

se määriteltiin huumausaineeksi.

Käytännössä muutos tarkoittaa muun muassa sitä, että poliisi ja Tulli voivat käyttää järeämpiä pakkokeinoja tutkiessaan karfentaniiliepäilyjä.

Kiinan-tuontia

Suomen lisäksi karfentaniilia on tavattu muun muassa useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Sitä tuodaan Eurooppaan tiettävästi muun muassa Kiinasta.

Karfentaniilin käyttöön on liittynyt useita kuolintapauksia Euroopassa.

Lähde: Tulli ja KRP

Lue lisää 05.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Kaikki huumeet pitäisi dekriminalisoida pikapikaa ja tarjota korvaushoito mahdollisuus käyttäjille. Jokaiselle pitäisi tarjota kannustusta hoitoon ja aineista irrottautumiseen. Ensin pitää saada elämä ja ympäristö kuntoon ennen kuin päihdeongelma voi parantua. Kriminalisointi johtaa käyttäjän syrjäytymiseen yhteiskunnasta ja se pahentaa jo olemassa olevaa päihdeongelmaa. Päihdeongelmiin liittyvä rikollisuus ja käytösongelmat aiheutuvat lähes tyystin aineiden laittomuudesta ja sitä kautta syntyvistä pimeistä markkinoista sekä aineisiin liittyvästä stigmasta. Lisäksi markkinoille syntyy tämän tästä karfentaniilin ja kiinalaisten tutkimuskemikaalien kaltaisia aineita, koska niillä kierretään lainsäädäntöä ja minimoideen rikollisuuteen liittyviä riskejä. Käyttäjät tarvitsevat apua ja hoitoa, eivät pamppua, tuomitsemista ja koppia.

Massimiehille ja mimmeille tiedoksi että järkevä hoitaminen olisi myös rutkasti halvempaa kuin poliisivoimien budjetin lihottaminen. Esimerkiksi opiaattikorvaushoidossa oleva ihminen voi tehdä töitä ja homma voidaan toteuttaa avohoidossa. Kannattaa tutustua tutkimuksiin aiheesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tähän huumeidenkäytön räjähdysmäiseen kasvuun reagoidaan?
Tuskinpa tehdään yhtään mitään! Antaa mennä vaan kun on alamäki!
Tällaiset ei kiinnosta Sipilän hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee ympäri maailmaa. Ensin Eduskunta pohtii pitkään ja hartaasti oluen prosentteja ja tupakin verotusta ja kas, kas, yht'äkkiä yllätytään, kun markkinoille onkin ilmaantunut aivan uudet aineet, joitten 'prosentteja' ei tiedetä ja joista ei veroja makseta. Olisi tosiaankin kannattanut ensin tutkia se, mitä on tapahtunut muualla. Nyt se on liian myöhään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karfentaniili on ollut paljon aiemmin liikkeellä, kuin alkoholiprosentin nostoa edes suunniteltiin, eikä sillä ole mitään tekemistä alkoholin ja tupakan kanssa. Muuntohuumeita kehitellään joka ainut päivä ja aina niitä tulee markkinoille halusimme tai emme niin kauan kun kannabis on kielletyjen listalla. Kieltolaeilla ei saada mitään hyvää aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabis eri käyttömuotoineen on huumetta, joka altistaa kohti kovempia aineita ja jättää lähtemättömät jälkensä aivoihin. Sitä eivät voi väitteillään kumota minkään valtakunnan pössymyssyt, olivat he sitten jo koukuttuneita friikkejä tai harhassaan eläviä akateemisia "älykköjä"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabis koukuttaa vähemmän mitä alkoholi ja tupakka, että et nyt tiedä mitään aiheesa millä aloit revittelemään, no se on näillä palstoilla ihan normaalia.
Sinuun näköjään on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen tuo liika intoilu tietyissä piireissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholista ei ole mitään haittaa kohtuullisesti käytettynä eikä siitä tule riippuvaiseksi. Toisin on kannabiksen kanssa jota kukaan ei käytä kohtuullisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä päätit sitten tulla omia mieluviasi tulla heittämään ja oikein kunnon mutua.
Alkoholi kun tekee riippuvaiseksi jo vähäinen määrä koukuttaa.
Suurin osa kannabiksta käyttävisät on viihdekäyttäjiä eli vain viikonloppuisin silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota, kerrotko miten on mahdollista, että siellä oulun kulmilla on kommentoijat keskimääräistä hölmömpiä verrattuna muiden maakunnan kommentoijiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikeastiko meinaat että muuntohuumeiden tulo suomeen loppuu samalla kun kannabis muuttuu lailliseksi? Kieltolaista samaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se välttämättä heti lopu, vähenee kylläkin.
Miksi kukaan enää tuollaista sontaa käyttäisi, kun parempaa on tarjolla.
Ja en minä mitään meinaa, vaan tiedän, sillä siitä on näyttöä esim. Portugalista, jossa tuon muuntohuumeen markkinointi ja levitys on lähes kadonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"jota valmistetaan muun muassa laboratoriossa."
Eiku navetassa ja joka työpajassa jossa on juoksevaa vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni poliisi hankkisi tätä vasta-ainetta oman työturvallisuutensa parantamiseksi. Käyttäjien hoito kuuluu pelastusyksiköille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tämä ihana eu, saa aikaan kaikenlaista, kun rajat rehottaa auki, ja kaikenlainen laittomuus pääsee ihan vapaasti eurooppaan. Eikö vieläkään opita eu,sta mitään.? Joko olisi aika sulkea rajat, ja tehdä täys puhdistus ongelmista.! Minä vaan ehdotan, ei tietenkään ole ongelmista pakko päästä eroon. Kunhan ehdotin, ja hyvää tarkoitin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se EU siihen vaikuta, että rajat rehottaa auki, vaan schengen sopimus siihen vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan kymmenien metrien korkuinen betoniaita Suomen ympärille ja kielletään kaikkien ilmansuuntien tuulia puhaltamasta puhtoisen maamme yli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää, kai ymmärrät että näitä samoja aineita liikkuu ympäri maailman, ongelmaksi asti, ihan EU:n ulkopuolellakin. Miten rajojen sulkeminen auttaa huumeiden salakuljetukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image