Kotimaa

Kan­san­edus­ta­jat ovat valmiita nipistämään tuloistaan

Yleistä kansalaisten palkka-alea ei kannata kukaan eduskuntaryhmien puheenjohtajista. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 3.1.2013 10:21 | Päivitetty 3.1.2013 13:57
, STT

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat sanovat kansanedustajien palkanalennuksille periaatteessa kyllä. He kuitenkin muistuttavat, että käteen jäävää tuloa voidaan alentaa monella tavalla, esimerkiksi veroja kiristämällä. Suurimman osan mielestä veronkorotus olisi tehokkaampi tapa lisätä tuloja valtion kassaan.

Yleistä kansalaisten palkka-alea ei kannata kukaan. Kaikkien mielestä ennen kaikkea johtajien ja hyvätuloisten täytyy nyt osallistua talkoisiin.

Kansanedustajien palkkoihin puuttuminen olisi ryhmien puheenjohtajien mielestä lähinnä signaali työmarkkinoille, että siellä tehtäisiin maltillisia palkkaratkaisuja keväällä.

– Ei tässä olla yleistä palkka-alea hakemassa. Mielestäni liikkeelle pitäisi lähteä johdosta ja hyvätuloisista. Kaikkialla tarvitaan joustamista ja tinkimistä, mutta se kenellä on enemmän, voi joustaa enemmän, sanoo kokoomuksen Petteri Orpo.

SDP:n Jouni Backmanin mielestä hyvätuloisten verotusta pitää nostaa reilusti.

– Nyt keskustellaan vaan taas siitä, että lasketaanko palkkoja. Sama voidaan tehdään nostamalla verotusta, jolloin siihen osallistuvat kaikki.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Iltalehden mukaan kansanedustajalle maksetaan 6335 e/kk, yli 12 vuotta edustaneelle 6881 e/kk. Valiokuntien ja eduskuntaryhmien johtajille lisäksi lisäkorvaus. Kulukorvaukset lisäksi luonnollisesti kaikille. Tätä perustellaan vaativasta työstä maksettavasta riittävällä palkalla, jotta päteviä ihmisiä saadaan edustajiksi. Ymmärtäisin tätä artikulointia paremmin, mikäli edustajilta vaadittaisiin riittävä sivistys- ja koulutustaso - kuten muiltakin vaativaa työtä tekeviltä. Nyt näin ei ole, kansanedustajaksi ei ole pätevyysvaatimuksia. Vuoden 2012 lööpeissä "kunnostautuneiden" (esim. laukkunsakin hukanneiden) kansanedustajien keskimääräinen sivistystaso on valitettavan huono - en näe, että minun pitää verojen muodossa maksaa kansanedustajille yllä mainitun mukaista rahapalkkaa. Pienempi riittää hyvin.

Nyt osa kansanedustajista on ehtinyt jo todeta, että keikkahomma Helsinkiin pienemmällä palkalla ei kiinnosta. Ei tarvitse lähteä, muita lähtijöitä ja asianhoitajia kyllä löytyy. Liian paljon on niitä edustajia, joille raha tulee budjetista ja sähkö töpselistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei palkkoja tarvi alentaa kuin julkisen sektorin puolella ja silelläkin leikkaamalla jyrkästi 2500-3000 euron jälkeen,
jolloin veron kiristyksiä ei tarvita ja ostovoima säilyy kohtuu hyvin. tosin teollisia työpaikkoja tänne ei saada, mutta jospa edes jotain säilyy, nolla korotukset hyvä linja yksityisellä puolella vielä pikään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIKÄ nyt on,kun suuret johtajat puhuvat sellaista missä ei ole päätä ei häntää.
Esimerkiksi otan 10 euroa/h tienaavan ihmisen.
-palkasta 10€ - vero jää käteen n,8€
Maksaa työnantajalle n.1,7€ eli 17€ siihen lisätään alvi on tuntihinta jo 21,08€ (teollisuus)
Kun teollisuudessa tulee myös tuotannollisia kuluja (kiinteitä) on asiakkalle veloitettava tuntihinta olemaan vähintään30-35€/h
jolloin se työntekijän 8€/h on vajaa neljännes työn hinnasta....MITÄ SIIS HERRAT PALKKOJEN ALENNUS TARKOITTAA.
Työntekijän 8€ palkan alentaminen vain ajaa Hänet sosiaaliluukulle,,,,ja mitä muuta vaikutteita, motivaatio ym...kyllä työstä pitää palkka saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin helposti poliitikot lähtevät mukaan kokoomuksen poliittiseen tempaukseen, jonka keulakuvana on presidentti. Ja toimittajatkin ihailevat Niinistön temppua, joka ei tee häntä yhtään köyhemmäksi tai rikkaammaksi. Toisin on muilla, myös kansanedustajilla.

Jos katsotaan kunnalisvaalien rahoitusilmoituksia, niin hyvin monella kokoomuksen kansanedustajalla joku muu maksoi useiden tuhansien ja jopa yli kymppitonnin vaalikampanjan. Manööveri sataa kokoomuksen laariin koko teholla.

Jos tempulla haetaan yleistä palkkamalttia, niin ajoitus on todella kehno. Palkkavääntö käydään vasta syksyllä, jolloin pressan ja poliitikkojen manööveri on jo unohdettu. Suomalainen solidaarisuus on sellaista, että mielellään me vaadimme että toisilta pitää palkkoja alentaa, mutta emme omasta tilipussistamme tingi. Onko tällaisilla oikeutta riekkua? Kuinka moni toimittaja olisi valmis tiputtamaan palkkaansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eräs tietty PS-eduskuntaryhmä ehdotti palkkojen pudottamista jo aiemmin, ja silloin ehdotukselle naurettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sovellettu sosialismi ja talousjärjestelmä
Sosialistisen talousjärjestelmän ongelmia voidaan yrittää ratkaista erittäin täsmällisellä ja ammattitaitoisella tuotannon suunnittelulla. Siinä voidaan hyväksikäyttää futurismiin suuntautuvia skenaarioita eli tulevaisuuden ennustamista, esimerkiksi taloudellisista lähtökohdista alkaen. Sosialismiin sisältyvän lähimmäisenrakkauden filosofian käyttöön ottaminen ei sulje pois tietyissä rajoissa sovelletun kapitalistisen talousjärjestelmän ja toisaalta suunnitelmatalouden rinnakkaiseloa.

Työnarvo määräytyy työn tuottamiseen sijoitetusta energiasta, joka saa tuotteen muodon työn – työn hyytymän. Siten nämä työn hyytymät tai kiinteytymät voidaan jakaa myytävinä valmisteina oikeudenmukaisesti väestölle esimerkiksi sosialistisen talousjärjestelmän avulla. Edellä mainittuun viittaa Heinz Dieterrich Steffan teoksessaan 21:n vuosisadan sosialismi.

Mutta kuten sanottu, soveltavassa sosialismissa voisi olla tietyissä määrin yksityisyrityksiä, mutta suurimmat ja tärkeimmät tuotantolaitokset olisivat valtiollisia.

Palkkojen ei välttämättä tarvitsisi olla korkeat, jos järjestelmässä vallitsisi ”etuuksia”. Esimerkiksi asunnot ja jopa omavaraistilan voisi lunastaa itselleen vuokranmaksuilla, tuotteiden hinnat olisivat edulliset, valtion sisällä tuotetun tuotannon vauraus jäisi maan sisälle jne.

Täydellisessä kapitalistisessa talousjärjestelmässä, joka ei ole kytkeytynyt lähimmäisenrakkauden filosofiaan, toteutuu yksityisten pääoman haltijoiden suorittama yleinen kansalaisten riisto. Mutta sovelletussa sosialismissa tällainen epäkohta olisi ilmeisesti oikaistavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletan että Sauli Niinistöä äänestäneet seisovat nyt kannattamansa ehdokkaan takana ja näyttävät esimerkkiä alentamalla palkkojaan. Ja samalla Saulille hatunnosto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän tässä ole muusta kyse kuin kansalaisten sumuttamisesta minulla ei ainakaan ole vara alentaa palkkaa alentakoon kuka haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa vouhotusta alentaa palkkoja. Nyt voi sitten vaatia työntekiöiden palkkaneuvotteluista nolla korotuksia. Ketunhäntä on kainalossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
26
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
20
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image