Kotimaa

Käräjäoikeus hylkäsi toimittajan vaatimukset ta­ka­va­rik­ko­ta­va­roi­den pa­laut­ta­mi­ses­ta — KRP aikoo hakea lupaa tie­to­lait­tei­den tutkimiseksi

Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen ja hänen asianajajansa Kai kotiranta ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä Helsingin käräjäoikeuden ratkaisuun takavarikkoasiassa.
Kotimaa 27.2.2018 15:22
Rebekka Härkönen

Toimittaja aikoo valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hoviin. Toimittajan mielestä lähdesuoja antaa toimitustyölle laajemman koskemattomuuden kuin KRP ja käräjäoikeus katsovat.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tiistaina toimittajan vaatimukset häneltä takavarikoitujen työvälineiden palauttamisesta. Oikeus katsoi, että Keskusrikospoliisin (KRP) toimittajan kotiin tekemä kotietsintä oli asianmukaisesti perusteltu ja lainmukainen.

Helsingin Sanomien toimittajan asianajaja Kai Kotiranta on jo ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun. KRP taas aikoo hakea seuraavaksi oikeudelta lupaa toimittajalta takavarikoitujen teknisten laitteiden kuten tietokoneiden ja muistitikkujen laite-etsintään.

– Tutustumme käräjäoikeuden päätökseen huolellisesti, mutta pidämme valittamista ilmeisenä, Kotiranta kommentoi Lännen Medialle.

– Voimme hakea erityistä laite-etsintälupaa mahdollisesta valituksesta huolimatta, KRP:n tutkinnanjohtaja Janne Järvinen sanoo.

Oikeudessa toimittaja piti KRP:n kotiinsa tekemää kotietsintää ja siihen liittyviä takavarikkoja sananvapauden rajoittamisena. Toimittajan mukaan häneen toimittajatyön takia kohdistetut pakkokeinot olivat laittomia ja rikkoivat ihmisoikeuksia.

KRP kiisti kaikki laittomuudet ja oikeus päätyi ratkaisussaan KRP:n puolelle.

Oikeus katsoi, että poliisilla oli kaikki syy olettaa, että toimittaja on aikeissa tuhota maanpetosrikostutkinnan kannalta olennaista tietoa. Oikeuden mukaan poliisi otti kaikessa toiminnassaan huomioon sen, ettei toimittajan oikeutta lähdesuojaan rikota.

KRP: Kotietsinnältä immuuneja paikkoja ei ole

Jutussa on kyse lehdistönvapauden ja poliisin oikeuksien välisestä rajanvedosta sekä monimutkaisen pakkokeinolain tulkinnasta.

– Kun toimittajalta viedään työvälineet, se estää häneltä työnteon. Tämä estää vapaan tiedonvälityksen, joka puolestaan on ihmisoikeustuomioistuimenkin linjaama demokraattisen yhteiskunnan perusta, toimittajan asianajaja Kotiranta kuvaili oikeudessa.

KRP puolestaan katsoi, ettei toimittaja ole suojassa kotietsinnältä, takavarikoilta tai muilta pakkokeinoilta ammattinsa takia. Käräjäoikeus oli tässä samaa mieltä, kunhan vain lähdesuojaa kunnioitetaan.

– Olemme tästä eri mieltä tästä laintulkinnasta. Kyse on absoluuttisesta lähdesuojasta. Meidän mielestä toimittajalta ei saa takavarikoida lähdesuojan kohteena olevia laitteita ollenkaan, sillä lähdesuojan takia toimittaja nauttii erityistä suojaa, Kotiranta toteaa.

Kotietsinnän Halmisen kotiin määrännyt KRP:n tutkinnanjohtaja Janne Järvinen pitää tällaista tulkintaa outona.

– Jos pakkokeinolain mukaiset edellytykset täyttyvät, erityinen kotietsintä voidaan tehdä esimerkiksi virastoon, asianajotoimistoon tai toimitukseen. Tällaisia täysin immuuneja paikkoja, joihin kotietsintää ei voisi ulottaa lainkaan, ei lain mukaan ole olemassa. Myös poliisin tai lääkärin työhuone voidaan tutkia yhtä lailla, jos se on tarpeellista rikoksen selvittämiseksi, Järvinen sanoo.

Jatkoa tietovuototapaukselle

Alioikeuden ratkaisu on välinäytös joulukuussa alkaneelle kamppailulle sananvapauden rajoista. Helsingin Sanomat julkaisi tuolloin jutun salaisesta Viestikoekeskuksesta. Jutun kuvituksena lehti julkaisi Puolustusvoimien asiakirjoja, jotka oli merkitty punaleimoin erittäin salaisiksi.

KRP käynnisti jutun seurauksena esitutkinnan, jossa se epäilee rikoksesta muun muassa jutun toista kirjoittajaa, toimittaja Laura Halmista.

Jutun julkaisua seuraavana päivänä Halminen vasaroi asuintalonsa kellarissa läppärinsä rikki tuhotakseen koneella olevia tietoja. Halminen on kertonut, että nämä lähdesuojan alaiset tiedot liittyivät muihin kuin tietovuotojuttuun ja hän halusi toimenpiteellään estää niiden joutumisensa poliisin käsiin.

Vasaroinnin seurauksena toimittajan kone alkoi savuttaa voimakkaasti. Toimittajan soitto hätäkeskukseen sai KRP:n reagoimaan tilanteeseen etsintävaltuutetun valvomalla erityisellä kotietsinnällä.

Lähdesuoja toimii yhteiskunnan hyväksi

Toimittajan lähdesuojaan liittyvät oikeudet ja käytännöt ovat yhteiskunnallisesti merkittävä asia, joka koskettaa kaikkia. Demokraattisessa yhteiskunnassa se takaa toimittajalle mahdollisuuden käsitellä yhteiskunnallisesti tärkeää arkaluonteista tietoa paljastamatta tietolähteitään.

Kansalaisille tämä antaa mahdollisuuden kertoa arkaluontoistakin tietoa toimittajalle ilman pelkoa oman turvallisuuden vaarantumisesta tai muusta haitasta elämälleen. Lähdesuoja mahdollistaa siis vapaan tiedonvälityksen ja läpinäkyvän yhteiskunnan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Luottamus Suomalaiseen oikeuslaitokseen on mennyttä .Olkoon sitten kyseessä tämä asia tai Anneli jonka elämä tuhottiin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan oikein ettei rikoksella hankittua tietoa saa julkaista.
Itseltäni on vuonna 2011 oppilaitoksiin tehdyn tietomurron yhteydessä varastettu henkilöyidot. Vaikka varastettuja tietoja ei saa käyttää niin olen joutunut jo kolmesti tilauspetos yrityksen kohteeksi. Todennäkösesti joudun koko loppuelämän pitämään omaehtoista luottokieltoa yllä ja maksamaan siitä kaden vuoden välein luottorekisterin pitäjälle.
Mielestäni rikoksella hankittua tietoa ei saa julkistaa riippumatta siitä kohdistuuko se yksityseen ihmiseen tai valtion turvallisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tässä HS:n , vajoamisessa lööppilehtien tasolle, on se hyvä juttu että - saadaan keskustelua siitä että on oltava joku raja. Raja siihen mikä on luotettavaa ja luottamuksellista tietoa - jota "toimittajien ei pidä uutisähkyssään pyrkiä julkaisemaan". Niillä voi olla arvaamattomia seurauksia kansallisen turvallisuuden suhteen.
Eri asia on sitten se miten tietoja käsitellään , kerätään tai seurataan. Siinä nyt onkin eduskunnan taholla menossa selvitys tästä uudesta tiedustelulaista. Siihen saadaan aikaan valvontaa ja muuta tärkeää. Silti se ei poista sitä mahdollisuutta että "myyriä ajoittain löytyy jotka rahasta tai muusta" - ovat valmiita isänmaansa myymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:08
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä tapahtuu pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tärkeintä on aloittaminen – kirjailija istuu kuuluisan taiteilijan malliksi, mutta piipahdus ateljeessa venähtää useiksi viikoiksi
7:00
Kutkuttava ranskalainen vakoojatrilleri saa täydet viisi tähteä – Ranskan salaisesta palvelusta kertovasta sarjasta nähdään Yle Areenassa jopa neljä tuotantokautta
7:00
Kauris, hirvi ja kuha ovat matkailuvaltteja, kun koronapandemia hellittää – kalastus- ja metsästyskokemukset Suomessa ovat luksusta Tilaajille
7:00
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
6:57
Lukijat ottivat kuvia komeasta huhtikuun superkuusta
6:37
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image